Ontmoet de machtigste krijger ooit: Genghis Khan verovert het NMM

Zou jij een goede Mongoolse krijger zijn?

Genghis Khan; Wereldveroveraar te paard Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Waren de Mongolen agressieve barbaren of zat er meer achter? Foto: Nationaal Militair Museum.

archief oud artikel 30 januari 2017 Toerisme Soest, Utrecht Ze hadden de mooiste schatten, de snelste paarden en joegen 162 jaren lang de hele wereld de stuipen op het lijf. In de dertiende en veertiende eeuw had iedereen het over de bloeddorstige barbaren van het Mongoolse Rijk. Het gevreesde leger liet van Oost-Azië tot Oost-Europa een spoor van dood en verderf na. Aan het hoofd van deze georganiseerde chaos stond Genghis Khan, een nomade met maar één doel: de wereld veroveren. Vanaf 18 februari veroveren ze Nederland in het Nationaal Militair Museum met de tentoonstelling 'Genghis Khan; Wereldveroveraar te paard'.

Wereldheerser en womanizer

Genghis Khan (ook wel Dzjengis Khan) voerde ontelbare veldtochten en raasde te paard met een gigantisch leger van zo'n honderdduizend krijgers van Peking in China tot aan de Donau in Europa. Het Mongoolse Rijk was het grootste imperium in de wereldgeschiedenis: Genghis Khan veroverde het grootste gebied in de geschiedenis. En nog snel ook: hij deed er maar 25 jaar over. Ter vergelijking: De Romeinen deden er eeuwen over om een veel kleiner gebied te veroveren. Ook liet Genghis Khan miljoenen nakomelingen na. Als leider had Khan in veroverde gebieden namelijk altijd eerste keus. Uiteindelijk had hij meerdere vrouwen - een behoorlijke casanova dus. Maar een lieverdje was hij niet: hij en zijn mannen zijn naar schatting verantwoordelijk voor zo'n veertig miljoen doden. In de indrukwekkende tentoonstelling Genghis Khan; Wereldveroveraar te paard duik je in zijn leven. Je maakt als bezoeker een reis vanaf zijn geboorte naar de invloed die hij heeft gehad op de huidige westerse wereld. Ontdek alles over zijn dramatische jeugd - hij werd uitgehuwelijkt op zijn negende én zijn vader werd in datzelfde jaar vermoord - en zijn voor die tijd erg moderne krijgsmacht. Khan trok zich namelijk niets van gewoontes of tradities aan en volgde zijn eigen koers. Zo koos hij leiders op basis van hun talenten en prestaties, iets wat in die tijd absoluut geen gewoonte was. Khan stierf in 1227. Hoe of waaraan hij stierf, is een mysterie. Zijn graf is nooit gevonden - tot op de dag van vandaag zoeken mensen naar zijn rustplaats.

Bewonder honderden schatten

Khan en zijn leger waren altijd op reis en leefden als nomaden. Khan zei niets om materiële zaken te geven. Toch maakte hij met zijn leger een hoop schatten buit. Bekijk in Genghis Khan; Wereldveroveraar te paard meer dan tweehonderd Mongoolse kunstschatten uit het Inner Mongolia Museum in China. Grotendeels archeologische vondsten, waaronder fluitende pijlen, zeldzame sieraden en een gouden zadel - een topstuk uit de tentoonstelling. Let op: dit zijn niet de buitgemaakte schatten van Khan en zijn mannen, maar bijzondere stukken van de Mongolen zelf. Bijzonder: bekijk ook een manuscript uit de veertiende eeuw van Marco Polo. Marco Polo beschreef de pracht en praal van China en het Mongoolse Rijk na zijn ontdekkingsreizen. In het Nationaal Militair Museum zie je ook wat de krijgers van het Mongoolse Rijk droegen. Grote sabels, helmen en zeldzame maliënkolders - inmiddels al honderden jaren oud. Het is voor het eerst dat deze schatten buiten hun thuisland te zien zijn.

Als Mongoolse nomade in NMM

De tentoonstelling is niet alleen een portret van Genghis Khan als heerser, maar ook van de wereld waarin hij leefde. Stap in het museum het Mongoolse Rijk van de dertiende en veertiende eeuw binnen. Bewonder levensechte getekende scènes van de steppen van Mongolië, Genghis als kind en de veldslagen van Khan en zijn grote leger. Om je heen hoor je geluiden van veldslagen, dierengeluiden uit de steppen, of juist spirituele muziek. Je ruikt wierookgeuren, waardoor het Mongoolse Rijk ineens heel dichtbij is. Test ook of jij een goede krijger zou zijn en schiet met pijl en boog in de boogschietsimulator. Speel spelletjes om je kennis over de verschillende rijken te vergroten en trek traditionele kleding aan voor selfie te maken voor de Chinese Muur.

Khan voor Kids

Voor kinderen is er een speciale bezoekersgids: Khan voor Kids. Hierin staan opdrachtjes en weetjes over Genghis Khan en het Mongoolse Rijk. Wist je bijvoorbeeld dat de vrouwen ook vochten en op jacht gingen en dat kinderen van toen ook al van gamen hielden? Na afloop van de tentoonstelling ligt er in de museumshop voor kinderen een gratis Mongools armbandje klaar.
Foto 2. Bekijk eeuwenoude schatten, zoals dit Mongoolse masker. Foto: Anne Reitsma Fotografie.
Foto 3. Een van de topstukken van de tentoonstelling: een gouden zadel. Foto: Nationaal Militair Museum.
Foto 4. Bekijk mooie schatten van het leger, daterend uit de dertiende en veertiende eeuw. Foto: Nationaal Militair Museum.
Foto 5. Duik in de verkleedhoek en ga op de foto als een Mongoolse krijger. Foto: Anne Reitsma Fotografie.
Foto 6. Waan je in de wereld van Khan, vol uitgestrekte landschappen en Oosterse details. Foto: Anne Reitsma Fotografie.

Laatst gewijzigd: 2017-07-20 15:46:13 · Gepubliceerd: 2017-01-27 17:25:55 - 10955