Wandel door werelderfgoed van glas en staal

Wanneer kun je de Van Nelle Fabriek van binnen bekijken?

Meer informatie over de Van Nelle Fabriek in Rotterdam Nieuws door
Foto 1. Licht en ruimte voor de arbeiders in de Van Nelle Fabriek.

archief oud artikel 29 november 2016 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Een fabriek, van zo'n grote cultuurhistorische waarde, dat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco belandde. In een stad beroemd om haar architectuur is de Van Nelle Fabriek een klasse apart. Veel staal en glas en - uniek voor die tijd - compleet bovengronds: het ontwerp was baanbrekend. En is nog steeds een plaatje om te zien. Wat er nu gebeurt in dit imposante bouwwerk? Kom eens kijken!

Koffie en pudding

In de Rotterdamse Van Nelle Fabriek draaiden de machines tot 1995 op volle toeren. Bekend zijn de koffie en tabak van Van Nelle, maar wie kent eigenlijk de instantpudding en de kauwgum van dezelfde producent? Onmiskenbaar een stuk bekender is het vooruitstrevende fabrieksgebouw wat Van Nelle-directeur Van der Leeuw in 1923 liet oprijzen. Een nieuwe fabriek, waar arbeiders bovengronds in het licht en met frisse lucht konden werken. Een fabriek in de stijl van Het Nieuwe Bouwen - wat zoveel wil zeggen als gebouwen die vooral functioneel en zonder veel versierselen zijn vormgegeven. De Van Nelle Fabriek werd een icoon, wat in 2014 een plek kreeg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Dan kun je iedere week een plek reserveren voor de instaptour.

Op pad met de gids

Twee keer per jaar is De Van Nelle Fabriek open voor iedereen. Tijdens de Open Monumentendag, in het tweede weekend in september, en op de Dag van de Architectuur, in het laatste weekend van juni. Maar gelukkig kun je ook daarbuiten nog eens rondneuzen in de fabriek. UrbanGuides neemt je graag mee voor een rondleiding door het gebouw, waarbij een gids in en rondom de fabriek alles weet te vertellen over architectuur, historie en de toekomst. Van mei tot oktober zijn er ieder weekend instaptours. Buiten die periode zijn de rondleidingen alleen op aanvraag via Urban Guides.

Evenementen in de Van Nelle Fabriek

Ondanks de beperkte openingstijden is het altijd een drukte van belang in de Van Nelle Fabriek. Er huizen namelijk tientallen bedrijfjes in het pand. En er staan regelmatig evenementen op de planning. Dus wil je zonder rondleiding toch een keertje binnen kijken in dit schitterende staaltje architectuur? Mis dan deze evenementen niet:

Ga dagje uit in Rotterdam en ontdek meer bijzondere architectuur in de stad. Of spring op Kangoo Jumps over de Erasmusbrug!
Foto 2. De Van Nelle Fabriek: een icoon.
Foto 3. Oude fabriekshallen in de Van Nelle Fabriek.
Foto 4. Neem eens een kijkje in dit UNESCO Werelderfgoed.

Laatst gewijzigd: 2016-11-29 22:50:57 · Gepubliceerd: 2016-11-29 14:28:04 - 1549