Geschiedenis onder je voeten tijdens de Archeologiedagen

Nationale Archeologiedagen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ontdek wat er in onze grond zit en graaf zelf vondsten op

12 oktober 2016 Geschiedenis Landelijk Of je nou in een park loopt, naar de supermarkt fietst of thuis op de bank zit: overal ligt geschiedenis onder je voeten. De Nederlandse grond zit vol verborgen verhalen en heeft al veel bijzondere schatten voortgebracht, dankzij de archeologen die ze vonden. Vanaf vrijdag 14 oktober tot en met zondag 16 oktober ontdek je zelf tijdens de Nationale Archeologiedagen hoe het is om archeoloog te zijn. Luister naar avontuurlijke verhalen, bekijk speciale vondsten en sla zelf aan het speuren en graven. Wie weet wat je vindt!

Foto 1. Neem een kijkje achter de schermen bij musea en bekijk speciale archeologische vondsten. Foto: Nationale Archeologiedagen.

Speuren, graven en ontrafelen

Drie dagen gevuld met kijkjes achter de schermen, fietstochten en workshops en opgravingen. Stap in de mysterieuze wereld van de archeologie tijdens de Nationale Archeologiedagen en maak je handel vuil aan interessante vondsten. Huis van Hilde in Castricum viert de hele herfstvakantie feest, omdat het skelet van Hilde twintig jaar geleden werd ontdekt. Er is een Romeins festival - Hilde kwam uit de Romeinse tijd - met een verhalenverteller, shows, spelletjes en een historisch fotohoekje. Bij het Rijksmuseum van Oudheden combineren ze de oudheid met een moderne trend: Pokémon GO. De Pokémon GO Archaeology Trail start bij het museum en volgt een route langs archeologische monumenten in Leiden, waar allerlei Pokémon verstopt zitten. Tip: als je dan toch in Leiden bent, ga dan ook even langs bij Trix in Naturalis. Het skelet van de T. rex is hét voorbeeld van een speciale archeologische vondst en is erg indrukwekkend om te zien - Trix heeft scherpe tanden zo groot als bananen.

Tussen afval en wereldvondst

Op verschillende plaatsen vind je tijdens de Nationale Archeologiedagen ArcheoHotspots. Neem je eigen vondsten mee en laat ze bekijken en onderzoeken à la Tussen Kunst en Kitsch. Wie weet is dat ene muntje uit de tuin of die scherf uit de duinen wel een archeologische vondst zonder dat je het zelf weet! Het avontuurlijke aspect van archeologie zoals we dat uit de films kennen, komt ook aan bod. In het Archeologiehuis bij Archeon is een archeologische escape room gemaakt, waar je binnen bepaalde tijd moet proberen te ontdekken of er een archeologische schat in de kist van Floris V verstopt zit. In het Universiteitsmuseum Utrecht mogen bezoekers professor Esther Jansma assisteren bij het bestuderen van stukken hout uit opgravingen. Professor Jansma is een dendrochronoloog - een jaarringenonderzoeker - en leert je hoe je aan de hand van jaarringen kunt meten hoe oud een houten vondst is.

Door het hele land doen meer dan honderd mee met allerlei activiteiten. Ontdek wat er waar te doen is tijdens de Nationale Archeologiedagen.
Foto 2. Bij een van de vele ArcheoHotspots kun je eigen vondsten laten checken ofwel determineren, zoals dat met een mooi woord heet. Foto: Nationale Archeologiedagen.
Foto 3. Doe mee aan een van de workshops en graaf zelf spullen op. Wie weet doe je een mooie vondst! Foto: Nationale Archeologiedagen.

Laatst gewijzigd: 2016-10-11 11:15:00 · Gepubliceerd: 2016-10-10 15:23:43 - 684