6 gratis musea in Nederland

Alle gratis musea | Redactioneel door

Bewonder bierreclame, draaiorgels en ambachten in een gratis museum

3 oktober 2017 Cultuur Landelijk Een gratis dagje weg? In Nederland zijn er een heleboel gratis musea te vinden. Ontdek hoe er in de vorige eeuw reclame gemaakt werd voor bier, op wat voor muziek er werd gedanst in de jaren twintig en hoe de eerste laptop eruitzag. Bij deze culturele pareltjes stap je over de drempel zonder een cent te hoeven betalen!

Foto 1. Overal waar je kijkt zie je bierreclame. Foto: M.J. Hertman

Van telefoon tot Tetris

ROTTERDAM - Radio's uit 1920, kleurige retrotelevisies, een laptop van vijf centimeter hoog en nostalgische gameboys: in het Rotterdams Radio Museum val je in verwondering na verwondering over onze vroegere communicatiemiddelen. Het museum is gevestigd in een voormalige opslagloods van de NS en toont zo'n tweeduizend radio's, televisies en allerlei andere soorten elektronica. Houd de agenda in de gaten; regelmatig organiseert het Rotterdams Radiomuseum ruilbeurzen of lezingen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van de media.

Draaiorgels in alle soorten en maten

HAARLEM - Op straat trekken ze altijd veel bekijks, maar hoe vaak neem je de tijd om een draaiorgel eens echt goed te bekijken? In het Draaiorgelmuseum in Haarlem bewonder je veertien prachtige draaiorgels met elk zijn eigen verhaal en klank. De Marenghi stond bijvoorbeeld in een danszaal in de jaren twintig van de vorige eeuw en de compacte Raffin-handdraaiorgels reden door de straten van Amsterdam. Bekijk meer leuke dingen om te doen in Haarlem.

Nostalgie in hartje Utrecht

UTRECHT - In een klein zeventiende-eeuws huisje om de hoek bij de Neude vind je het Kruideniersmuseum. Stap over de drempel en waan je meteen honderd jaar terug in de tijd: in dit schattige winkeltje en in de tentoonstellingsruimte vind je alleen maar nostalgische producten. Griesmeel, potten met snoep, een oude koffiebovenbrander, Sunlight-zeep en ouderwetse weegschalen. Pas maar op, want als het je bevalt wil je misschien nooit meer naar de normale supermarkt...

Zestig jaar bierreclame

BREDA - 'Kracht en gezondheid', 'Royaal bier voor in je paleis', 'Als drinkwater niet bruikbaar': zomaar wat leuzen die te zien zijn op de affiches in het Bierreclame Museum. In dit museum in Breda vind je de grootste collectie bierreclames van Europa uit de periode 1900 tot 1960. Kijk je ogen uit in het kleurrijke café en bestel aan het eind van je bezoek je favoriete bier van de tap. Vergeet je ID-kaart niet!

Dertien ambachten onder één dak

GOES - Aan een sfeervol marktpleintje met allemaal oude pandjes houden allemaal ambachtslieden hun atelier. In het overdekte Ambachtscentrum stap je binnen bij een oud-Hollands snoepwinkeltje, een handweverij, een smid en een kaarsenmakerij. Heeft je kind een kapotte pop? Breng 'm naar Poppendokter Jippie! In 't Baretje vind je allerlei leuke hoedjes en petten en bij De Kralenboom kun je aanschuiven bij een workshop kraalarmbanden maken. Genoeg te doen in dit centrum om de hoek bij Omnium Goes. Bekijk meer leuke uitjes in Zeeland.

Schaatsen op een koeienbot

SAPPEMEER - Wist je dat men in de vijftiende eeuw ook al schaatste? Om zich voort te bewegen op ijs, schroefden ze een koeien- of paardenbot onder hun schoen. Zo'n zogeheten 'glis' bewonder je in het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer, zo'n twintig minuten van Groningen vandaan. Regen, sneeuw of zonneschijn, hier duik je het hele jaar lang in de winterse wereld van de schaatssport. Bewonder schaatsen in alle soorten en maten, nostalgische posters en plaatjes, kleurige wintermutsen, tegeltjes en medailles.

Goedkope musea

Niet helemaal gratis, maar het komt in de buurt: bezoek een museum met korting! Ga bijvoorbeeld naar het Oorlogsmuseum Overloon met 25% korting per persoon of naar Het Museum van de 20e Eeuw met 20% korting.
Foto 2. Bierreclame door de eeuwen heen. Foto: Lenny Sinke
Foto 3. Een schattig oud-Hollands winkeltje in Utrecht. Foto: Kruideniersmuseum
Foto 4. Draaiorgels in alle soorten en maten. Foto: Draaiorgelmuseum
Laatst gewijzigd: 2018-10-09 13:17:40 · Gepubliceerd: 2017-09-06 11:26:29 - 2676