Terug naar de tijd waarin vliegen nog exclusief was

Bezoek het Atomium |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ontdek de glamour van een luchtvaartmaatschappij uit vervlogen tijden

22 november 2016 Geschiedenis Brussel, Brussel Ga terug naar 1923 en beleef hoe het is om op glamoureuze wijze in een vliegtuig te stappen. De tentoonstelling SABENA Reizen in stijl in het Atomium van Brussel neemt je mee naar een tijd waarin vliegen nog een luxe en betoverende aangelegenheid was.

Foto 1. SABENA behoorde tot de top. Foto: Atomium Expo

Exclusief vliegen

Dat vliegen vroeger alleen voor de allerrijksten was weggelegd, is tegenwoordig maar moeilijk voor te stellen. Economyclass vliegen bestond niet, iedereen vloog standaard businessclass. In het Atomium in Brussel ervaar je hoe exclusief een vliegtuigreis vroeger was. Reizigers werden door het vliegpersoneel op handen gedragen en stewardessen werden als 'moederlijke assistentes' voorgesteld. Ligstoelen, beenruimte en een lekkere warme maaltijd waren geen uitzondering maar regel. Van 24 november 2016 tot en met 10 september 2017 kun je in het Atomium terecht voor een reconstructie van het reilen en zeilen bij de Belgische luchtvaartmaatschappij SABENA. Deze vliegmaatschappij bestond tussen 1923 en 2001 en behoort tot één van de oudste luchtvaartmaatschappijen ter wereld.

In de terminal verwelkomt grondstewardess Sabena haar passagiers. Vervolgens is het tijd om in te checken. De koffers worden gelabeld en dan kan iedereen aan boord. Alles komt aan bod in de tentoonstelling, van het inchecken tot de vlucht zelf. Bekijk de originele uniformen, affiches, foto's en gadgets en hoe die door de jaren heen zijn veranderd. Verwonder je over de eindeloze luxe en de gemoedelijke sfeer die er heerste onder het personeel. Zij noemden zichzelf Sabéniens om aan te geven hoe groot hun verbondenheid met het bedrijf was.

Ellenlange reis naar Congo

Wanneer je door de tentoonstellingsruimte wandelt, valt het op dat SABENA meer was dan alleen een luchtvaartmaatschappij. Zo speelde het bedrijf een grote rol in het toegankelijk maken van Congo. Let wel, de eerste vlucht naar het Afrikaanse land vond plaats in 1925 en duurde maar liefst 75 uur! Ontmoet de reizigers van SABENA, waaronder koloniefamilies, missionarissen en zakenmannen. Kom erachter hoe zij gekleed gingen en welke bagage ze bij zich hadden. Bekijk het met eigen ogen en plan een dagje uit naar Brussel. SABENA Reizen in stijl is te zien van 24 november 2016 tot en met 10 september 2017 in het Atomium in Brussel.

Foto 2. Stewardessen werden moederlijke assistentes genoemd. Foto: Atomium Expo
Foto 3. Alleen de allerrijksten konden zich een vliegreis veroorloven. Foto: Atomium Expo

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-11-23 14:37:45 · Gepubliceerd: 2016-11-22 09:24:09 - 812