door

Beleef Leuven als een Van Rossem

Foto 1. Foto: 'Stadhuis Leuven'. Fotograaf: Matthew Black. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com. (Foto is bijgesneden voor DagjeWeg.NL.)

Doe een dagje Leuven met de tips van de Van Rossems

8 oktober 2017 bijgewerkt: 13 juli 2023 Toerisme Leuven, Vlaams-Brabant Een rondje in de achtbaan? Daar bedanken de Van Rossems waarschijnlijk voor. Maar ze weten wel hoe ze steden als Leuven moeten verkennen. In een nieuwe serie gaan de drie op pad door verschillende plaatsen en steden en duikelen elke keer onontdekte pareltjes op. Benieuwd wat ze in Leuven ontdekten? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Ontdek de mooiste plekjes in Leuven

Als kunsthistoricus, architectuurhistoricus en historicus kijken de Van Rossems iets anders om zich heen dan de gemiddelde dagjesmens. In de serie Hier zijn de Van Rossems bezoekt het drietal meerdere steden en deelt hier de mooiste, interessante en onbekende plekken. Na Delft, Münster, Middelburg en Franeker bezochten de Van Rossems Leuven. Treed in hun voetsporen en verken deze bruisende en historische studentenstad.

Ook niet te missen: Fonske. Fonske is de Manneken Pis van Leuven. Een standbeeld en fontein in het centrum, op het Rector De Somerplein. Fonske leest een boek en giet tegelijkertijd water in zijn hoofd. Sommigen zeggen dat het water staat voor bier en dat Fonske een typische student is. Leuvense studenten zeggen dat Fonske inderdaad een student moet voorstellen, maar dat het gietende water het 'water der kennis' is. Oordeel zelf...

Leuven: stad van de taalstrijd

Tijdens hun bezoek aan Vlaanderen doen de Van Rossems Leuven aan. Een echte studentenstad, de bierhoofdstad van België en zeer geliefd onder toeristen. In Leuven werd de Belgische taalstrijd tussen Franstaligen en Nederlandstaligen uitgevochten. en om dat verhaal te vertellen, brengen Maarten, Sis en Vincent een bezoek aan bijzondere locaties.

Kerkelijke voedselbank

De Abdij van Park is een abdijencomplex dat werd gesticht in 1139. "Nog eventjes en het is duizend jaar oud," aldus Maarten. Het is een van de weinige abdijcomplexen in Europa met maar liefst drie gedeeltes: een algemeen gedeelte, een economisch gedeelte en een religieus gedeelte. Alleen geestelijken en rijken mochten vroeger het religieuze terrein betreden, waar het daadwerkelijke kerkgebouw staat. Het algemene gedeelte diende vroeger als soort kerkelijke voedselbank: de armen van Leuven stonden er wekelijks in de rij voor een stukje brood. Verder dan dat mochten zij niet komen. Het complex is gigantisch, ontzettend goed bewaard gebleven en zit vol geschiedenis en kunstwerken van honderden jaren oud. Vincent merkt op dat je op een van de gedetailleerde schilderijen zelfs bij iemand het vuil onder de nagels kunt zien zitten. Maarten: "Iedereen was smerig in die tijd."

Onverwoestbare Universiteitsbibliotheek

Vanaf het Ladeuzeplein heb je normaal gesproken een geweldig uitzicht op de Universiteitsbibliotheek Leuven. Maar net nu de Van Rossems er zijn, is er een grote kermis die het zicht blokkeert. Leuk weetje van Sis tussendoor: kermis komt van het woord kerstmis en is van oorsprong een katholieke jaarmarkt met oud-Hollandse spelletjes als ballen gooien. Ze deelt nog even haar ultieme romantische kermisfantasie van vroeger (waar Vincent en Maarten droog amper op reageren) en dan stappen de Van Rossems toch echt de imposante bibliotheek binnen. Dit is niet de oorspronkelijke universiteitsbibliotheek van Leuven: die brandde af tijdens de Eerste Wereldoorlog. De huidige bieb stamt uit 1928 en werd geschonken aan de stad Leuven door the USA. "Lekker gebouwtje hoor," zegt Maarten. Helaas werd het gebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog wéér verwoest. De Amerikanen schoten weer te hulp en herstelden het gebouw na de oorlog in al haar glorie. Het ziet er dus eeuwenoud uit, maar is eigenlijk nog maar een halve eeuw oud. Leuk weetje: de Rotterdamse Erasmus studeerde hier.

Iconische zandkastelen

Aan de Grote Markt in Leuven vind je twee iconische en monumentale gebouwen: Het Stadhuis en de Sint Pieterskerk, de oudste kerk van Leuven. Vincent en Maarten vinden Het Stadhuis het prachtig, maar Sis noemt het "een zandkasteel". Hoe dan ook, het is een van de beroemdste gotische stadhuizen ter wereld. Over de kerk is Sis dan weer wel te spreken. De Sint-Pieterskerk staat bekend om haar kunstschatten, waaronder het schilderij 'Het laatste avondmaal' uit 1468, geschilderd door de Haarlemmer Dirk Bouts. Het schilderij is een drieluik en wordt beschouwd als een meesterwerk. Sis barst los en gooit haar kennis als kunsthistoricus in de strijd. "Nou het is een prachtig ding," zegt Maarten.

Foto 2. De Van Rossems in de Universiteitsbibliotheek Leuven. Foto: NTR © Fleur Amesz.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2023-07-13 19:26:52 · Gepubliceerd: 8 oktober 2017 - 4241