1

LIFF 2018: spot de filmklassiekers van de toekomst

Filmfestival in Leiden zit ook dit jaar weer vol toffe events

Leiden International Film Festival 2018 Nieuws door
Foto 1. Geniet van 2 tot en met 11 november van tientallen films events tijdens de dertiende editie van LIFF. Foto: Leiden International Film Festival © Coen Bastiaanssen.

archief oud artikel 31 oktober 2018 Cultuur Leiden, Zuid-Holland Van de klassiekers van morgen tot filmische events op te gekke locaties: het Leiden International Film Festival (LIFF) haalt opnieuw alles uit de kast voor filmfans. Van 2 tot en met 11 november hop je in Leiden van film naar film. Fantastische visitekaartjes van nieuwe regisseurs die over een paar jaar grote namen in de filmindustrie zijn. Je zag het eerst op LIFF!

Pareltjes in de cinema

Ze bestaan, maar zijn zeldzaam. Kleine, originele films met mooie verhalen, goede acteurs en gemaakt door regisseurs die nog niet zo bekend zijn. En juist die cinematische parels zie je op de dertiende editie van het Leiden International Film Festival. Het filmfestival trapt af met Eighth Grade, over de dertienjarige Kayla. Ze is eigenlijk vooral een onzekere puber (met jeugdpuistjes en al - iets wat bijna nooit in een film te zien is) maar maakt thuis inspirerende video's voor op YouTube. De film is het regiedebuut van komiek Bo Burnham en laat perfect zien hoe het is om op te groeien in het online tijdperk. De film is grappig, rauw en soms pijnlijk herkenbaar, alsof je een tienerdagboek leest. Kayla wordt grandioos gespeeld door nieuwkomer Elsie Fisher. Bijzonder: Eighth Grade is voor het eerst in Nederland te zijn op LIFF. Bekijk de filmtrailer hieronder.

LIFF 2018: aanraders

LIFF zou LIFF niet zijn zonder een te gek en uitgebreid filmaanbod. Nieuwe films, themafilms, typische LIFF klassiekers: op verschillende speciale locaties in de stad zie je allerlei soorten films. Zo bekijk je historische films in het Rijksmuseum van Oudheden, films over Bali in Museum Volkenkunde en zie je films die niet in één genre te vangen zijn in het nieuwe thema-onderdeel BONKERS. Daarnaast staan er tal van indiefilms en nieuwe bioscoophits op de planning. Hieronder een aantal aanraders:

  • Suspiria. Een jonge balletdanseres laat zich meeslepen door de schokkende geheimen die ze ontdekt op haar dansschool. Actrice Dakota Johnson was vroeger zelf danseres en speelt de hoofdrol. Te vergelijken met Black Swan, een filmhit van een paar jaar geleden. Een beetje eng dus;
  • Kindergarten Teacher. Over een juf die denkt dat een van haar leerlingen een genie is en doorslaat in het aanmoedigen van zijn talenten. De rol van de juf wordt briljant gespeeld door Maggie Gyllenhaal;
  • Wildlife. Over een jongen die het huwelijk van zijn ouders langzaam ziet verkruimelen. De ouders worden gespeeld door Jake Gyllenhaal en Carey Mulligan;
  • Bohemian Rhapsody. Een verfilming van het leven van de iconische Freddie Mercury. Er wordt nu al gefluisterd dat de film een of meer Oscars gaat winnen in 2019. Hoofdrolspeler Rami Malek lijkt als twee druppels water op de Queen zanger.
Bekijk op de website van LIFF 2018 waar en wanneer welke film en welk event te beleven is.

Nieuw dit jaar: Film Museum Leiden

Leiden is een museumstad, dus komt LIFF met Film Museum Leiden. In dit tijdelijke museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien over verschillende filmonderwerpen. Van acteurs tot genres: zolang het maar een ode aan film is. Bijzonder: op 3 november kun je in de Red Carpet Lounge meegenieten van de Nic-a-Thon, een marathon van de beste Nicolas Cage films. Wie heeft deze marathon samengesteld? Nicolas Cage himself. Geen grapje. De vijf films die te zien zijn, zijn volgens Cage persoonlijke favorieten en verloren klassiekers.

Informatie over het Leiden International Film Festival

  • Leiden International Film Festival;
  • Van 2 tot en met 11 november 2018 op bijzondere locaties in hartje Leiden. Handig: alle locaties liggen op loopafstand van elkaar;
  • Je betaalt € 9,- voor een los filmkaartje. Een strippenkaart voor vijf films kost € 40,-. Het tarief per persoon voor speciale voorstellingen ligt hoger.
Foto 2. Bekijk tientallen films op bijzondere locaties in hartje Leiden. Foto: Leiden International Film Festival © Coen Bastiaanssen.

Laatst gewijzigd: 2018-10-17 10:46:28 · Gepubliceerd: 31 oktober 2018 - 1016