Vier kerst in een eeuwenoud Amsterdams grachtenpand

Museum Willet-Holthuysen | Nieuws door

Kerstmis à la de negentiende eeuw

30 november 2018 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Kerstbomen met stralende kaarsjes, balzalen vol maretak. Met Kerst in Willet wordt het al magisch mooie Museum Willet-Holthuysen nóg stralender. Het interieur van het prachtige grachtenpand is compleet teruggebracht naar de oude stijl uit de negentiende eeuw en gedempt licht en kerstmuziek maken het beeld compleet. Schuif in de stijlvol versierde eetzaal van het stadspaleis aan voor een ouderwets betoverende kerst met Abraham en Louisa Willet-Holthuysen.

Foto 1. In de balzaal staan de kerstboom en de cadeautjes al klaar. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.

Vier Kerstmis in 1895

Lichtjes stralen je tegemoet, schilderijen met gouden lijsten blinken in het kaarslicht en er klinkt kerstmuziek. Het beste kristallen servies is uit de kast getrokken. In de eetkamer staat een riant gedekte tafel, maar helaas - het rijke koppel Abraham Willet en Louisa Holthuysen heeft het kerstdiner net achter de kiezen. Geheel in stijl en in het gezelschap van vrienden en familie, uiteraard. Zo zagen de kerstdagen er voor welgestelde mensen in de negentiende eeuw uit. Gigantische kerstbomen met fonkelende ornamenten, uitgebreide diners en extra aandacht voor het personeel. De tijd heeft honderd jaar stilgestaan in Museum Willet-Holthuysen. Vanaf 1 december 2018 tot en met 9 januari 2019 is het kerst in Museum Willet-Holthuysen.

Dienstmeid in Downton Abbey

Loop door de eetkamer, de balzaal en verschillende salons en de tuinkamer van het Amsterdamse grachtenpand, waar het echtpaar Willet-Holthuysen tot 1985 woonde. Toen liet Louisa Willet-Holthuysen het grachtenhuis inclusief inboedel na aan de stad Amsterdam. Inmiddels streeft het museum naar een zo authentiek mogelijk interieur, helemaal in de stijl van toen. De heringerichte ruimtes zijn tijdens Kerst in Willet allemaal te bezoeken. Het voelt een beetje alsof je bij iemands kerstfeestje crasht en op je tenen moet lopen, maar dat is gelukkig niet zo. Kruip ook even in de huid van het personeel. Neem een kijkje in de keuken en de bijkeuken in het souterrain en waan je als dienstmeid in Downton Abbey. Leuk weetje: tijdens de kerstdagen kreeg het personeel extra aandacht van Abraham en Louisa. Het personeel mocht alleen tijdens Kerstmis de balzaal betreden. Hier stond een gigantische, versierde kerstboom klaar met cadeautjes voor de kinderen van het personeel. Tijdens Kerst in Willet is deze traditie in ere gehouden: de cadeau's liggen onder de boom, alsof het feestje elk moment kan beginnen.

Bekijk romantische uitjes op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Schuif aan in Museum Willet-Holthuysen voor een luxe kerstdiner. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.
Foto 3. De jurken voor het kerstdiner zijn al uitgekozen. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.
Foto 4. Bekijk alle heringerichte vertrekken in de stijl van de negentiende eeuw. Foto: Museum Willet-Holthuysen © Richard Lotte.
Laatst gewijzigd: 2019-01-07 08:49:22 · Gepubliceerd: 2016-11-16 17:13:15 - 4545