Bibber met Bieber en The Beatles op het Nederlands IJsbeelden Festival

Het Nederlands IJsbeelden Festival |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Bewonder een muziekgeschiedenis van ijs en sneeuw. IJs, ijs, baby!

8 december 2016 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Prince, Michael Jackson, Mozart, Elvis en Justin Bieber, tijdelijk vereeuwigd in sneeuw of ijs. Het zijn niet de minsten die vanaf 10 december in al hun koude pracht te bewonderen zijn op het Nederlands IJsbeelden Festival. Het thema is Music Inspires en het festival is wéér groter dan de vorige editie. Nog meer sneeuw, nog meer ijs, nog meer sculpturen en natuurlijk: muziek. Organisator Marc van Aalst: "Ik doe dit al jaren en toch ben ik elk jaar weer verbaasd over wat de ijskunstenaars maken. Soms is het kunstzinnig, soms realistisch, soms een karikatuur. Maar ze maken het altijd mooier dan je had verwacht."

Foto 1. Bezoek het Nederlands IJsbeelden Festival in Amsterdam. Foto © Het Organisatieteam BV Nederlands IJsbeelden Festival.

IJskoude ode aan de muziek

De tijd staat even stil bij de Amsterdam Arena, waar vlak bij het Nederlands IJsbeelden Festival wordt gehouden. Honderden jaren aan muziekgeschiedenis zijn daar te bewonderen als bevroren kunstwerken. Van disco tot musicals tot kerkmuziek: alle genres en grote sterren komen aan bod. Op zo'n locatie mag de ultieme Amsterdamse zanger natuurlijk niet ontbreken. Van Aalst: "Bij André Hazes zie je vliegers geprojecteerd op de achtergrond. En er staat een klein jongetje naast hem met een vlieger in zijn hand - daar zit natuurlijk de brief voor zijn moeder aan. Het is echt een complete beleving. Bij elk beeld krijg je een stukje projectie of een liedje." Door de kunstroute vind je op meerdere plekken Amsterdammetjes terug - Amsterdams paaltjes met drie kruisjes, die je ook op straat in de hoofdstad ziet.

Muziekhelden van toen en nu

Of je nu van techno of van klassiek houdt, grote kans dat een van je helden in sneeuw- of ijsvorm op het festival staat. "Mozart staat er als een gigantische baby van sneeuw, van wel vier meter hoog. Er is een discovloer van ijs met lichteffecten die je doen denken aan Saturday Night Fever. Het ijssculptuur van Michael Jackson danst met geprojecteerde zombies en beeldt Thriller uit." Het eindigt zelfs met het enge lachje uit de clip. "Dan worden die enge ogen geprojecteerd op het ijsbeeld." Het is dus niet alleen beelden bekijken. Voor kinderen is er bijvoorbeeld een grote ijsglijbaan waar ze écht van af mogen glijden. En de ijsbeelden staan te wachten tot ze op een van je selfies mogen pronken. "Je kunt tussen Ariane Grande en Justin Bieber staan. Of tussen The Beatles terwijl ze Abbey Road oversteken", aldus Van Aalst. Een absoluut pronkstuk kan hij niet noemen. "De ijssculpturen zijn allemaal zo verschillend, maar vormen samen één mooi geheel." Er is ook een speciale ode aan recentelijk gestorven muzikanten als Prince en David Bowie. Bekijk alle categorieën binnen het thema Music Inspires.

Warm jezelf op met Hollandse wintersferen

Even bijkomen met een warme chocolademelk en apfelstrudel of de dj uithangen: het kan allemaal op het horecaplein van het festival. Dit plein is overigens gratis toegankelijk - ook als je het Nederlands IJsbeelden Festival niet bezoekt. Er is eten en drinken in het thema 'Hollandse Wintersfeer' en voor kinderen staan er verschillende videogames klaar. Er is ook een dj-tafel die bezoekers uit mogen proberen - helemaal in stijl met het muzikale thema. Waar er in het festival bewust voor is gekozen geen kerstliedjes en kerstfiguren te laten zien, is het horecaplein tijdens de feestdagen natuurlijk wel extra kerstig.

Handig om te weten

Het Nederlands IJsbeelden Festival is vanaf 10 december 2016 tot en met 5 februari 2017 dagelijks te bezoeken van 10:00 uur tot 19:00 uur in Amsterdam. Een kaartje voor volwassenen kost € 16,50. Kinderen betalen € 10,- entree per persoon. Reserveren wordt aangeraden.
Foto 2. Van André Hazes tot kerkkoren: bekijk de muziekgeschiedenis in sneeuw en ijs. Foto © Het Organisatieteam BV Nederlands IJsbeelden Festival.
Foto 3. Een ijskunstenaars legt de laatste hand aan een gigantische breakdancer. Foto © Het Organisatieteam BV Nederlands IJsbeelden Festival.
Foto 4. De gigantische baby Mozart van sneeuw. Foto © Het Organisatieteam BV Nederlands IJsbeelden Festival.

Laatst gewijzigd: 2017-01-20 11:48:31 · Gepubliceerd: 2016-12-07 15:50:57 - 3144