Animatiefilms van de bovenste plank

KLIK Animation Amsterdam Festival 2016 | Nieuws door

Animatie alleen voor kinderen? Beslist niet!

24 oktober 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Animatiefilms alleen voor kinderen? En alleen maar grappig? Tijdens het KLIK Amsterdam Animation Festival kom je er wel achter dat er animatie in alle soorten en maten is. Van artistiek tot politiek en van korte tot lange films. Laat je meevoeren door de mooiste verhalen met het filmmuseum EYE als decor.

Foto 1. Geniet van animaties van de bovenste plank. Foto: KLIK Amsterdam Animation Festival

Adembenemende animatiefilms

Het schitterende filmmuseum EYE aan het Amsterdamse IJ is het decor van het KLIK Amsterdam Animation Festival, wat van 25 tot en met 30 oktober een selectie van de beste animatiefilms laat zien. Van over de hele wereld kreeg de organisatie van het festival 1800 inzendingen binnen voor de competitie beste korte animatiefilm. Kies je eigen favoriet uit de verschillende categorieën - van Animated Music Videos tot Dutch Panorama - of duik de filmzaal in voor gloednieuwe speelfilms. Aanrader: The Red Turtle gemaakt door de Nederland Michael Dudok de Wit. Een adembenemend sprookje over een schipbreukeling, die wanhopig probeert van een eiland te ontsnappen. Ook heel gaaf is het live-optreden van harpiste Lavinia Meijer bij de film Behind the Telescopes op zondag 30 oktober. Lavinia ontwikkelde de film over het meisje Lyra samen met animator Aimée de Jongh.

Programma voor kinderen

Een keur aan animatiefilms komt voorbij in het EYE, ook voor kinderen. Zondag 30 oktober vieren zij een animatiefeestje in de leukste straat van het land: Sesamstraat. Ter ere van de 40e verjaardag van de televisieserie is er een speciaal Sesamstraat-programma te zien met leuke momenten uit de show. Echte fans kunnen voor het greenscreen op de foto met de helden Pino, Tommie, Ieniemienie en Purk. Voor kinderen zijn er verschillende activiteiten tijdens het festival. Zo kunnen ze meebouwen aan een fantasielandschap, waarin de stop-motion trein rondrijdt. Deze trein schiet steeds beelden van het veranderende landschap, die aaneen gemonteerd een echte film vormen.

Stop-motion en virtual reality

Volwassenen hoeven het ook niet bij kijken te laten. Met studenten van het ROC Midden Nederland - Amersfoort kan iedereen een levensgroot schilderij maken in virtual reality. Een wonderlijke ervaring! Voor scholieren met een CJP-pas staat er een workshop stop-motion op het programma, waarin je met een smartphone en wat kantooraccessoires een stop-motion animatie maakt.

Het geheim van de smid

Voor de professionals heeft KLIK een uitgebreid programma in petto, met lezingen van succesvolle filmmakers. Zo vertelt de Nederlandse filmmaker Piet Kroon - die meewerkte aan Shrek en Despicable Me - alles over het ontstaan van een lange animatiefilm. Wie zich bezig houdt met animatie kan allerlei lezingen bijwonen over bijvoorbeeld het vertellen van een verhaal in virtual reality. De masters aan het woord...

Bekijk de trailer van The Red Turtle

Foto 2. Probeer het zelf: schilderen in virtual reality. Foto: KLIK Amsterdam Animation Festival
Laatst gewijzigd: 2016-10-25 15:25:07 · Gepubliceerd: 2016-10-24 15:11:55 - 657