1

Nationale Jongerenherdenking, met smartphones en kaarsjes

Jongerenherdenking met Smartphone Orchestra in plaats van trompet

Nationale Jongerenherdenking 2017 Nieuws door
Foto 1. Het is voor het eerst dat er een dodenherdenking voor jongeren wordt gehouden. Foto: Nieuwe Luxor Theater, © Iwan Smit.

archief oud artikel 28 april 2017 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Op 4 mei is er voor het eerst een Nationale Jongerenherdenking. De oude traditie van het gedenken van oorlogsslachtoffers wordt voortgezet, maar wel vertaald naar nu. Dit jaar is het een Rotterdams initiatief in het Nieuwe Luxor Theater, maar de organisatie hoopt er een landelijk event voor en door jongeren van te maken.

Dodenherdenking voor jongeren

Op 4 mei 2017 vindt in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de allereerste Nationale Jongerenherdenking. Een herdenking net als de vele anderen in het land, maar dan net even anders. Het Hofpleintheater en Luxor Theater willen op deze manier het stilstaan bij oorlogsslachtoffers op een manier die bij jongeren past. Zo wordt het traditionele trompetsignaal vervangen door een interactief Smartphone Orchestra waar iedereen met zijn eigen telefoon aan mee kan doen en is er in plaats van een gedicht van een scholier spoken word van rapper Akwasi. In de foyer van het theater bekijk je vlogs van jongeren die duiken in het oorlogsverleden van hun familie.

Interesse? Reserveer kaarten voor de Nationale Jongerenherdenking. Erbij zijn kost vijf euro; het geld gaat naar War Child.

Hoopvol lichtjesmonument

Tip: kom wat eerder. Want vââr het herdenkingsmoment om 20:00 uur wordt iedereen uitgenodigd op een - nu nog geheime - locatie in Rotterdam om samen gekleurde kaarsen aan te steken. Deze tienduizend (!) kaarsen vormen samen een gigantisch lichtmonument van bijna tweehonderd vierkante meter. Een symbool van hoop voor de toekomst. Het lichtmonument wordt waarschijnlijk in de middag al klaargezet. Volg het event op Facebook voor meer informatie.

Dit is er nog meer te doen op 4 mei. Feestvieren op 5 mei? Bekijk wat er te doen is op bevrijdingsdag.
Foto 2. Bloemen bij een oorlogsmonument. Foto: Redactie DagjeWeg.NL, Eline Visscher.

Laatst gewijzigd: 2017-05-02 15:19:22 · Gepubliceerd: 28 april 2017 - 876