1

Vijf uitjes voor dit weekend

Tips voor 26 en 27 november

Vind de leukste dagjes uit Redactioneel door
Foto 1. Jan van Ravesteyn, de Officieren van het Witte Vendel der Haagse Schutterij, 1633. Collectie Haags Historisch Museum

archief oud artikel 24 november 2016 Toerisme Landelijk Of je nu besluit het lab in te duiken voor een grondig onderzoek of speurt naar de Gouden Chocoladeletter in een pretpark: dit weekend hoef je je niet te vervelen. In Alkmaar gaan wielrenners en schaatsers de strijd met elkaar aan en in Den Haag wordt een vergeten meester eindelijk in het zonnetje gezet. Wij zetten de leukste tips voor zaterdag en zondag op een rij. Fijn weekend!

Wielrennen of schaatsen?

ALKMAAR - Fietsen of schaatsen, wat is sneller? Of liever gezegd; wie? Op zaterdag 26 november is de allereerste Alkmaarse Baan Challenge. Een duathlon in Sportpaleis Alkmaar én op IJsbaan De Meent. Deelnemers mogen dus de ijsbaan en de fietsbaan trotseren. De deelnemer met het grootst aantal afgelegde kilometers is de winnaar. Handig: je mag zelf bepalen of je op het ijs of op de fiets begint.

Vergeten kunst uit de Gouden Eeuw

DEN HAAG - Jan van Ravesteyn was in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste portretschilders van Den Haag. Dat zou je niet zeggen, want tegenwoordig zegt die naam weinig mensen nog iets. Om Van Ravesteyn de aandacht te geven die hij verdient, is er in het Haags Historisch Museum vanaf zaterdag 26 november een tentoonstelling te zien van zijn portretten. In Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn zie je een overzicht van zijn persoonlijke leven en zijn werk. Leuk detail: het gebouw van het museum was vroeger het clubgebouw van de schutterij, waar Van Ravesteyn zo'n vierhonderd jaar geleden lid van was.

Sinterklaasje kom maar binnen!

SLAGHAREN - Attractiepark Slagharen viert feest op zondag 27 november. Dan komt Sinterklaas langs in het park voor Het Grote Slagharen Sinterklaasfeest. Er zijn optredens van sterren als Yes-R, Monique Smit en Ferry Doedens. Natuurlijk zorgen Sint en zijn pieten ook de hele dag voor vermaak. En dan is er ook nog eens een Gouden Chocoladeletter in het park verstopt! Wie hem vindt, wint een vakantie voor het hele gezin. Met een ticket voor het feest heb je ook toegang tot het pretpark en waterpark Aqua Mexicana. Wie zich als Piet verkleedt, maakt kans op een prijs.

Je eigen hoofd op sterk water

UTRECHT - Experimenteer erop los dit weekend in het Universiteitsmuseum Utrecht. Zet je eigen hoofd op sterk water, bekijk draakjes en andere gekke beesten in het Rariteitenkabinet en duik het Jeugdlab in - inclusief kekke labjas. In het KennisLab leer je wat wetenschap nou eigenlijk is en word je stapje voor stapje door allerlei leuke opdrachten een onderzoeker. Archeologen in spe mogen het ArcheoLAB niet missen: kijk mee met echte archeologen en help ze een handje bij hun werk.

Bestel kaartjes met 50% korting voor het Universiteitsmuseum via DagjeWeg.NL Tickets.

Sneller dan het licht

OTTERLO - Een tentoonstelling vol kunstige voertuigen die ook nog eens kunnen bewegen - of lijkt dat alleen maar zo? Op zaterdag 26 november opent Move On in het Kröller-Müller Museum. Bekijk sculpturen met wielen, vleugels en poten. Van gigantische en schattige knuffelbeesten tot een futuristische auto die wel wat weg heeft van een supersnelle Porsche. Bewegen de kunstwerken nou echt of houden je ogen je voor de gek?

Bestel kaartjes via DagjeWeg.NL Tickets en krijg een gratis drankje bij je ticket.

Extra tips

Foto 2. Word een wetenschapper of archeoloog in het Universiteitsmuseum Utrecht. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht
Foto 3. Wielrenners en schaatsers strijden om de snelste tijd in de Alkmaarse Baan Challenge. Foto: Alkmaar Sport N.V.
Foto 4. Bekijk in het Kröller-Müller Museum bewegende kunstwerken in de nieuwe tentoonstelling Move On. Foto: Panamarenko, Polistes, rubberauto met straalaandrijving, 1974

Laatst gewijzigd: 2016-11-24 09:46:09 · Gepubliceerd: 24 november 2016 - 1103