Gluur mee naar het huiselijke geluk van schilder Rik Wouters

Rik Wouters en het huiselijk Utopia |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Al meer dan 12.000 bezoekers voor expo in ModeMuseum Antwerpen

18 oktober 2016 Cultuur Antwerpen, Antwerpen Rik Wouters was een bijzondere Belgische kunstenaar. Hij stierf jong, maar liet fantastische werken achter. Het ModeMuseum in Antwerpen maakte een gedurfde expositie rond zijn werken, met hulp van Belgische modeontwerpers. Al duizenden mensen zagen de tentoonstelling in de openingsmaand.

Foto 1. Utopia Honest By. Foto: MoMu Fashion Museum Antwerp / Stany Dederen

Huiselijk geluk

Rik Wouters schilderde veel in de tien jaren die hij actief was als kunstenaar, ook beeldhouwde hij en maakte hij 1500 tekeningen. Het ModeMuseum koos voor de expositie Rik Wouters & het huiselijk Utopia als thema het 'huiselijk geluk' dat in zijn werk naar voren komt, en de enorm sterke band tussen Rik Wouters en zijn vrouw Nel. Zij was zijn muze en komt steeds weer terug in zijn kunst. Wouters was een levendig kunstenaar: grote penseelstreken, vluchtige schetsen, veel licht en kleur, soms onafgewerkte doeken. Bijzonder om te bedenken als je ook weet dat hij zelf veel moeite had, in bittere armoede heeft geleefd en veel pijn en ziekte heeft gekend.

Zoektocht naar harmonie

Harmonie is ook een thema dat veel terug komt bij andere kunsttoepassingen: mode, interieur en design. Er is in de kunst (en niet alleen in de kunst) een zoektocht aan de gang naar het goede leven, rust, geluk en geborgenheid. Vandaar de focus op duurzaamheid, eerlijk ambacht, pure materialen, authenticiteit. Het ModeMuseum vroeg Belgische kunstenaars op hun eigen manier vorm te geven aan deze thema's. Dat resulteerde in een verzameling van hedendaagse mode, toegepast design en kunstinstallaties. Daarnaast zijn er zestig werken van Wouters zelf te zien.

Tapijt van Dirk van Saene

Dirk Van Saene ontwierp bijvoorbeeld een prachtig, 'handgetuft' tapijt. Hij nam, in navolging van Rik Wouters, flora en fauna uit zijn eigen omgeving voor het ontwerpen van een tapijt: poezen, duiven en zijn eigen bloementuin. Het resultaat is een tapijt met een diameter van vijf meter. Er zijn ook werken te zien van Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester en Jan-Jan Van Essche.

Praktische informatie

De expositie Rik Wouters & het huiselijk Utopia is tot en met 26 februari 2016 te zien in het ModeMuseum in Antwerpen. Het museum is elke dag, behalve maandag, open van 10:00 uur tot 18:00 uur. Er zijn diverse randactiviteiten rondom de expositie.

Foto 2. Teenage Dreams. Foto: MoMu Fashion Museum Antwerp / Stany Dederen
Foto 3. Sitting Room. Foto: MoMu Fashion Museum Antwerp / Stany Dederen

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-10-18 15:39:38 · Gepubliceerd: 2016-10-18 15:28:42 - 509