Heel Nederland viert 100 jaar De Stijl

Gemeentemuseum Den Haag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

2017, het jaar van Mondriaan tot Dutch Design

1 januari 2017 Cultuur Landelijk Je kent ze vast wel: de wereldberoemde werken van Mondriaan, die met hun gele, rode, blauwe, witte en zwarte vlakken hét kenmerk zijn geworden van De Stijl. In 1917 werd deze kunststroming opgericht in Leiden, met het ambitieuze doel om de wereld - die net de Eerste Wereldoorlog meemaakte - voorgoed te veranderen. Nu, honderd jaar later, viert Nederland een heel jaar lang feest: Van Mondriaan tot Dutch Design. Overal in Nederland bezoek je in 2017 tentoonstellingen over De Stijl. Wij vertellen je welke evenementen je niet mag missen.

Foto 1. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Foto: NBTC Holland Marketing

100 jaar De Stijl

1917. Het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog en er is veel behoefte aan harmonie in de wereld. Kunstenaar en architect Theo van Doesburg richt het tijdschrift De Stijl op, waarin hij kunstenaars podium geeft om hun vernieuwende visie op de wereld te publiceren: innovatieve en abstracte kunst zou leiden tot een moderne en betere samenleving. Alles om ons heen moet opnieuw worden vormgegeven, van huizen tot ons meubilair. Dynamiek en schoonheid zijn daarbij de kernwoorden. Al snel sluiten ook Gerrit Rietveld en Bart van der Leck zich bij het tijdschrift aan. Piet Mondriaan, die we kennen van 'Compositie A' en 'Broadway Boogie Woogie' wordt als een van de meest toonaangevende kunstenaars van De Stijl gezien, met de primaire kleuren en strakke lijnen die hij gebruikt. De Stijl wordt naast een tijdschrift ook de naam van de beweging, die wereldberoemd zou worden.

Heel Nederland viert mee

Het hele jaar door bezoek je overal in Nederland tentoonstellingen over De Stijl. Van het Kröller-Müller Museum tot Museum Dr8888. Lees hier welke De Stijl-evenementen je sowieso in je agenda moet zetten.

  • Piet Mondriaan werd in 1872 geboren in Amersfoort. Tot en met 31 december 2017 maak je in het Mondriaanhuis kennis met een van Nederlands bekendste kunstenaar ooit tijdens de tentoonstelling De wereld van Piet Mondriaan.
  • Wie kwam er eigenlijk met het idee om alleen geel, rood en blauw te gebruiken? Vanaf 11 februari 2017 leer je alles over het ontstaan van De Stijl tijdens Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst in het Gemeentemuseum Den Haag. Met driehonderd Mondriaans is dit museum een van de belangrijkste locaties in dit feestjaar. Vanaf 10 juni 2017 bewonder je hier de architectuur en interieurs van De Stijl en vanaf 3 juni 2017 ontdek je dat Mondriaan ook in Parijs, New York en Londen veel heeft betekend.
  • Tijdens je De Stijl-tour mag je het Rietveld Schröderhuis natuurlijk niet overslaan. Het Centraal Museum in Utrecht organiseert een heuse Rietveld Wandelroute langs alle plekken door de stad waar Rietveld van betekenis is geweest. In Centraal Museum zelf maak je tot en met 11 juni 2017 kennis met Rietveld tijdens Rietvelds Meesterwerk; Lang leve De Stijl!.
  • Foto 2. Mondriaanhuis in Amersfoort. Foto: NBTC Holland Marketing

    Laatst gewijzigd: 2017-05-05 12:40:41 · Gepubliceerd: 2016-12-30 10:27:54 - 1356