Een weekend vol prinsessen, ridders en chocolade

Tips voor 22 en 23 oktober

Uitjes voor in de herfstvakantie   Redactioneel door
Foto 1. Een nostalgische avond met een kermis vol attracties uit de jaren twintig bij het Zuiderzeemuseum. Foto: Gerard Slagter.

archief oud artikel 20 oktober 2016 Toerisme Landelijk Voor sommigen betekent dit weekend het einde van de herfstvakantie, voor anderen het begin! Prinsessen ontmoeten, ridders zien strijden, échte chocolade proeven of naar een nostalgische kermis: er is veel te doen dit weekend. En als het een beetje meezit, hebben we geen last meer van die regenbuien. Fijn weekend!

Er was eens...

ARNHEM - Een stad vol sprookjes! In elke straat, op ieder plein, overal regent het sprookjes en magie tijdens het Sprookjesfestival. Ontmoet prinsen en prinsessen, loop mee in een modeshow vol sprookjesfiguren en bevrijd prinses Arnerijntje uit haar gouden kooi. Van zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober is Arnhem één groot sprookjesboek. Ontmoet zingende zeemeerminnen en beleef spannende verhalen in het theater, in de bioscoop of tijdens voorleessessies. Of beleef je eigen sprookje! Er zijn tal van workshops waarin kinderen drakendrankjes en tekeningen kunnen maken.

Betoverende lichtjes van vroeger

ENKHUIZEN - Fonkelende lichtjes en ouderwetse kermisattracties op de Avond in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Op zaterdag 22 oktober glimmen alle straten en huisjes van het buitenmuseum sfeervol als nooit tevoren. Alle huizen zijn geopend voor bezoek en kinderen krijgen een gratis lampion. Stap binnen bij de huisjes en neem een kijkje bij verschillende oude ambachten. De Oudhollandse kermis maakt de nostalgische avond helemaal af, met een carrousel, luchtschommel en zwanenzweefmolen uit de jaren twintig. De avond sluit knallend af met een vuurwerkshow.

Middeleeuws weekend op de vesting

POEDEROIJEN - De menigte juicht en joelt. De ridder trekt zijn harnas aan, een lans geklemd in zijn bevende hand. Hoe loopt dit af? Tijdens het Riddertoernooi op Slot Loevestein waan je je in de middeleeuwen! Slot Loevestein wordt op zaterdag 22 en zondag 23 oktober compleet omgetoverd tot middeleeuwse vesting. Het Riddertoernooi tussen twee ridders te paard - beide dagen om 16:00 uur - is het hoogtepunt van het event, maar er is nog veel meer te zien en te doen. Ga als ridder in spe naar de Ridderschool, luister naar spannende verhalen van jonkvrouwen en leer boogschieten. Er is een middeleeuwse markt vol ouderwetse producten en verse lekkernijen en een middeleeuws kampement waar je ziet hoe de ridders zich op hun gevecht voorbereiden. Leuk: je ontdekt allerlei weetjes over de ridders oor ze gaan strijden. Dat maakt het toernooi nog spannender!

Een must voor chocoladefans

AMSTERDAM - Pure chocolade, melkchoclade met karamel een zeezout, warme chocolademelk... Loopt het water je al in de mond? Chocoladeliefhebbers mogen dit event op zaterdag 22 oktober absoluut niet missen. Tijdens het Origin Chocolate Event komen de beste chocolatiers naar Amsterdam om hun chocolade te laten proeven. Het beste van beste wordt je voorgeschoteld. Er zijn proeverijen met chocolade en wijn en je leert van experts hoe je chocolade moet proeven. Daar is namelijk een trucje voor, net als bij wijn. Dat wordt smullen!

Mooi en nog nuttig ook

EINDHOVEN - Tijdens de Dutch Design Week van zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober bekijk je de nieuwste ontwerpen die stuk voor stuk de wereld een beetje mooier moeten maken. De designs zien er dus niet alleen leuk uit, maar hebben nog nut ook. Zoals een badkuip van hout voor duurzaamheid, kunstwerkjes van insecten om ze eetbaar te laten lijken en een pop-uphotel om lege panden te benutten. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met uitvindingen en ontwerpen in de Ontdekfabriek. Een festival is natuurlijk niet compleet zonder lekker eten en goede muziek: luister naar nieuwe bandjes in het DDW Music Lab en schuif aan bij pop-uprestaurants door de hele stad.

Extra tips

Foto 2. Ridders gaan de strijd met elkaar aan op Slot Loevestein. Foto: Jan van den Berg.
Foto 3. Ontmoet prinses Arnerijntje tijdens het Sprookjesfestival in Arnhem. Foto: Hans Withoos.
Foto 4. Proef tijdens het Origin Chocolate Event échte chocolade met speciale bieren, zoals cacao bier. Foto: Kees Raat.

Laatst gewijzigd: 2016-10-19 16:27:19 · Gepubliceerd: 2016-10-18 17:05:12 - 1863