Ambacht én design, de gouden combi in het Zuiderzeemuseum

Ontdek hoe hip ambachten zijn tijdens '10 Years of Thomas Eyck'

Zuiderzeemuseum   Nieuws - Commerciële bijdrage door
Foto 1. Ontdek wat er allemaal mogelijk is met vlas. Foto: Zuiderzeemuseum

26 december 2016 Cultuur Enkhuizen, Noord-Holland In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zie, hoor, proef en ruik je het dagelijks leven van de bewoners in het Zuiderzeegebied. Aan de hand van karakteristieke ambachten vertelt het museum verhalen van vroeger, nu en de toekomst. Niet gek dat juist hier de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck te zien is! Bezoek de jubileumtentoonstelling van de kunstuitgever en ontdek hoe de oude ambachten herleven in een modern jasje.

Zal het keramiek breken?

Bij binnenkomst val je meteen midden in het thema. Op een filmprojectie zie je hoe de projector gemaakt is van wilgentenenhout, porselein, vlas, koper, eikenhout en leer: ambachtelijke producten waarmee Thomas Eyck al tien jaar de mooiste gebruiksvoorwerpen tot stand brengt. De kunstuitgever brengt jonge designers samen met ambachtelijke bedrijven, waardoor er nieuwe gebruiksvoorwerpen ontstaan. In de tentoonstelling 10 Years of Thomas Eyck neem je een kijkje in deze fascinerende ontwerperswereld. Tien jonge kunstenaars, ontwerpers en architecten hebben een ruimtelijke installatie gemaakt waarin ze één van Eycks productseries uitlichten. "De kunstenaars geven een reflectie op de collectie van Eyck", vertelt Eefje Swart van het Zuiderzeemuseum. "Sommigen doen dat met kritiek, anderen vol lof. Bij de serie keramiek voel je de fragiliteit van het materiaal: een groot wiel rijdt zachtjes rond en verplettert het keramiek. Je voelt het spanningsveld!" Een sloopkogel en een bijna omvallende ladder verhogen de intensiteit: blijft het keramiek heel? Even verderop laat een kunstenaarsduo je zien wat er allemaal mogelijk is met vlas. Zo zie je een bijzondere wand die volledig is gemaakt van vlas, een gevlochten poef en een tafellaken.

Ambacht heeft de toekomst

De tentoonstelling zet je tot nadenken. "Het is een jubileumtentoonstelling met een blik op de toekomst", vertelt het Zuiderzeemuseum. "We richten ons op oude ambachten, op het verleden, maar denken tegelijk na over wat het design in de toekomst gaat betekenen." En juist daarom is het museum de perfecte locatie voor deze tentoonstelling. "Net als Thomas Eyck, geven wij ook opdrachten aan kunstenaars. De ambachten staan centraal, dat is voor ons het belangrijkst."

Tijdens de tentoonstelling zie je hoe de filmprojector is gemaakt van ambachtelijke producten. Let op: de tekst gaat verder onder deze video.

Winterwandeling

In het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum maak je tijdens de kerstvakantie een prachtige winterwandeling. Geniet van de frisse kou terwijl er sfeervolle kerstmuziek op de achtergrond klinkt. Door het park bewonder je foto's van de rijke visserstraditie. Laat je door de fototentoonstelling meenemen in de wereld van visroken, nettenboeten, touwslaan en zeilmaken: eeuwenoude ambachten die nog altijd kenmerkend zijn voor het Zuiderzeegebied.

Praktische info

  • 10 Years of Thomas Eyck is te zien van 23 december 2016 tot en met 14 mei 2017 in het binnenmuseum. De tentoonstelling is elke dag te bezoeken van 10:00 uur tot 17:00 uur, behalve eerste kerstdag. De toegangsprijs is €8,00 voor volwassenen en €4,00 voor kinderen. Kinderen tot en met drie jaar, bezitters van een Museumkaart en Vrienden van het Zuiderzeemuseum mogen gratis naar binnen.
  • Voor een bezoek aan het binnenmuseum en het buitenmuseum moeten aparte kaartjes worden gekocht.
  • Het buitenmuseum is tijdens de kerstvakantie dagelijks geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur. De toegangsprijs is €2,00 voor volwassenen en €1,00 voor kinderen. Kinderen tot en met drie jaar, bezitters van een Museumkaart en Vrienden van het Zuiderzeemuseum mogen gratis naar binnen.
Foto 2. In de serie 'keramiek' rijdt er continu een groot wiel rond. Foto: Zuiderzeemuseum

Laatst gewijzigd: 2017-01-02 08:48:06 · Gepubliceerd: 2016-12-22 16:25:00 - 1284