Duizenden uren film kijken tijdens IDFA

Amsterdam staat in teken van documentaire filmfestival IDFA

Tips in Amsterdam Nieuws door
Foto 1. De documentaire 'Stranger in Paradise' maakt duidelijk hoe vluchtelingen in Europa worden opgevangen. Foto: © IDFA 2016

archief oud artikel 15 november 2016 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Even geen hapsnap internetvideo's, maar films waar je goed voor moet zitten. Van 16 november tot en met 27 november worden meer dan driehonderd documentaires vertoond tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). IDFA is een toonaangevend documentaire filmfestival dat podium biedt aan mooie verhalen. Over bijvoorbeeld vluchtelingen, of bejaarde flamencodanseressen. Vergeet Hollywood en schuif aan bij films die je dwingen om na te denken. Ben jij erbij dit jaar?

Filmstad Amsterdam

Twaalf dagen lang wordt onze hoofdstad overspoeld met zo'n drieduizend (inter)nationale filmproducenten en enkele honderdduizenden bezoekers. Verschillende bioscopen en theaters door heel Amsterdam vertonen meer dan driehonderd documentaires. De hoofdlocaties zijn onder andere EYE, het luxe filmtheater Pathé Tuschinski en het vlakbij gelegen Pathé De Munt. Kies vooraf welke film je bezoekt: het is jammer genoeg te veel om allemaal te bekijken.

Word gechoqueerd, verrast, vermaakt

Documentaires zijn een afspiegeling van de werkelijkheid. Zo gaan veel films op het IDFA over vluchtelingen en de problematiek eromheen. Het festival opent officieel in Carré met de film 'Stranger in Paradise', van de Nederlandse filmmaker Guido Hendrikx. In deze documentaire schuiven vluchtelingen aan tafel bij een docent, die hen duidelijk maakt dat ze hier in Europa niet per se een rooskleurige toekomst tegemoet gaan. Een kunstzinnige film die in beeld brengt hoe de maatschappij omgaat met de vluchtelingencrisis en je dwingt een kant te kiezen. Deze film is, zoals de meeste documentaires, gelukkig ook op andere momenten te bekijken.

Dit zie je niet in Hollywood

In 'Austerlitz' wordt pijnlijk duidelijk hoe een voormalig concentratiekamp steeds meer in een toeristische attractie verandert en in 'France' reis je mee met een caravan door Frankrijk. Bekijk in een kwartier in 'I Made You, I Kill You' hoe een kind zijn jeugd in Roemenië heeft beleefd en laat je bij 'Life, Animated' inspireren door de autistische jongen Owen, die zijn wereld begrijpelijk maakt aan de hand van Disneyfilms. In 'La Chana' volg je het verhaal van een inmiddels bejaarde flamencodanseres, die voor een laatste keer gaat optreden. Welke documentaire je ook bezoekt, het zet je tot nadenken.

IDFA is er voor iedereen

Documentaires verbreden je blik op de wereld, wat het onderwerp ook is. Het IDFA heeft de documentaires in grofweg tachtig verschillende categorieën ingedeeld. Van de Tweede Wereldoorlog tot platteland en van de dood tot American Football, voor iedereen zit er wel iets interessants tussen. De meeste documentaires gaan over politiek, familie, jeugd en identiteit. Voor de jongeren is er een apart jeugdprogramma georganiseerd: 's morgens voor kinderen, 's middags voor tieners.

IDFA in het kort

  • Het Internationaal Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van 16 november tot en met 27 november in verschillende bioscopen en filmtheaters in Amsterdam.
  • Met een ticket voor €10,50 heb je toegang tot één film. Mensen met een studenten-, CJP- of Stadpas betalen €8,00 per film.
  • Meer dan vijf voorstellingen bezoeken? Schaf dan de IDFA Voordeelpas aan. Met deze pas betaal je ook €8,00 per film.
Foto 2. In 'La Chana' volg je een bejaarde flamencodanseres. Foto: © IDFA 2016
Foto 3. In 'I Made You, I Kill You' brengt de filmmaker zijn jeugd in Roemenië op artistieke wijze in beeld. Foto: © IDFA 2016
Foto 4. 'Austerlitz' maakt pijnlijk duidelijk hoe toeristisch een voormalig concentratiekamp nu is. Foto: © IDFA 2016

Laatst gewijzigd: 2017-11-07 14:16:24 · Gepubliceerd: 15 november 2016 - 825