De 8 leukste gratis musea in Nederland

Loop door miniatuurlandschappen en loods een megaschip door de haven

Gratis musea Redactioneel door
Foto 1. Stap in het Stadsarchief Amsterdam door dikke kluisdeuren de prachtige Art Deco Schatkamer in, vol historische schatten. Foto: Alphons Nieuwenhuis

5 april 2024 Cultuur Landelijk Een leuk dagje uit naar een museum hoeft niet duur te zijn. Ook in Nederland vind je er genoeg waar je voor nop in kunt, voor een fijn gratis dagje uit! DagjeWeg.NL heeft de 8 leukste gratis musea op een rij gezet.

Stap in het verleden van Amsterdam

Amsterdam - Het verleden leeft! In hartje Amsterdam wachten bijzondere tentoonstellingen, indrukwekkende portretten en verborgen schatten op je in het Stadsarchief Amsterdam. Door twee enorme kluisdeuren kom je in een prachtige Art Deco Schatkamer vol herinneringen aan de geschiedenis van onze hoofdstad. Rembrandt, Anne Frank, Provo, de krakersrellen: je komt het hier allemaal tegen.

Hét Pronkstuk is de charterkast in het midden van de Schatkamer. Daarin werden vroeger alle belangrijke papieren en handelsverdragen bewaard, zoals het Tolprivilege uit 1275. De bovenste verdieping is een fotogalerij waar de Amsterdamse geschiedenis aan je voorbijtrekt. Een deur leidt naar de Filmzaal en ja, ook daar mag je gratis in. Eventjes terug in de tijd met de historische films die hier draaien.

Foto 2. Ontdek in de Schatkamer van Stadsarchief Amsterdam historische schatten en verhalen. Foto: Maarten Nauw
Bekijk ook deze 7 leuke gratis musea in Nederland.

Oog in oog met een levende das

BEEK-UBBERGEN - Ontdek hoe bijzonder het Nederlandse cultuurlandschap is in het Landschapmuseum. Je begint in het binnenmuseum, waar schitterende foto's laten zien hoe belangrijk het in stand houden van deze historische landschappen is. In een aquarium zie je wat er allemaal leeft in een boerensloot, normaal verborgen onder de waterspiegel.

Buiten stap je in een Madurodam van landschappen! Via het glooiende zuidwest Engeland loop je naar elf typisch Nederlandse streken: de heuvels van Zuid-Limburg, polders met de molens die ze droog hielden, zelfs één van de Waddeneilanden ligt er. In dit bijzondere museum leeft ook das Dommel in zijn dassenburcht. Geopend op woensdag en zondag, van april tot en met oktober.

  • TIP: Kom op wandelschoenen en eindig je bezoek met een wandeling door een onvervalst stukje Nederlands landschap: het dal 'Palland'. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over het Rijndal.

Foto 3. Wat leeft er in de Nederlandse boerensloten? Je ziet het in het aquarium in het Landschapmuseum. Foto: Valentijn te Plate.

Door het Doesburg van vroeger

DOESBURG - Midden in het pittoreske Hanzestadje Doesburg ligt Museum De Roode Toren, waar je de Doesburgers van vroeger ontmoet. Stap een kruidenierswinkeltje binnen uit 1890, loop door een nog werkende tabakskerverij, ontmoet nog meer bewoners van die tijd en vergaap je aan een schaalmodel van de historische schipbrug. Je ziet ook fraaie archeologische vondsten, keramiek en bijzondere munten. Naast de vaste collectie zijn er wisseltentoonstellingen.

Buiten kom je nog veel meer historie tegen, want de straatjes van het centrum dateren nog uit de late middeleeuwen. Het is één van de best bewaard gebleven binnensteden van Nederland. De moeite waard om doorheen te dwalen dus. Museum De Roode Toren is elke dag open, behalve op maandag.

Ontdek de toekomst in Futureland

ROTTERDAM - Midden in het modernste havengebied ter wereld, met uitzicht op de containerterminals van de toekomst, staat FutureLand: het informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Er is hier voor jong en oud, landrotten en waterratten, gezinnen en groepen van alles te beleven! Film, foto's, miniaturen en maquettes laten zien hoe de Rotterdamse haven steeds verder groeide en hoe Maasvlakte 2 is ontstaan.

Maar er is ook vooral veel te doen! Breng containers naar de juiste plek met een digitale hijskraan. Stuur een schip veilig door de drukte. Zie de haven vanuit het oogpunt van onder andere een kraanmachinist. Neem plaats onder een grote wereldbol voor een interessante ontdekkingsreis. En ontdek in de speciale 'mammoethoek' welke dieren miljoenen jaren geleden leefden op de plek waar nu de terminals staan. Elke dag open, behalve op maandag.

Foto 4. Loods veilig een schip door de haven in Futureland. Foto: DagjeWeg.NL

De andere kant van het oude Leiden

LEIDEN - Museum Het Leids Wevershuis laat de andere kant van het oude Leiden zien. Niet de rijke elite in hun statige panden aan het Rapenburg, maar de arbeiders die keihard moesten werken om rond te komen. Spinnen, weven en andere oude ambachten komen in Het Wevershuis opnieuw tot leven.

Het museum heeft geen vaste tentoonstelling: het gebouw en de oude inrichting vormen het museum. Daarnaast zijn er geregeld tijdelijke exposities van kunstenaars van over de hele wereld te zien. Elke dag open, behalve op maandag.

De tekst gaat verder onder de video.

Beeldenwandeling binnen en buiten

WAGENINGEN - De beelden in Beeldengalerij Het Depot krijgen alle ruimte, waardoor ook de grootste exemplaren prachtig uitkomen. Staar omhoog naar een geheimzinnige gedaante, gesneden uit een enorm stuk hout, bewonder kleine beelden van koper en klei, loop langs een lange liggende torso en ontdek menselijke contouren in een marmeren zuil. Bij de beelden in het Depot staan menselijke figuren centraal. Soms klein en intiem, vaak gigantisch en overweldigend.

Loop zeker ook even door het arboretum achter het Depot, want die is onderdeel van de beeldengalerij. Terwijl je geniet van de bloemen en bomen, kom je ook hier grote beelden tegen. Eet wat in het restaurant, bezoek aangrenzende Villa De Peppel vol werken van Emile van der Kruk en steek de weg over naar de mooie negentiende-eeuwse Villa Hinkeloord voor nog meer kunst. Open op donderdag tot en met zondag.

Foto 5. Het Depot beeldengalerij gezien vanuit het arboretum. Je vindt de beelden binnen, maar ook buiten in het arboretum. Foto: DagjeWeg.NL

Terug naar de middeleeuwen

AMERSFOORT - Hoe leefden de boeren in de middeleeuwen en hoe zag een boerenerf er toen uit? Ontdek het op het Middeleeuws Erf Landgoed Schothorst. De boerderij is een reconstructie gebaseerd op opgravingen in Wijk bij Duurstede en is uniek in Nederland. Bekijk de middeleeuwse gebouwen ook van binnen, zie welke gewassen er vroeger werden geteeld op de boerderij en ontmoet boeren uit het verleden.

Leuk: op het erf wonen ook boerderijdieren, zoals schapen, varkens, kippen en geiten. Alles ligt verscholen in de natuur van Landgoed Schothors, waar het prachtig wandelen is. Een goede plek voor dit kijkje naar 800 jaar geleden, want het leven van de boer was in die tijd nog helemaal afgestemd op de natuur. Op zaterdag gesloten, tenzij er een Vikingweekend is. Op zondag lopen er vaak 'bewoners' rond, in middeleeuwse kleding.

Foto 6. Eén van de middeleeuwse gebouwtjes op het Middeleeuws Erf. Foto: CNME Amersfoort © Middeleeuws Erf Landgoed Schothorst

Museum in een schip

DORDRECHT - Een museum in een schip, hoe cool is dat? Binnenvaartmuseum Dordrecht is het enige museum in Nederland over de binnenvaart en je vindt het in een binnenvaartschip! Aan boord van de duwboot Rene Siegfried zie je in grote vitrines een overzicht van de geschiedenis van deze markante schepen, die tot de dag van vandaag door onze rivieren en kanalen glijden. Foto's, modellen, gebruiksvoorwerpen: van alles heeft hier een plekje gevonden.

Voor de Rene Siegfried ligt een grote, drijvende container, net als de Rene Siegfried vroeger door de rivieren duwde. Nu is het één van de museumruimtes en ontdek je er onder andere hoe de binnenvaartschepen ontstonden en zich steeds verder ontwikkelden. Het museum is alleen open op donderdag en zaterdag, behalve als je met een groep gaat. Dan kun je ook een bezoek op andere tijden aanvragen.

Nog meer budgettips

Foto 7. Bij het Landschapmuseum loop je langs prachtige miniaturen van typisch Nederlandse cultuurlandschappen. Foto: Valentijn te Plate.

Laatst gewijzigd: 2024-04-05 01:41:29 · Gepubliceerd: 5 april 2024 - 14082