Nieuw: Bizarium, het meest bizarre museum van Zeeland

Bewonder de poeptoeter en de haargroeihelm in Bizarium

Bizarium Nieuws door
Foto 1. Verwonder je over de vele uitvindingen die het nét niet hebben gehaald. Foto: Bizarium

25 mei 2017 bijgewerkt: 3 mei 2023 Opmerkelijk Sluis, Zeeland Stelten waarmee je het kanaal tussen Engeland en Frankrijk oversteekt. De lintwormval, waarmee je met een blokje kaas een lintworm uit je lichaam lokt. De atoomschuilkoffer, een koffer waarin je kunt schuilen bij een atoomaanval. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is al eens uitgevonden door iemand. En die bizarre en geniale uitvindingen zie je allemaal in het nieuwe museum Bizarium, dicht tegen de grens met België. Loop naar binnen en verwonder je over alles wat je ziet! Marc De Jonghe, eigenaar en bedenker: "Als je iets ontwikkelt, gaat dat met vallen en opstaan; mensen moesten eerst honderd keer neerstorten voordat ze kunnen vliegen. Dat is de boodschap van het museum: wees niet bang om te falen, doe het gewoon!"

De net-niet helden

Bizarium is gevestigd in het Zeeuws-Vlaamse dorpje Sluis, in een oude school. "Aan deze school heeft Johan Hendrik van Dale, uitvinder van de Van Dale, nog les gegeven", vertelt Marc. "Hij is in Sluis geboren en was schoolmeester. Alle objecten van dit museum hebben we een nieuwe naam gegeven, als ode aan hem!" En die namen geven al een indruk van wat je gaat zien. De haargroeihelm is een helm waardoor je haar gaat groeien, de hoorlens een lens die geluid dichterbij zou moeten brengen. "We hebben ongeveer 110 bizarre uitvindingen waar vroeger patent op is genomen. Het zijn tussenstappen in onze evolutie - uitvindingen die voorafgingen aan de spullen die we nu hebben, zoals auto's, vliegtuigen, telefoons en fototoestellen. Als je dingen ontwikkelt, gaat dat met vallen en opstaan." En die 'helden van de evolutie' krijgen nu dus alsnog de eer die ze verdienen.

Zwemparaplu's en de poeptoeter

De meeste objecten die je in Bizarium tegenkomt zijn reconstructies, naast enkele originele stukken. Marc durft te beweren dat je bijna niets al eerder hebt gezien. "De zwemparaplu's zijn twee kleine parapluutjes voor aan je benen. Als je op het water stapt, klappen ze dicht en weer open; hiermee kun je zwemmen als een inktvis en kwal. En dan heb je nog de poeptoeter, een trompet van 2,40 meter lang uit de veertiende eeuw, die je in je achterste steekt; daarmee kun je muziek maken." Ook de bekende Leonardo da Vinci heeft een plekje gekregen in het museum met zijn vliegtoestel en de zogeheten 'Google Car'. Marc: "Al zeshonderd jaar geleden had Leonardo hetzelfde idee als Google nu; hij kwam het idee van een zelfrijdende wagen waarmee je je richting en snelheid kunt programmeren. Vandaar de naam Google Car."

Voor alle Willie Wortels

Marc hoopt dat hij met Bizarium de bezoekers inspireert. "Be amazed, be inspired! Ik hoop dat mensen zich verwonderen over wat ze zien en na hun bezoek zelf aan de slag willen gaan." Al deze uitvinders gingen je voor; wie weet staat jouw uitvinding over honderden jaren ook wel uitgestald in een museum.

Handig om te weten

  • Bizarium is leuk voor jong en oud, maar is iets minder geschikt voor kleine kinderen omdat je niets mag aanraken;
  • Het maken van foto's en filmpjes is niet toegestaan in het museum;
  • De gemiddelde bezoekduur is ongeveer een uur. Ook worden er rondleidingen gegeven aan groepen, reserveer hiervoor op tijd;
  • Alle teksten in de zaal zijn in vier talen te verkrijgen: Frans, Duits, Engels en Nederlands;
  • Bekijk meer tips om te doen in Zeeland.
Foto 2. Met de zwemparapluutjes zwem je als een inktvis. Foto: Bizarium
Foto 3. Bizarium was vroeger een school waar de enige echte Van Dale lesgaf. Foto: Bizarium

Laatst gewijzigd: 2023-05-03 09:03:03 · Gepubliceerd: 25 mei 2017 - 9382