1

Nationale Jongerenherdenking 2017




Nationale Jongerenherdenking 2017

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op 4 mei 2017 vindt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de eerste Nationale Jongerenherdenking plaats als verrijking van de vele herdenkingen die op 4 mei in het hele land plaatsvinden. Met dit initiatief van het Hofpleintheater en Luxor Theater wordt een nieuwe vorm van herdenken voor jongeren in het leven geroepen. Een eigen herdenking, om sámen met jongeren, nieuwe betekenis te geven aan het thema: stilstaan bij de oorlogsslachtoffers van alle tijden, in een vorm die aansluit bij jongere generaties.

Een bevlogen redactie met jongeren ontwikkelt en voert het speciale herdenkingsprogramma uit. Met onder andere The Smartphone Orchestra die met een interactieve compositie de plek in van het traditionele Taptoe-signaal vult, spoken word van Akwasi en om 21.00 uur de Hofpleinvoorstelling De loop der dingen waarin 40 jonge spelers op aangrijpende wijze de verbinding met de huidige situatie in de wereld leggen.

Voorafgaand aan de herdenking worden jongeren, spelers en passanten uitgenodigd om op een centrale (nog geheime) en toonaangevende locatie in Rotterdam gekleurde kaarsen aan te steken die gezamenlijk een groot lichtmonument vormen. Dit kunstwerk, ontwikkeld door Mothership, is een stil symbool waaruit hoop voor de toekomst spreekt. De afbeelding is dit jaar ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit, die ook verantwoordelijk is voor het campagnebeeld van de herdenking. Het kunstwerk zal met ruim 10.000 kaarsjes een oppervlakte van bijna 200 m2 beslaan.

De loop der dingen van regisseur Gregory Caers heeft het afgelopen jaar op zowel het Lowlands Festival als in het Hofpleintheater publiek letterlijk tot tranen geroerd: jonge spelers van het Hofpleintheater geven in al hun kwetsbaarheid een onweerstaanbaar gezicht aan grote thema’s. In een doorlopende kettingreactie roepen zij stille beelden op van vluchtelingen op drift uit de oorlog, om het publiek vervolgens weer op te zwepen met keiharde beats uit clubs en feesten. We zien hoe menselijk gedrag dramatische situaties veroorzaakt die weer bepalend zijn voor ons gedrag; een eeuwige ketting van oorzaak en gevolg.

De opbrengst van deze herdenking gaat volledig naar War Child. Met een donatie van € 5,- kan iedereen het gehele programma en de voorstelling bijwonen én 'samen de oorlog uit een kind halen' ondersteunen.

 Bezoek www.luxortheater.nl

Nationale Jongerenherdenking 2017
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.