Heel Nederland viert 100 jaar De Stijl

Gemeentemuseum Den Haag |  deel via WhatsApp | Nieuws door

2017, het jaar van Mondriaan tot Dutch Design

1 januari 2017 Cultuur Landelijk Je kent ze vast wel: de wereldberoemde werken van Mondriaan, die met hun gele, rode, blauwe, witte en zwarte vlakken hét kenmerk zijn geworden van De Stijl. In 1917 werd deze kunststroming opgericht in Leiden, met het ambitieuze doel om de wereld - die net de Eerste Wereldoorlog meemaakte - voorgoed te veranderen. Nu, honderd jaar later, viert Nederland een heel jaar lang feest: Van Mondriaan tot Dutch Design. Overal in Nederland bezoek je in 2017 tentoonstellingen over De Stijl. Wij vertellen je welke evenementen je niet mag missen.

Foto 1. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Foto: NBTC Holland Marketing

100 jaar De Stijl

1917. Het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog en er is veel behoefte aan harmonie in de wereld. Kunstenaar en architect Theo van Doesburg richt het tijdschrift De Stijl op, waarin hij kunstenaars podium geeft om hun vernieuwende visie op de wereld te publiceren: innovatieve en abstracte kunst zou leiden tot een moderne en betere samenleving. Alles om ons heen moet opnieuw worden vormgegeven, van huizen tot ons meubilair. Dynamiek en schoonheid zijn daarbij de kernwoorden. Al snel sluiten ook Gerrit Rietveld en Bart van der Leck zich bij het tijdschrift aan. Piet Mondriaan, die we kennen van 'Compositie A' en 'Broadway Boogie Woogie' wordt als een van de meest toonaangevende kunstenaars van De Stijl gezien, met de primaire kleuren en strakke lijnen die hij gebruikt. De Stijl wordt naast een tijdschrift ook de naam van de beweging, die wereldberoemd zou worden.

Heel Nederland viert mee

Het hele jaar door bezoek je overal in Nederland tentoonstellingen over De Stijl. Van het Kröller-Müller Museum tot Museum Dr8888. Lees hier welke De Stijl-evenementen je sowieso in je agenda moet zetten.

Laatst gewijzigd: 2017-05-05 12:40:41 · Gepubliceerd: 2016-12-30 10:27:54 - 1352