Ontmoet de hipsters Jozef en Maria tijdens Kerstival in Utrecht

Kerstival in Museum Catharijneconvent |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kerstival prikkelt en laat je nadenken over kerst

15 december 2016 Toerisme Utrecht, Utrecht Stap binnen in de betoverende wereld van Kerstival en vier een kerst vol verhalen, lichtjes en muziek in het hartje van Utrecht. Het festival in Museum Catharijneconvent prikkelt al je zintuigen. Schuif aan bij het hilarische kerstdiner en denk ondertussen na over vrede op aarde. Natuurlijk blijven de sfeervolle decoraties, dennengeur en sneeuw niet achterwege.

Foto 1. Laat het sneeuwen op de magische schommel. Foto: © Sebastiaan Ter Burg, Kerstival Utrecht

Laat het sneeuwen

Utrechters kregen eerder al een voorproefje van het Kerstival: een weekend lang konden ze zwieren op de reusachtige kerstschommel midden op de Neude. Vanaf 17 december verandert Museum Catharijneconvent in een betoverende wereld vol kerstactiviteiten voor jong en oud. "Je stapt binnen en alles om je heen is prachtig gedecoreerd met lichtjes en kerstbomen. Je krijgt een wauwgevoel", vertelt medewerker Rosa. "In het museum zijn twee binnenplaatsen. In de ene kun je lekker zitten, een kerstquiz spelen en kerstballen maken. Ook is er een singalong. Je kunt er van alles doen! De tweede binnenplaats staat vol met kerstbomen en er staat een héle grote schommel, een soort carrousel van zes schommels. Begin met schommelen en het gaat sneeuwen!" Ondertussen luister je via een koptelefoon naar kerstverhalen en kerstliedjes, van het traditionele Bijbelverhaal tot nummers van John Lennon. Schuif in het museumcafé aan bij het prachtig aangeklede kerstdiner, waar je met je familie een toneelstuk speelt. Lees het script vanaf de muur en lig dubbel tijdens het eten...

Jozef en Maria maken een selfie

Tussen alle lichtjes en gezellige activiteiten door vind je ook nog een stukje bezinning in het Catharijneconvent. Wat vieren we nu precies met kerst? Neem de tijd om te kijken bij de enorme Napolitaanse kerststal, waar meer dan tachtig figuren het verhaal uit de christelijke traditie uitbeelden. Rosa: "De kerststal is gemaakt in de achttiende eeuw in het Italiaanse Napels. Met deze kerststallen wilden de rijkere inwoners laten zien wat ze in huis hadden. Geen kleine kerststal, maar een heel kerstdorp! De heilige familie is eigenlijk ondergeschikt gemaakt aan alles wat er in het dorp gebeurt. Ergens in een hoekje zie je Jozef en Maria en het kindje Jezus met een engel erboven." Ook is er een heuse hipster-kerststal. "Vanaf het moment dat kerststallen worden gemaakt, worden er gewone mensen voor gebruikt. Dus in de hedendaagse kerststal maken Jozef en Maria een selfie!" Volgens Rosa maak je tijdens Kerstival kennis met kerst én kunst op een totaal andere manier dan je verwacht. "Het kindje Jezus wordt altijd afgebeeld als een bloot jongetje; in de hipsterkerststal zie je hem ineens dik ingepakt tussen de nepsneeuw en kerstballen liggen."

Oma, hoe vierde u vroeger kerst?

Het Kerstival is de manier om samen in gesprek te gaan over kerst. Op de muur vind je kaartjes met allerlei informatie en kerstdilemma's. Eten we niet te veel met kerst? Wat betekent 'geven en vergeven' volgens de Ubuntu-filosofie? Voor de kinderen is er een aparte laag met leuke feitjes en vragen die ze aan hun ouders kunnen stellen. "Het idee daarvan is dat je met je familie daar loopt, als kind met je ouders en met je opa en oma bijvoorbeeld. Door al die vragen en feitjes raak je geprikkeld en vraag je aan elkaar: hoe vierde jij vroeger kerst? Verschillende generaties gaan erover in gesprek met elkaar."

Bezoek Kerstival van 17 december 2016 tot en met 8 januari 2017 in Museum Catharijneconvent. Het museum is de hele kerstvakantie geopend, behalve op nieuwjaarsdag.
Foto 2. Op het Kerstival is voor jong en oud iets te beleven. Foto: © Kerstival Utrecht
Foto 3. Speel kerstachtige spelletjes met elkaar. Foto: © Kerstival Utrecht
Foto 4. Museum Catharijneconvent is betoverd tijdens Kerstival. Foto: © Kerstival Utrecht

Laatst gewijzigd: 2016-12-16 11:09:08 · Gepubliceerd: 2016-12-15 15:07:08 - 859