7 gratis musea in Nederland

Bewonder bierreclame, draaiorgels en ambachten in een gratis museum

Alle gratis musea Redactioneel door
Foto 1. Overal waar je kijkt zie je bierreclame. Foto: M.J. Hertman.

27 april 2022 bijgewerkt: 4 april 2024 Cultuur Landelijk Een gratis dagje weg? In Nederland zijn er een heleboel gratis musea te vinden. Ontdek hoe er in de vorige eeuw reclame gemaakt werd voor bier, op wat voor muziek er werd gedanst in de jaren twintig en hoe de eerste laptop eruitzag. Bij deze culturele pareltjes stap je over de drempel zonder een cent te hoeven betalen!

Van telefoon tot Tetris

ROTTERDAM - Radio's uit 1920, kleurige retrotelevisies, een laptop van vijf centimeter hoog en nostalgische gameboys: in het Rotterdams Radio Museum val je in verwondering na verwondering over onze vroegere communicatiemiddelen. Het museum is gevestigd in een voormalige opslagloods van de NS en toont zo'n tweeduizend radio's, televisies en allerlei andere soorten elektronica. Houd de agenda in de gaten; regelmatig organiseert het Rotterdams Radiomuseum ruilbeurzen of lezingen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van de media.

Bekijk ook deze 8 gratis musea in Nederland.

Draaiorgels in alle soorten en maten

HAARLEM - Op straat trekken ze altijd veel bekijks, maar hoe vaak neem je de tijd om een draaiorgel eens echt goed te bekijken? In het Draaiorgelmuseum in Haarlem bewonder je veertien prachtige draaiorgels met elk zijn eigen verhaal en klank. De Marenghi stond bijvoorbeeld in een danszaal in de jaren twintig van de vorige eeuw en de compacte Raffin-handdraaiorgels reden door de straten van Amsterdam. Alleen open op zondag, maar in Haarlem hebben ze nog meer gratis musea: het Corrie ten Boom Museum (wel even een afspraak maken) en het kleine, maar superleuke Archeologisch Museum Haarlem.

Kelder vol historie

ARNHEM - Wie de kelder van Erfgoedcentrum Rozet induikt, duikt meteen ook in het verleden van Arnhem en omgeving. Het souterrain van dit bijzondere gebouw staat vol met unieke voorwerpen en bijzondere archeologische vondsten. De beroemde Atlas van Blaeu ligt er en fraaie middeleeuwse handschriften die komen uit kloosters in de omgeving. Maar ook een servies tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat als kostbaar bezit werd verstopt en de oorlog overleefde. Daarna direct door naar de vijfde verdieping, naar het dakterras voor een adembenemend uitzicht over het centrum van Arnhem.

Zestig jaar bierreclame

BREDA - 'Kracht en gezondheid', 'Royaal bier voor in je paleis', 'Als drinkwater niet bruikbaar': zomaar wat leuzen die te zien zijn op de affiches in het Bierreclame Museum. In dit museum in Breda vind je de grootste collectie bierreclames van Europa uit de periode 1900 tot 1960. Kijk je ogen uit in het kleurrijke café en bestel aan het eind van je bezoek je favoriete bier van de tap. Vergeet je ID-kaart niet!

Dertien ambachten onder één dak

GOES - In een oude boerenschuur vind je een sfeervol marktpleintje met allemaal oude pandjes. Daarin houden allemaal ambachtslieden hun atelier. Dit is het overdekte Ambachtscentrum, waar je binnenstapt bij een oud-Hollands snoepwinkeltje, een handweverij, een smid en een kaarsenmakerij. Heeft je kind een kapotte pop? Breng 'm naar Poppendokter Jippie! In 't Baretje vind je allerlei leuke hoedjes en petten en bij De Kralenboom kun je aanschuiven bij een workshop kraalarmbanden maken. Genoeg te doen in dit centrum om de hoek bij Omnium Goes. Bekijk meer leuke uitjes in Zeeland.

Schaatsen op een koeienbot

SAPPEMEER - Wist je dat men in de vijftiende eeuw ook al schaatste? Om zich voort te bewegen op ijs, schroefden ze een koeien- of paardenbot onder hun schoen. Zo'n zogeheten 'glis' bewonder je in het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer, zo'n twintig minuten van Groningen vandaan. Regen, sneeuw of zonneschijn, hier duik je het hele jaar lang in de winterse wereld van de schaatssport. Bewonder schaatsen in alle soorten en maten, nostalgische posters en plaatjes, kleurige wintermutsen, tegeltjes en medailles.

Historisch kruidenierswinkeltje

UTRECHT - Midden in het centrum van Utrecht vind je het Kruideniersmuseum. Binnen stap je terug in de zeventiende eeuw en word je niet alleen omringd door de meubels van toen, maar ruik je ook de geur van toen. Hier zijn namelijk nog de levensmiddelen en andere producten uit die tijd te koop! Griesmeel, polkabrokken, kerkpepermuntjes en nog veel meer; alles natuurlijk keurig afgewogen op een ouderwetse weegschaal. Een heerlijk stukje nostalgie.

Goedkope musea

Niet helemaal gratis, maar het komt in de buurt: bezoek een museum met korting! Ga bijvoorbeeld naar het Oorlogsmuseum Overloon met 15% korting per persoon of naar het Waterliniemuseum met 20% korting.

Foto 2. Bierreclame door de eeuwen heen. Foto: Lenny Sinke.
Foto 3. Een schattig oud-Hollands winkeltje in Utrecht. Foto: Kruideniersmuseum.
Foto 4. Draaiorgels in alle soorten en maten. Foto: Draaiorgelmuseum.

Laatst gewijzigd: 2024-04-04 17:00:51 · Gepubliceerd: 27 april 2022 - 4018