Verbreed je horizon op het IFFR

Twaalf dagen lang draait Rotterdam om films

International Film Festival Rotterdam - IFFR 2017 Nieuws door
Foto 1. Bekijk honderden films tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Foto: Bas Czerwinski.

archief oud artikel 25 januari 2017 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Het is een gezellige drukte in Rotterdam in deze sombere januarimaand! Op 25 januari vergaren filmfans zich in de stad voor de 46e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Zelfs Koning Willem-Alexander schuift aan in de filmzaal voor de wereldpremière van Double Play, de openingsfilm van het festival. Kijk mee, discussieer met regisseurs en verbreed je horizon.

Film kijken met de koning

Op 25 januari opent het IFFR met de wereldpremière van Double Play, een film naar de roman Dubbelspel van Frank Martinus Arion. Vier mannen en een dominospel zijn de hoofdrolspelers in een verhaal vol intriges. Tegen dit verhaal staan zij allen model voor de smeltkroes die de samenleving op Curaçao is. De première van Double Play van Ernest Dickerson wordt extra feestelijk, omdat naast vele castleden ook Koning Willem-Alexander aanwezig is.

Stel je eigen programma samen

Honderden films staan op het programma van het IFFR, van 25 januari tot 5 februari, waaronder producties van over de hele wereld. Zo gaat de documentaire Het doet zo zeer van Heleen van Royen in première. Een portret van haar dementerende moeder, waarvoor Heleen de mantelzorg op zich nam. Ook Moonlight, een drama over een donkere homoseksuele tienerjongen, beleeft zijn première op het IFFR. De film, geproduceerd door Brad Pitt, wordt een kanshebber voor de Oscars genoemd. Maar wat moet je nou zelf gaan zien op het IFFR?

Om de keuze wat makkelijker te maken en wat overzicht te scheppen in het gigantische aanbod, zijn de honderden films onderverdeeld in vier categorieën en kleuren:

  • Bright Future - Jong en upcoming talent met een eigen stijl en vaak originele werken (geel);
  • Voices - Bekende filmmakers met een onderscheidende stem, geschikt voor een groot publiek (blauw);
  • Deep Focus - films met diepgang. Over de geschiedenis van cinema en echte klassiekers (groen);
  • Perspectives - Een kritische blik op film en andere media, bijvoorbeeld over de constante stroom aan nieuwe televisieseries (rood).
Kun je nog steeds niet kiezen? Doe de test en ontdek welke film perfect bij je past.

Even nazitten

Na zo'n twee uur ingespannen kijken naar het witte doek, gaat de ervaring van het IFFR verder tijdens speciale evenementen. Zo kun je - hoe bizar - kippentongetjes proeven na het zien van de horrorfilm RAW en is er na de vertoning van Heleen van Rooyen's documentaire Het doet zo zeer een nazit met Radio Remember en Alzheimer Café. Verschillende regisseurs zijn bij de vertoning van hun films aanwezig en enkele van hen geven ook masterclasses.

Tip: voor kinderen is er op 29 januari een speciaal Kids Only programma!

Blijf wat langer plakken en ga een dagje uit in Rotterdam of vind een overnachting in Rotterdam.
Foto 2. Rotterdam staat de komende dagen in het teken van films. Foto: Bas Czerwinski.
Foto 3. Napraten in De Doelen. Foto: Jan de Groen.

Laatst gewijzigd: 2017-01-25 09:42:58 · Gepubliceerd: 25 januari 2017 - 880