1

Met z'n allen naar buiten op Open Monumentendag 2017

Neem gratis een kijkje bij een monument

Activiteiten tijdens Open Monumentendag 2017 Nieuws door
Foto 1. Op 9 en 10 september openen duizenden Nederlandse monumenten hun deuren! Foto: Open Monumentendag.

archief oud artikel 6 september 2017 Geschiedenis Landelijk Misschien fiets je elke dag wel langs een monument vol mooie verhalen, zonder dat je het doorhebt. Een statige boerderij, indrukwekkend landhuis of mysterieuze restanten van een fort, verscholen achter wat bomen. Meer dan vierduizend monumenten door het hele land openen dit weekend hun deuren voor de Open Monumentendag 2017. Thema dit jaar is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Dit weekend is je kans om in de geheimzinnige verhalen te duiken die achter onze historische gebouwen schuilgaan!

Boeren, burgers en buitenlui

Dit jaar focust Open Monumentendag op al het moois van het platteland en op moderne nomaden: mensen met een rondtrekkend bestaan. Dat betekent niet automatisch boerderijen of mensen die met hun vee rondreisden. Natuurlijk zijn er tal van monumentale boerderijen om te bezoeken, maar denk ook aan molens, pakhuizen, bierbrouwerijen en andere werkplaatsen. Op locatie ontdek je alles over het plattelandse leven van vroeger. Over hoe mensen rondkwamen, wat ze aten en wat ze voor hun lol deden.

Activiteiten op Open Monumentendag

  • Doornenburg (Gelderland) - Fort Pannerden zet dit weekend de deur naar het verleden op een kiertje. Op 9 en 10 september is het Open Monumentenweekend van Fort Pannerden. Ontdek het fort, het bezoekerscentrum, de filmzaal, het soldatenmuseum en wandel door de grachten. Een verhalenverteller neemt je mee door de geschiedenis met allerlei mooie verhalen.

  • Bakkeveen (Friesland) - Een bosrijke parel in Friesland: vier Open Monumentendag op Landgoed de Slotplaats. De Slotplaats is een oud landgoed met een theehuis waar je van lekkere baksels en theeën geniet. Het landgoed ligt voor het bos van Bakkeveen en met een beetje mazzel zie je er dieren in het wild. Op 9 september ga je vanaf 11:00 uur op excursie op het Friese landgoed, langs eeuwenoude beuken en iconische bomen die nog geplant werden door Jonkheer Burmania in 1730.

  • Poederoijen (Gelderland) - Breng op 10 september een Sleutelbezoek aan Slot Loevestein. Je krijgt een eigen sleutel waarmee je de vesting ontdekt. Verken het kasteel en activeer gaandeweg verhalen en presentaties met je sleutel. Gidsen vertellen je van alles over ridders, gevangenen en soldaten van vroeger. Het slot is een archeologische site; je vindt er verhalen van vroegere bewoners die vertellen over het dagelijks leven van eeuwen geleden. Let op: voor het Sleutelbezoek aan Slot Loevestein gelden de reguliere entreeprijzen van € 13,50 voor volwassenen en € 9,- voor kinderen.

  • Stevensweert (Limburg) - Helemaal in thema: bezoek op 10 september vanaf 11:00 uur de Hompesche Molen. Je krijgt een rondleiding door de molen, zie je hoe molenaars te werk gaan en krijg je een stukje ambachtelijk molenbrood. Als je er dan toch bent, blijf dan even hangen en maak gebruik van de folder die je bij de molen krijgt. Er ligt namelijk een mooie wandelroute van zo'n zes kilometer om de Molenplas. Tip: trek goede schoenen aan.

  • Abcoude (Utrecht) - Op 9 en 10 september staat er een gids voor je klaar! Vanaf 10:00 uur tot 12:00 uur ontdek je alle verborgen verhalen van Fort Abcoude tijdens een avontuurlijke rondleiding. Bekijk onder andere het oud kruitmagazijn en de vertrekken van de soldaten. Een van hoogtepunten tijdens Open Monumentendag: de saluutbatterij demonstratie. Dan wordt er een echt kanon afgevuurd!

  • Herwijnen (Gelderland) - Leuk voor kinderen: doe op 9 en 10 september bij GeoFort mee aan de Virtuele Open Monumentendag Speurtocht. Tijdens deze speurtocht ga je in een virtuele wereld (GeoCraft) op zoek naar unieke codes. In GeoCraft kom je allerlei Nederlandse monumenten tegen die dus virtueel zijn nagebouwd, uit alle provincies. Kun je gelijk je monumentenkennis testen. Als je meedoet, maak je kans op een prijs: een vr-bril en vrijkaartjes voor GeoFort. Let op: voor GeoFort geldt een entreeprijs van € 10,50 per persoon.
Bekijk nâg meer activiteiten tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Dit is er nog meer te doen dit weekend

Foto 2. Volg een rondleiding en kom meer te weten over de geschiedenis van een monument. Foto: Open Monumentendag.
Foto 3. Bezoek gratis een van de prachtige Nederlandse monumenten. Foto: Open Monumentendag.

Laatst gewijzigd: 2017-09-06 10:29:38 · Gepubliceerd: 6 september 2017 - 1035