1

Afrikaanse fashionista's inspireren met hippe streetwear en haute couture

Tropenmuseum brengt Afrikaanse mode in beeld met Fashion Cities Africa

Tropenmuseum Amsterdam Nieuws door
Foto 1. 2ManySiblings (Velma Rossa & Papa Petit) Foto: © Sarah Waiswa

archief oud artikel 6 oktober 2017 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wat weet jij over Afrikaanse mode? Laat je verrassen en inspireren in het Tropenmuseum in Amsterdam. Vanaf 6 oktober 2017 tot begin 2020 nemen zestien lokale Afrikaanse mode-experts uit Casablanca, Johannesburg, Lagos, Nairobi én Nederland je hier mee in de Afrikaanse modewereld in de nieuwe tentoonstelling: Fashion Cities Africa. "Eigenlijk bestaat er helemaal geen Afrikaanse mode, net zoals er geen Europese mode bestaat", vertelt conservator Annette Schmidt. "Wat we willen laten zien is juist hoe divers en vernieuwend de verschillende modescenes uit Afrika zijn en hoe Afrikaanse jongeren op allerlei inventieve manieren een zo groot mogelijk publiek weten te bereiken."

Vintage shoptips van ontwerpers uit Nairobi

Aan de hand van video nemen vier gastconservatoren je in Fashion Cities Africa mee naar hun eigen stad en modescene. Deze varieert van betaalbare hedendaagse mode tot peperdure haute couture en hippe streetwear. Neem bijvoorbeeld broer en zus 2ManySiblings uit Nairobi. In een video stellen ze zich voor en nemen ze je mee naar de lokale markt om tweedehands designerkleding te kopen. Daarbij krijg je handige tips waar je op moet letten als je tweedehands kleding koopt.

Sociale media en Afrikaanse mode

Even verderop laat een modecollectief uit Kenia zien hoe zij een hele nieuwe manier hebben gevonden om hun mode te presenteren. Niet via ouderwetse en exclusieve catwalks, maar door zelf modefilms te maken en deze op YouTube te zetten zodat iedereen ze kan zien. Annette: "Afrikanen hebben hele inventieve manieren om hun creaties met een groot publiek te delen, juist omdat ze niet altijd over de juiste infrastructuur beschikken. Ook in Afrika zijn sociale media enorm in opkomst en weten vloggers en Instagrammers contact te leggen met het publiek op een nog veel hoger niveau dan wij dat doen." In de tentoonstelling zie je bijvoorbeeld hoe de Instagrampagina's van de mode-experts eruitzien en wat voor soort filmpjes ze maken.

Fashion met Afrikaanse roots in Nederland

Fashion Cities Africa is eerder ook te zien geweest in Brighton. Hoewel de kleding en verhalen vergelijkbaar zijn met de tentoonstelling in Groot-Britannië, heeft het Tropenmuseum er wel een eigen draai en vormgeving aan gegeven. "Zo hebben we een kleine tentoonstelling toegevoegd met mensen met een Afrikaanse achtergrond in Nederland die hun roots gebruiken in hun styling en haute couture." Zo maak je kennis met een mevrouw die haar eigen Afrikaanse modemodewinkeltje runt in Den Haag en leer je het razend populaire label Daily Paper kennen, afkomstig van jonge jongens uit Amsterdam geïnspireerd door hun Afrikaanse roots. Verder zie je veel sfeerbeelden van de steden en natuurlijk veel verschillende kleurrijke outfits. De tentoonstelling bevindt zich in een hele grote zaal met daarnaast nog een zaal met interactieve elementen. "Zo kun je je eigen lookbook maken met kleding uit de tentoonstelling en deze kun je delen via sociale media." Wat Annette betreft is de tentoonstelling voor iedereen geschikt. "Mensen hebben toch een bepaald beeld van Afrika. Ik denk dat deze tentoonstelling ze kan verrassen en hopelijk ook inspireert in hun eigen kledingstijl. Kleding is iets wat we allemaal moeten dragen, iedereen kan er mee aan de slag."

Handige info over het Tropenmuseum

  • Het Tropenmuseum is dagelijks te bezoeken tussen 10:00 uur en 17:00 uur.
  • Speciaal voor kinderen van zes tot en met dertien jaar en hun familie is er het Tropenmuseum Junior.
  • Een entreekaartje kost € 15,- voor volwassenen en € 8,- voor kinderen.
Foto 2. Fashion Cities Africa - 'Manthe Ribane' Foto: © Chris Saunders

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:27:30 · Gepubliceerd: 6 oktober 2017 - 550