Vier kerst in een eeuwenoud Amsterdams grachtenpand

Museum Willet-Holthuysen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kerstmis à la de negentiende eeuw

1 december 2019 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Kerstbomen met stralende kaarsjes, balzalen vol maretak. Met Kerst in Willet wordt het al magisch mooie Museum Willet-Holthuysen nóg stralender. Het interieur van het prachtige grachtenpand is compleet teruggebracht naar de oude stijl uit de negentiende eeuw en gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet. Schuif in de stijlvol versierde eetzaal van het stadspaleis aan voor een ouderwets betoverende kerst met de familie Willet-Holthuysen.

Foto 1. In de balzaal staan de kerstboom en de cadeautjes al klaar. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.

Wandel door een winters 1895

Lichtjes stralen je tegemoet, schilderijen met gouden lijsten blinken in het kaarslicht en er klinkt kerstmuziek. Het beste kristallen servies is uit de kast getrokken. In de eetkamer staat een riant gedekte tafel, maar helaas - het rijke koppel Abraham Willet en Louisa Holthuysen heeft het kerstdiner net achter de kiezen. Geheel in stijl en in het gezelschap van vrienden en familie, uiteraard. Zo zagen de kerstdagen er voor welgestelde mensen in de negentiende eeuw uit. Gigantische kerstbomen met fonkelende ornamenten, uitgebreide diners en extra aandacht voor het personeel. De tijd heeft honderd jaar stilgestaan in Museum Willet-Holthuysen. Vanaf 1 december 2019 tot en met 5 januari 2020 is het kerst in Museum Willet-Holthuysen. Op verschillende data in december kun je een rondleiding volgen; hiervoor moet je je wel aanmelden.

Kerst met familie Willet-Holthuysen

Loop door de eetkamer, de balzaal en verschillende salons en de tuinkamer van het Amsterdamse grachtenpand, waar het echtpaar Willet-Holthuysen tot 1985 woonde. Toen liet Louisa Willet-Holthuysen het grachtenhuis inclusief inboedel na aan de stad Amsterdam. Inmiddels streeft het museum naar een zo authentiek mogelijk interieur, helemaal in de stijl van toen. De heringerichte ruimtes zijn tijdens Kerst in Willet allemaal te bezoeken. Het voelt een beetje alsof je bij iemands kerstfeestje crasht, maar dat is gelukkig niet zo. Leuk weetje: tijdens de kerstdagen kreeg het personeel extra aandacht van Abraham en Louisa. Het personeel mocht alleen tijdens Kerstmis de balzaal betreden. Hier stond een gigantische, versierde kerstboom klaar met cadeautjes voor de kinderen van het personeel. Tijdens Kerst in Willet is deze traditie in ere gehouden: de cadeau's liggen onder de boom, alsof het feestje elk moment kan beginnen.

Nostalgische activiteiten

In de kerstvakantie, vanaf 23 tot en met 29 december, is er extra veel te doen in het museum. Er worden kerstverhalen voorgelezen, er komen zangkoortjes optreden en je krijgt een lekker warm kopje koffie of thee bij. En, zoals ze vroeger ook graag deden, staan er bordspellen om te spelen tijdens je bezoek. Tijdens Kerst in Willer is er dagelijks een knutselhoek. Niet alleen voor kinderen! Hier kun je een kersthanger in de stijl van vroeger maken, of een ouderwetse trekpop van Abraham Willet of Louise Holthuysen.

Dit vind je vast ook interessant

Foto 2. Schuif aan in Museum Willet-Holthuysen voor een luxe kerstdiner. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.
Foto 3. De jurken voor het kerstdiner zijn al uitgekozen. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.
Foto 4. Bekijk alle heringerichte vertrekken in de stijl van de negentiende eeuw. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-09-29 14:08:47 · Gepubliceerd: 2016-11-16 17:13:15 - 6363