1

Nachtje achter de tralies

Je kunt nu ook blijven slapen in voormalige gevangenis Blokhuispoort

Blokhuispoort   Nieuws door
Foto 1. Stap in de voetsporen van grote boeven. Foto: Jan van Dalen, Fotografie BOEi

archief oud artikel 6 februari 2017 Opmerkelijk Leeuwarden, Friesland De eeuwenoude Blokhuispoort is allesbehalve een normale gevangenis. Al eerder vonden kleine bedrijfjes hun thuis in de voormalige bajes, en met de opening van Celblok H kun je als bezoeker nu ook blijven slapen. Dwaal door de vele gangen als een echte boef en ontdek hoe het eraan toegaat wanneer het donker is geworden...

Shoppen en slapen in de gevangenis

Kleding shoppen, kaas proeven, naar de barbier gaan, je nagels laten doen: in Blokhuispoort doe je het allemaal in de mysterieuze sfeer van een echte gevangenis. Al jaren is de voormalige bajes een centrum waarin kleine bedrijfjes hun plek hebben gevonden. Met de stenen muren en nog authentieke groene celdeuren en luikjes lijkt het alsof je elk moment criminelen tegen het lijf kunt lopen. Nu ze een volledig gerestaureerd celblok - inclusief hostel - hebben geopend, kun je er ook blijven slapen. Het hostel heeft in totaal 63 bedden: van een slaapzaal voor zeventien personen tot luxe kamers met een eigen badkamer. Een origineel weekendje weg in Friesland dus!

Net als Klaas Bruinsma en Herman Brood

De spannende verhalen van de voormalige gevangenis komen tot leven tijdens een rondleiding op zaterdag. Echte oud-gevangenisbewaarders nemen je mee in hun eigen ervaringen. Hoe heeft bijvoorbeeld Herman Brood zich gedragen toen hij hier een paar maanden heeft vastgezeten? Ook neem je een kijkje in de cel van niemand minder dan drugsbaron Klaas Bruinsma. Loop door filmset-achtige kantines, slenter over pleinen en waan je in een decor à la Prison Break.

Prison Break op z'n Fries

Tijdens de vaste expositie De Overval leer je alles over het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 8 december 1944 werden vijftig Friese verzetsleden bevrijd zonder dat er één schot werd gelost. Hoe konden vijftig mensen ongemerkt de zwaarbewaakte gevangenis verlaten? Meneer Fokkema, 93 jaar oud en de enige van de vijftig overlevenden die op dit moment nog leeft, vertelt op iedere zaterdag zijn verhaal.

Handig om te weten

  • Blokhuispoort is van maandag tot en met zaterdag geopend. De vaste tentoonstelling Expositie De Overval is gratis te bezoeken.
  • De rondleidingen door oud-gevangenisbewaarders vinden plaats op iedere zaterdag om 14:00 uur en 16:00 uur en kosten € 10,- inclusief een bakje koffie of thee met gebak. Reserveer een rondleiding met een groep op een andere dag en betaal € 7,50 per persoon.

  • Lukt het jou om uit een gevangenis te ontsnappen? Test je skills in de Prison Escape in Rotterdam!
  • Hoe was het om in de middeleeuwen gevangen te zitten? In Museum de Gevangenpoort leer je alles over eeuwenoude straffen en misdaad.
Foto 2. Ontdek de geschiedenis van de gevangenis tijdens een rondleiding. Foto: Jan van Dalen, Fotografie BOEi
Foto 3. Naar de barbier in de gevangenis. Foto: Jan van Dalen Fotografie BOEi

Laatst gewijzigd: 2017-09-15 08:49:47 · Gepubliceerd: 2017-02-06 10:46:05 - 4335