Eerste neushoornvrouw voor GaiaZOO: welkom Abebi!

Ontdek wonderen van de wereld in GaiaZOO |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Neushoornmannetje Thabo krijgt een blind date

3 mei 2017 Natuur Kerkrade, Limburg Een speciaal moment: op dinsdagavond 2 mei arriveerde voor het eerst in de geschiedenis van dierentuin GaiaZOO een vrouwelijke witte neushoorn in het park. Het driejarige vrouwtje Abebi is afkomstig uit Zoo Dortmund en wordt gekoppeld aan mannetje Thabo. Witte neushoorns zijn een bedreigde diersoort, dus GaiaZOO hoopt dat Abebi en Thabo zich gaan voortplanten. Voor dat zover is, mogen ze in hun verblijven aan elkaar wennen door aan elkaar te ruiken - zo doen neushoorns dat.

Foto 1. Neushoornvrouw Abebi komt neushoornman Thabo gezelschap houden in GaiaZOO. Foto: GaiaZOO.

Witte neushoorns in GaiaZOO

De witte neushoorns worden in GaiaZOO aan elkaar voorgesteld als ze een beetje aan elkaar gewend zijn. Dat is best lastig, want neushoorns zijn wispelturige beesten. Ze reageren soms erg onverwacht. Daarom is het lastig in te schatten hoe lang het duurt voor Abebi en Thabo aan elkaar gewend zijn en samen in één verblijf kunnen leven. Normaal gesproken blijven de zebra's in hetzelfde verblijf als de neushoorns, maar in deze gewenningsperiode blijven de zebra's tijdelijk ergens anders.

Kans op babyneushoorn?

Neushoorns zijn een bedreigde diersoort. Eind vorig jaar besloot het Europese fokprogramma voor witte neushoorns (EEP) dat GaiaZOO zelf een fokgroep mocht starten. Duimen dus dat neushoorns Abebi en Thabo dol op elkaar zijn. Een geboorte van een babyneushoorn zal sowieso nog wel even duren: witte neushoornvrouwtjes worden vaak pas rond hun zesde jaar zwanger. De draagtijd is dan zo'n 16 maanden.

Thabo weer klaar voor actie

In juni 2014 raakte neushoorn Thabo gewond aan zijn poot tijdens een stoeipartij met zijn vader. Na een revalidatie van anderhalf jaar werd Thabo op 1 januari 2016 genezen verklaard. Omdat witte neushoorns groepsdieren zijn is het belangrijk om een soortgenoot voor Thabo te vinden; zijn halfbroer Sam vertrok tijdens zijn herstelperiode naar Portugal. Nu krijgt Thabo gezelschap van vrouwtje Abebi.

Lees meer nieuws over dierentuinen op DagjeWeg.NL.
Foto 2. Thabo herstelde vorig jaar na lange tijd van een stoeipartij en is weer toe aan gezelschap. Foto: GaiaZOO.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-05-03 09:13:20 · Gepubliceerd: 2017-05-03 09:10:59 - 609