Musicalsterren zijn ook gewoon mensen die moeten strijken

Achter de schermen bij een musical: dit zie je niet op het podium

The Bodyguard Redactioneel door
Foto 1. Nurlaila Karim en Dave Mantel vertellen over het leven als musicalster. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

archief oud artikel 2 februari 2017 Showbizz Utrecht, Utrecht Stap je tijdens een musical in een betoverend verhaal vol glitter, swingende muziek en jaloersmakende romances, achter deze shows gaat een hele wereld schuil. Wij namen een kijkje achter de schermen bij The Bodyguard en spraken musicalsterren over het leven backstage. Uiteindelijk blijken ze gewoon hele normale mensen te zijn.

Strijken met glamour

Tussen de rekken met glitterjurken staat een stoel met op de grond een stapel vtwonen-magazines. Misschien wel de perfecte illustratie van het leven backstage: zingen artiesten tijdens showtime de sterren van de hemel, achter de schermen bladeren ze rustig door een magazine om inspiratie op te doen voor hun badkamer. Achter de coulissen gaat het er niet zo glamorous aan toe als je op het eerste gezicht zou denken. In de foyer worden hamburgers gebakken, artiesten mogen zelf hun make-up doen en tussendoor wordt er gezellig samen een sigaretje gedaan. Nurlaila Karim, die de rol van Nicki Marron in musical The Bodyguard vervult, neemt zelfs haar eigen strijkgoed mee naar het theater. "Ik heb drie kinderen thuis hè, en je moet een kéér strijken!"

Van pruik naar pruik naar pruik

Dat betekent overigens niet dat je achter de schermen een speld kunt horen vallen. Vââr de show is het een drukte van belang in het artiestengedeelte. Overal lopen mensen door de gangen: acteurs, dansers en mensen van het productieteam. Er hangt een fijne energie, iedereen heeft weer zin in de show. Aan de muur hangt een intekenlijst waarop de artiesten met een balpen hun aanwezigheid moeten aankruisen. Alles wordt in gereedheid gebracht: team Geluid zorgt dat iedereen straks goed te horen is, overal sjouwen mensen met decorstukken en team Beauty zorgt dat alle pruiken er piekfijn uitzien. In totaal zijn er 94 pruiken, waarvan twaalf voor de hoofdrolspeelster (!). Gebeurt alles nu nog redelijk op het gemakje, straks tijdens de show moet het in een razend tempo gaan. "We hebben een superstrakke planning", vertelt Dave Mantels, die de bodyguard speelt. "Alles wordt heel goed gecoördineerd. Dat is ook belangrijk: je hebt soms maar een paar seconden om van kleding te wisselen!" Daarom gaan veel kledingstukken dicht met klittenband en staan er altijd wel twee mensen klaar om de artiesten om te kleden.

Relaxt, nuchter en een open blik

De meeste musicalsterren spelen zo'n zeven à acht shows per week. Toch is het voor hen iedere avond weer anders. "Ik mag van mezelf niet overschakelen op de automatische piloot", vertelt Dave. "Mensen betalen veel geld voor een ticket, dus ik wil elke keer weer mijn uiterste best doen. Het scheelt ook dat de samenstelling van de cast steeds wisselt." Het valt op dat de artiesten ondanks hun glamoureuze baan heel relaxt en nuchter zijn. Bijna allemaal doen ze er nog iets naast. Dave: "Het is zo'n onzeker vak, het kan morgen over zijn. Mensen hebben wel duizend redenen waarom jij een bepaalde rol niet krijgt: ze vinden je te blond, te klein of niet gespierd genoeg. Ik ben blij dat ik er nog iets naast doe - ik ben ook bezig met fotografie. Als The Bodyguard straks is afgelopen, ben ik ook wel blij. Even geen theater." Nurlaila coacht ernaast artiesten met plankenkoorts. "Daarin leer ik ze dat ze moeten blijven wie ze zijn, en dat ze zichzelf moeten laten zien. Laatst zei iemand tegen mij: 'Het is maar de vraag of mensen je zien hè?' Toen dacht ik: nee, je moet het gewoon doen! Laat jezelf zien."

De musical The Bodyguard is niet meer te zien. Lees alles over actuele musicals en shows op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Elke artiest richt zijn kleedkamer anders in. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Nurlaila Karim doet haar eigen make-up. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Ben je gearriveerd? Kruis je naam lekker oldschool aan met een balpen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 5. Georganiseerde chaos achter de schermen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2024-02-05 13:45:58 · Gepubliceerd: 2017-02-02 13:34:27 - 4273