Wat is nieuw deze week?

Kijk historie in de ogen in Huis van Hilde | Nieuws door

Het laatste nieuws over musea, attractieparken en dierentuinen

11 december 2016 Toerisme Landelijk Een nieuwe Van Gogh in Den Bosch, een designmuseum in Amsterdam en wellicht een prestigieuze award voor Huis van Hilde? Deze week stonden de musea in de belangstelling. Maar ook Phantasialand trok de aandacht, want waarom gaan hier de heipalen de grond in?

Foto 1. In het Huis van Hilde zie je van dichtbij hoe archeologie de geschiedenis kan reconstrueren. Foto: Huis van Hilde

Award voor Huis van Hilde

Het Huis van Hilde kan trots zijn. Ruim een jaar na opening sleept het archeologiecentrum in Castricum een belangrijke nominatie in de wacht. Samen met 46 andere internationale musea maakt Huis van Hilde kans op de European Museum of the Year Award. Vorig jaar ontving het Rijksmuseum deze onderscheiding van het European Museum Forum - wat valt onder de Raad van Europa. Voor Huis van Hilde blijft het nog even spannend, want pas in mei 2017 worden de winnaars in Zagreb, Kroatië, bekendgemaakt.

Nieuwe Van Gogh in Den Bosch

We kennen veel van het verleden van Vincent van Gogh, maar wie weet dat zijn ouders in Nuenen woonden? Van Gogh woonde anderhalf jaar bij hen, voordat hij naar Antwerpen vertrok. In die periode vond hij vooral in de pastorietuin inspiratie en schilderde hier een aantal ambitieuze werken. Eén van de aquarellen de hij hier maakte, De tuin van de pastorie te Nuenen, is vanaf 10 december te zien in het Noordbrabants Museum. Het museum in Den Bosch is dolblij met deze aanwinst en noemt het de belangrijkste aankoop ooit! Met dit werk hoopt het museum een representatief overzicht te laten zien van Van Goghs Brabantse periode.

Bouwplaats in Phantasialand

De heipalen gaan de grond in bij Phantasialand. Maar waarom? Niemand weet waarom tussen de themagebieden Fantasy en Berlin wordt gebouwd. Komt er een nieuwe attractie bij? Looopings.com plaatste deze week een foto van de werkzaamheden en meldt dat de uitbreiding waarschijnlijk voor seizoen 2018 op de planning staat.

Designmuseum krijgt voet aan de grond

Amsterdam krijgt waarschijnlijk een heus Designmuseum. Samen met de gemeente Amsterdam zoekt Het Nieuwe Instituut (HNI) in Rotterdam al een geschikte locatie voor dit nieuwe museum, meldt de NOS. Het museum krijgt geen eigen collectie, maar gaat design van andere musea laten zien. Een soort etalage dus! Het Textielmuseum in Tilburg, het Stedelijk Museum Den Bosch en het Wim Crouwel Instituut in Amsterdam zouden al enthousiast zijn om in het nieuwe museum te exposeren.

Blije makaken in Amersfoort

En dan nog een leuk nieuwtje uit DierenPark Amersfoort. De Japanse makaken hebben een home makeover gekregen. Hun apeneiland is zestien nieuwe bomen en een heleboel touwen rijker. En, de waterval doet het weer! Kijk die apen eens blij zijn:

Vandaag of morgen een dagje uit? Dit is er vandaag te doen!
Foto 2. 1885, Waterverf op papier, 38 x 49 cm, Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch, Foto Marc Bolsius.
Laatst gewijzigd: 2016-12-10 22:53:11 · Gepubliceerd: 2016-12-10 20:37:16 - 762