DagjeWeg.NL Award: wint Museum van de 20e Eeuw?

Breng je stem uit voor de DagjeWeg.NL Award 2017! | Nieuws door

Dit moet je weten over het Museum van de 20e Eeuw

9 september 2017 Opmerkelijk Hoorn, Noord-Holland Een prachtige collectie aan authentieke items van vroeger. Bekijk onder andere compleet ingerichte retro woonkamers vol spullen uit de jaren zestig en zeventig. Dwaal door een winkelstraatje met ouderwetse etalages, toen alles nog werd afgewogen en elke winkel een bediende had. In Museum van de 20e Eeuw is er zoveel te zien dat het eigenlijk te veel is om op te noemen. Het museum is voor het eerst genomineerd voor de DagjeWeg.NL Award. Wat maakt een bezoek zo speciaal? Lees verder en stap in een retrowereld in Hoorn.

Foto 1. De ouderwetse woonkamers zijn favoriet onder bezoekers. Foto: Museum van de 20e Eeuw.

De kracht van nostalgie

Tegenwoordig noemen we iets al snel vintage, retro of nostalgisch. Alles van vroeger is weer helemaal hip. Wat maakt een bezoek aan het Museum van de 20e Eeuw dan toch zo bijzonder? Wij vroegen het directeur Hans Stuijfbergen. "We hebben geen pronkstuk zoals De Nachtwacht, ofzo. Juist omdat we hele gewone gebruiksvoorwerpen tonen." Maar dat kan bezoekers niets schelen: die zijn dolenthousiast. "Vooral de jaren zeventig huiskamer is populair. Het is bijna mooi van lelijkheid. Heel leuk, bijzonder en herkenbaar maar nu zouden we het toch niet meer willen in onze huiskamer." Sinds de start van het museum in 1994 is het er een feest der herkenning. Bezoekers zien dingen terug uit hun eigen jeugd, of uit de tijd van hun opa en oma. Dat is volgens Stuijfbergen de kracht van het museum. "Dat is het meest gelezen in het gastenboek en het meest gehoord bij de balie: hoe herkenbaar het is. Dat het leuk is om terug te zien, om kinderen en kleinkinderen te laten zien hoe het vroeger was."

Stem op het Museum van de 20e Eeuw
en maak kans op vrijkaartjes!

Weetjes over het Museum van de 20e Eeuw

  • Wist je dat de items in het museum geen designer items of nagemaakte spullen zijn? Het zijn échte spullen van vroeger, die mensen aan het museum hebben geschonken. Een boel geschiedenis dus!
  • Wist je dat er vast een hoop spullen zijn die je zelf niet herkent? Het museum laat namelijk ook alledaagse spullen van Jan met de Pet zien. Pareltjes die vroeger doodgewoon waren en die we nu niet meer kennen omdat mensen ze hebben weggegooid. Zoals een pakjesdrager uit de jaren twintig (zie Foto 2), waarmee mensen pakjes gewikkeld in papier en touw mee naar huis droegen.
  • Wist je dat het museum een open depot heeft? Alle overige objecten staan opgeslagen achter een glazen wand, zodat bezoekers een blik achter de coulissen kunnen werpen en nóg meer mooie spullen kunnen bewonderen.
  • Wist je dat het museum ook de evolutie van gadgets laat zien? Van een houten telefoon uit 1910 tot de eerste mobieltjes in de jaren negentig.
  • Wist je dat de voorloper van de elektrische auto (zie Foto 3) in het museum staat? Een soort elektrische driewieler uit 1985, gemaakt door Engelse uitvinder en ondernemer Clive Sinclair. Destijds een flop, nu erg bijzonder. Sinclair maakte ook de eerste computers en draagbare televisies; deze zijn ook in het museum te zien.
  • Wist je dat er in de tentoonstelling Store Wars speciale aandacht is voor Star Wars merchandise? Bekijk kostuums, speelgoed, handtekeningen. Er is zelfs een tienerkamer nagemaakt, compleet ingericht met originele Star Wars spullen.
  • Wist je dat je kaartjes met korting via DagjeWeg.NL Tickets kunt kopen? Dan ga je met 20% korting naar Museum van de 20e Eeuw.

Foto 2. Erg zeldzaam: een ouderwetse pakjesdrager. Foto: Museum van de 20e Eeuw.
Foto 3. De elektrische driewieler van Sinclair, uit de jaren tachtig. Voorloper van de elektrische auto. Foto: Museum van de 20e Eeuw.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-09-21 11:03:55 · Gepubliceerd: 2017-09-07 13:26:33 - 392