1

Intergalactisch genieten bij STAR WARS Identities: The Exhibition

Stap in de wereld waar George Lucas rijk mee werd

door

archief oud artikel 29 september 2017 Utrecht, Utrecht Ewoks, Wookiees en Bith's opgelet! De leukste expositie uit een galaxy far, far away is neergestreken in ons koude kikkerlandje en Stormtroopers lossen de bebrilde tovenaarsexpositie Harry Potter af. Wij brachten vlak voor de opening van de mateloos populaire expo alvast een bezoekje aan STAR WARS Identities: The Exhibition in CineMec Utrecht en konden wel duizend redenen bedenken waarom jij naar deze expo moet gaan. Zeven noemen we hier voor je. Om met Yoda te spreken: Gaan, jij moet!

1. Alles is echt gebruikt in de films

Alle tweehonderd tentoongestelde kostuums, tekeningen, ruimteschepen en andere memorabilia zijn hartstikke echt. Dat houdt in: echt gebruikt in de films of in de voorbereiding van de films. Zelfs de paspoppen die de bekende slavenoutfit van Prinses Leia en outfits van Anakin en Luke Skywalker dragen, zijn gebruikt op de set. De tentoonstelling is daarom een feest van herkenning voor echte fans.

2. De tentoonstelling is interactief

“Educatie is ons eerste doel,” vertelt Laela French van Lucasfilm, die in Amerika het archief van de Star Warsfilms beheert. De makers van de expo mixen entertainment met educatie, om de tentoonstelling ook leuk te maken voor minder grote Star Wars-fans (al geloven wij niet dat die bestaan). Daarom trommelden ze een team van genetica's, neuropsychologen, gezondheidsgeleerden op om de expo wetenschappelijk verantwoord te maken. Het thema van de tentoonstelling is identiteit, buitenaards of humaan. What forces shape you? Met een polsbandje om beantwoord je gaandeweg allerlei vragen over je uiterlijk, karakter en maak je keuzes in situaties waar de karakters in de Star Warssage ook mee worstelden. Aan het eind kies je of je voor de dark side of light side gaat en krijg je je het nieuwste personage in het Star Warsuniversum te zien: jijzelf. Wat dan wel weer jammer is, is dat de optie dat je een robot bent er niet tussen zit. Balen voor fans van C-3PO, R2-D2 en BB-8. Naast de ‘identity-quest' krijgen bezoekers ook een audiotour mee, die door middel van infrarood je op de juiste plekken van de juiste informatie voorziet.

3. Neem een kijkje in het hoofd van George Lucas

Hoewel er boeken en websites vol geschreven zijn over het Star Warsimperium, blijven de hersenroerselen van grote bedenker, regisseur, producent en miljardair George Lucas altijd een beetje vaag voor fans. In deze expositie worden echter diverse tipjes van de sluier opgelicht. Wist je bijvoorbeeld dat het door de fans verafschuwde karakter Jar Jar Binks door Lucas is toegevoegd om wat kinderlijke humor toe te voegen? En dat Jedimeester Yoda er eerst uitzag als een ietswat vreemde kabouter? En de bekende Cantina scène is door Lucas bedacht om de voor mensen wat vreemde alienpersonages menselijker te maken en tegelijk de mens voor het eerst buitenstaander maken.

4. Alle films én de tv-serie zijn meegenomen

Of je nou kamp ‘klassiekers' bent of kamp ‘prequels'; de Star Wars-expositie is voor iedereen leuk. Er worden namelijk niet slechts attributen uit oude films getoond, maar ook droid BB-8 uit de nieuwe film, The Force Awakens, is te zien. Ook de tv-serie Star Wars: The Clone Wars wordt niet overgeslagen: Anakins leerling Ahsoka Tano uit de serie wordt in de expositie uitgebreid tentoongesteld.

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 16:35:01 · Gepubliceerd: 29 september 2017