Dat wordt samen zwijmelen in deze romantische musea

Heb je een date? Ga naar een museum!

Tips voor een romantisch dagje uit Redactioneel door
Foto 1. Het romantische Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL, Eline Visscher.

22 juni 2020 bijgewerkt: 26 november 2022 Cultuur Landelijk Samen iets drinken is te standaard en in de bioscoop kun je niets tegen elkaar zeggen zonder dat je achterbuurman 'ssst!' in je nek sist. Bezoek eens een museum voor een romantisch dagje uit! Musea zijn vaak prachtige en bijzondere gebouwen vol romantische, meeslepende verhalen. Samen mijmeren over kunst en het leven, of juist samen iets afkraken. Een lekker originele en culturele date!

Rijksmuseum Amsterdam

AMSTERDAM - Een klassieker in Nederland: het Rijksmuseum. Hier moet je geweest zijn en als je er nog nooit bent geweest, staat het vast en zeker op je verlanglijstje. Behalve het indrukwekkende De Nachtwacht van Rembrandt heb je hier natuurlijk nog veel meer prachtige blikvangers. Altijd leuk om het ijs te breken: kijken op wie al die oude gezichten op de schilderijen lijken. Kom je zomaar ineens een leraar van vroeger of een Hollywoodacteur in een kunstwerk tegen.

Groninger Museum

GRONINGEN - Het is een beetje een apart gebouw - standje je houdt ervan of je vindt het vreselijk - maar opvallen doet het Groninger Museum zeker. Schijn bedriegt: het museum ziet er nogal modern uit, maar de tentoonstellingen zijn ontzettend divers. Je komt er dus ook klassieke kunstwerken tegen. Het gebouw staat in het water (!) tegenover Station Groningen; een rijksmonument en een kunstwerk op zich. De stationshal zit vol ouderwetse elementen en je kunt er samen onder een versierd plafond op een bankje zitten: aanrader.

Rijksmuseum van Oudheden

LEIDEN - Voor wie wel eens een boek van de Amerikaanse thrillerauteur Dan Brown (ja, die van De Da Vinci Code) gelezen heeft, voelt het Rijksmuseum van Oudheden als thuiskomen. Het heeft alles in zich om genoemd te worden als locatie in een spannend avontuur van Robert Langdon, de held uit De Da Vinci Code. Mummies, stoere Romeinen en slimme Grieken, mysterieuze schatten, een imposante aankomsthal. Het is het archeologische hart van Nederland en zit boordevol mooie verhalen om samen te ontdekken.

Teylers Museum

HAARLEM - Het oudste museum van Nederland: Teylers Museum. Vernoemd naar vermogende Haarlemse laken- en zijdefabrikant en verwoed verzamelaar uit de achttiende eeuw, Pieter Teyler van der Hulst. Al sinds 1784 richt het museum zich op alles wat een mens kan verwonderen. Verwonder je samen in dit mooie gebouw over kunst, wetenschap en geschiedenis. Boekenwurmen opgelet: het museum heeft een uitzonderlijke bibliotheek met honderden exemplaren. Bewonder in Teylers Lab de Grote Elektriseermachine waar vonken van wel zestig centimeter konden afspatten en wandel hand in hand door de prachtige historische - en romantische - interieurs van Teylers huis.

Huis Doorn

DOORN - Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland. Hier vond hij een nieuw thuis, waar hij zijn hofhouding in (voor hem) miniatuur voortzette. Tegenwoordig is dit Museum Huis Doorn! Het keizerlijk interieur is nog intact. Weelderige vertrekken, een super-de-luxe interieur en een gigantisch mooi park in Engelse stijl. Wandel hier door de kleurrijke naaldbomentuin en bewonder de romantische rozentuin. In het museum ontdek je meer over WWI en de positie van Nederland in die tijd.

Meer romantische musea

  • Het Airborne Museum in Oosterbeek was in de Tweede Wereldoorlog het Britse hoofdkwartier. Je kunt er net als de Britse soldaten lunchen in het museumcafé, of op het prachtig terras;
  • Een schilderij waar je zelf een compleet tragisch liefdesverhaal bij kunt verzinnen: het Meisje met de parel van Vermeer. Bekijk het samen in het Mauritshuis in Den Haag, een pareltje op zich;
  • Liefde is blind; je bent vooral hartstikke blind voor elkaars microben. Hoeveel onzichtbare beestjes kruipen er over jouw lijf? Test het bij de Kiss-o-Meter in Micropia in Amsterdam;
  • Als koninklijk stel door de dromerige tuinen en luxueuze stallen van Paleis Het Loo in Apeldoorn huppelen.
Foto 2. Bekijk samen schilderijen in de Eregalerij in Rijksmuseum Amsterdam. Foto: Rijksmuseum © Erik Smits.

Laatst gewijzigd: 2022-11-26 23:57:24 · Gepubliceerd: 22 juni 2020 - 8764