1

Ontdek de wereld om je heen in Centraal Museum

Door welke bril bekijk jij de wereld?

Craigie Horsfield: How the World Occurs in Centraal Museum Nieuws - gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Bezoek het Centraal Museum en bewonder 'Zoo' van Craigie Horsfield, een van zijn meest indrukwekkende kunstwerken.

archief oud artikel 5 december 2016 Toerisme Utrecht, Utrecht Op één dag sta je in contact met tientallen mensen: van je partner tot je collega's en de dame bij de kassa. Sta jij wel eens stil bij al die relaties? Kunstenaar Craigie Horsfield houdt zich al tientallen jaren bezig met het begrip 'relatie'. In het Centraal Museum zie je enorme wandkleden en prints van zijn foto's in de tentoonstelling Craigie Horsfield: How the World Occurs. Van mensenmassa's en landschappen tot culturele rituelen: je wordt met je neus op de wereld gedrukt. Hoe overweldigend of aangrijpend de kunstwerken zijn, verschilt per persoon. Want wat jij in een foto ziet hangt af van hoe jij de wereld ziet. Zo aan het einde van het jaar kan het geen kwaad om alles in perspectief te zien en tijd voor bezinning te nemen. Een dagje mindfulness dus!

Venster op de wereld

Een gigantisch tweeluik van twee neushoorns. De wandkleden zijn ruim tien meter lang. De geweven stof van de kleden doet denken aan de huid van het dier. De een ziet de neushoorns in gevangenschap, heeft medelijden. De ander ziet vooral een prachtig, machtig beest. Dat is typisch Horsfield: zijn foto's betekenen voor iedereen weer iets anders. In de tentoonstelling Craigie Horsfield: How the World Occurs loop je langs prachtige kunstwerken van over de hele wereld. Alle werken tonen aangrijpende portretten en situaties, zoals een serie portretten van Utrechters en een religieus ritueel in Italië. Altijd richt Horsfield zich op de relaties die mensen met elkaar en met de wereld hebben. Gaandeweg de tentoonstelling krijg je vragen en opdrachtjes voorgeschoteld die je aan het denken zetten. Een ontdekkingstocht door de wereld en hoe jij die ziet.

Momentje van bezinning

Dat relaties een belangrijke rol spelen in het werk van Horsfield, merk je ook aan het einde van de tentoonstelling in het Centraal Museum. Je eindigt de tentoonstelling namelijk met de focus op de relatie met jezelf. Kom tot rust in Museumcafé Centraal, waar je alles even op je in laat werken. Het menu is ook lekker mindfull: er is een speciaal arrangement met een chai latte en een dadelwalnotenreep. De thee heeft een reinigende werking op het lichaam - het wordt vaak na afloop van een meditatie gedronken. Liever met anderen praten over alles wat je ziet en meningen uitwisselen? Elke zondagochtend geeft een spreker of rondleider een rondleiding langs de tentoonstelling. De ene week wordt de rondleiding door een journalist gehouden, de andere week door een rabbijn. Mensen met andere visies op de wereld - en dus ook andere visies op het werk van Horsfield.

Maak een zelfportret

In de tentoonstelling kun je met je telefoon een zelfportret maken: How Your World Occurs. Deze test stelt je vijf vragen over hoe jij de wereld ervaart. Wat vind je belangrijker: donuts of vriendschap? Hoe voel jij je nu: geliefd of alleen? Vul in wat in je opkomt en creëer een zelfportret in woorden. In de tentoonstelling kun je dit portret op de muur laten projecteren. Zo maakt jouw unieke portret ineens deel uit van de tentoonstelling. Buiten de tentoonstelling is de test ook te doen: op je telefoon zie je dan dat jouw zelfportret live in het museum wordt geprojecteerd.

De tentoonstelling Craigie Horsfield: How the World Occurs is tot en met 5 februari 2017 te bezoeken in het Centraal Museum. Daarna reist de tentoonstelling door naar MASI Lugano in Zwitserland.
Foto 2. Bekijk aangrijpende kunstwerken op groot formaat in Centraal Museum.
Foto 3. Craigie Horsfield maakte ook portretten van Utrechters voor de tentoonstelling.
Foto 4. © Craigie Horsfield - 'Broadway, 14th day, 18 minutes after dusk' (2012).

Laatst gewijzigd: 2016-12-16 13:38:53 · Gepubliceerd: 5 december 2016 - 1399