Koken met insecten voor een betere wereld

Museon Den Haag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

In de expositie One Planet kan iedereen een held zijn

28 oktober 2016 Wetenschap Den Haag, Zuid-Holland Goed eten, onderwijs en welvaart, maar ook groene energie en duurzame gemeenschappen. De wereld heeft ieders hulp nodig! In de nieuwe tentoonstelling One Planet in het Museon leert iedereen hoe je zelf kunt bijdragen aan een betere wereld. Word een echte held, maak vervuilde rivieren schoon en maak een gerecht met insecten.

Foto 1. Zou je meer insecten willen eten? Een oplossing om de hele wereld van eten te blijven voorzien. Foto: Museon Den Haag

Oplossing voor wereldproblemen

De Verenigde Naties (VN) houden zich voortdurend bezig met het welzijn van de hele wereld en de mensen die erop leven. Een hele verantwoordelijkheid, waar we allemaal ons steentje aan bij kunnen dragen. Hoe? Daar kom je achter in het Museon in Den Haag. De nieuwe vaste expositie One Planet - officiële opening op 29 oktober - zet bezoekers aan het denken aan de hand van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Welke dat zijn? Bijvoorbeeld geen armoede meer of gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Voor alle wereldproblemen zijn oplossingen te bedenken. Benieuwd welke?

Maak de rivieren weer schoon

"De kroon op ons werk", zo noemt Rob de Winter van het Museon de samenwerking met de VN voor de tentoonstelling One Planet. En niet alleen het Museon zelf is blij, ook de bezoekers zijn enthousiast. "De tentoonstelling wordt erg gewaardeerd, bezoekers zijn enthousiast over de inhoud, de creativiteit en de vormgeving. Om een praktisch voorbeeld te noemen, het belang van schone rivieren is te zien in een spel. Bezoekers zien een blauwe rivier, die paars en bruin wordt doordat er verkeerde stoffen in terecht komen. Door de verkeerde stoffen weg te klikken, wordt de rivier weer blauw." Door dit soort interactieve opstellingen leert jong en oud wat er nodig is om de wereld zo gezond en gelukkig mogelijk te maken. One Planet geeft in ieder geval genoeg inspiratie, ook voor thuis.

Insecten eten

Hoe kun je ervoor zorgen dat de vele wereldbewoners geen honger krijgen? Omdat er steeds meer mensen bij komen dreigt er een tekort aan eiwitrijk voedsel. De oplossing? Eet meer insecten in plaats van vlees, vis en eieren. In One Planet kook je virtueel een lekker gerecht met insecten. Misschien thuis ook eens proberen... Een ander ontwikkelingsdoel van de VN is gelijkheid tussen jongens en meisjes. Nu is het voor veel meisjes nog de gewoonste zaak dat ze hun school niet afmaken en jong trouwen en kinderen krijgen. In het Museon kun je de timelapse zien die vader Frans Hofmeester maakte van zijn beide kinderen. Zet het beeld stil en zie hoe een leeftijdsgenootje van hen ergens anders ter wereld leeft. Hoe anders is hun leven? En hoe is daar het verschil tussen jongens en meisjes? Maak kennis met projecten en personen die de positie van meisjes proberen te verbeteren.

Bekijk de timelapse die Frans Hofmeester maakte van zijn dochter Lotte.

Tip: het Museon is op 29 oktober gratis toegankelijk tijdens de Museumnacht Den Haag. Een mooie kans om de nieuwe tentoonstelling One Planet te bekijken. De hele dag staan er extra activiteiten op het programma, zoals graffiti- en rapworkshops en het bouwen van robots.
Foto 2. One Planet is een interactieve expositie. Foto: Museon Den Haag
Foto 3. Het Museon maakt de expositie One Planet in samenwerking met de VN. Foto: Museon Den Haag

Laatst gewijzigd: 2016-10-27 22:39:08 · Gepubliceerd: 2016-10-25 17:37:11 - 868