't Veluws Zandsculpturenfestijn brengt nostalgie, humor en kunst bij elkaar

't Veluws Zandsculpturenfestijn |  deel via WhatsApp | Reportage door

Hoe Nederlanders met volle teugen genieten van een dagje uit

25 april 2017 Toerisme Garderen, Gelderland Een gezellig familieportret in traditionele Volendamse kleding, een picknickend gezin, een schattige reuzenpanda en een stel bermtoeristen. Allemaal zijn ze vereeuwigd in zand dat glinstert in de zon bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn. De redactie van DagjeWeg.NL bracht een bezoek om de nieuwe editie met als thema 'Erop uit in eigen land' te bewonderen. De grandioze zandsculpturen roepen niet alleen warme herinneringen op uit de kindertijd waarin gezelschapsspelletjes nog regelmatig op tafel lagen, maar laten ook de veelzijdigheid van het Nederlandse dagtoerisme zien. Hier word je spontaan vrolijk!

Foto 1. Een typisch Volendams uitje. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Met volgepropte koffers op vakantie

Een dagje uit in eigen land, daar zijn wij Nederlanders wel voor te porren. Voordat we in het indoorgedeelte het 'echte werk' bekijken, mag er in een pot met zand eerst nog even gevoeld worden. We laten het zand even door onze vingers glijden. Er staat een bordje bij: "Hier kunt u het zand nog even aanraken. De zandsculpturen zelf niet aanraken". Even verderop doemen de eerste zandcreaties op en begint het vakantiegevoel te kriebelen. Zandfiguren zijn druk in de weer met koffers. De auto wordt volgeladen waarna ze worden uitgezwaaid door de thuisblijvers. Een klein meisje vraagt aan haar moeder of haar enorme teddybear nog in de bomvolle koffer past en er wordt nog even een laatste bezoek aan de fietsenmaker gebracht. Stuk voor stuk herkenbare situaties die met veel humor door de zandkunstenaars zijn neergezet. We passeren een gezellig pannenkoekenrestaurant waar een moeder haar baby sust en zien hoe een bruidspaar hun hotelkamer betreedt. In een andere huiskamer geeft een echtpaar hun tiener, die ongeïnteresseerd op de bank ligt, nog wat laatste huisregels mee voordat ze hem aan z'n lot overlaten.

Op een klapstoeltje langs de snelweg

In het buitengedeelte lacht stripfiguur Flipje uit de Betuwe ons toe. We lopen langs Gelderse kastelen die tot in detail zijn uitgewerkt en wandelen door een bosrijk landschap met vredig grazende herten. Ondanks de hagel en regen die de zandsculpturen moesten verduren, staan ze er piekfijn bij. Dat komt doordat er een speciale coating over de kunstwerken heen zit. Halverwege belanden we in een gloednieuw gedeelte met prachtig verlichte bekende gebouwen als Hotel Zaandam en het Stadhuis van Gouda. Eenmaal buiten zien we een typisch Volendamse portretfoto, molens op de Kinderdijk, pretparken, dierentuinen en zeehondjes met een hoog aaigehalte voorbij komen. Een groepje senioren lacht smakelijk om het echtpaar dat op hun klapstoeltje in de berm geniet van een kopje koffie uit de thermoskan. Ze lijken zich de koning te rijk te voelen. Op een bordje naast de zandcreatie staat: 'Bermtoerisme', een fenomeen uit de jaren zestig in Nederland. Op klapstoeltjes zaten mensen langs de snelweg om van het voorbij razende verkeer te genieten.

Test je kennis van gezelschapsspellen

Als klap op de vuurpijl worden we in een ander overdekt gedeelte uitgedaagd onze kennis van gezelschapsspelletjes te testen. Met potlood, papier en opschrijfbord in de aanslag lopen we langs 37 spellen die, als je een beetje bent opgegroeid met spelletjes, goed te herkennen zijn. Sommige spelletjes zijn iets meer gedateerd dan andere. Hoedje Wip, Mens Erger Je Niet, Kwartet, Levensweg en Kolonisten van Catan zijn in heel wat huiskamers gespeeld. Stuk voor stuk roepen ze een vertrouwd en knus gevoel op. Om nog even in de sfeer van de gezelschapsspelletjes te blijven, staan er in het naastgelegen zelfbedieningsrestaurant items als een Mikado-burger, Yahtzee-kipsaté en een Boter, Kaas en Eieren-burger op het menu. Een gezellige plek om een bezoek aan 't Veluws Zandsculpturenfestijn af te sluiten.

Handige feitjes

  • 't Veluws Zandsculpturenfestijn is open tot en met 28 oktober 2017 van maandag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 17:30 uur.
  • Bij 't Veluws Zandschulpturenfestijn vind je ook de Beeldentuin met een expositie beschilderde klompen die je gratis kunt bezoeken.
  • Voor kinderen is er buiten in de Beeldentuin een leuke speeltuin met onder andere een trampoline en glijbaan.
  • In het zelfbedieningsrestaurant kun je zowel voor een snelle hap als uitgebreide lunch terecht.
  • De tentoonstelling is helemaal rolstoelvriendelijk.
Foto 2. Ook voor een dagje museum zijn Nederlanders wel te porren. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Ouders spreken hun losgeslagen puber toe voordat ze op vakantie gaan. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Je vakantiebestemming kiezen door een dartpijltje op de kaart van Nederland af te vuren. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Een dagje genieten in De Efteling. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Nog even een paar bandjes laten plakken bij de fietsenmaker. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Lekker koffieleuten langs de snelweg, stelletje bermtoeristen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
In de bijbehorende Beeldentuin is ook een speeltuin te vinden. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Leuk voor kinderen: de monorail! Zo zie je de sculpturen ook van bovenaf. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2017-08-11 11:56:36 · Gepubliceerd: 2017-04-25 19:54:15 - 3388