Hier moet je zijn tijdens de Museumnacht in Amsterdam

Wat mag je niet overslaan?

Alle activiteiten tijdens de Museumnacht Nieuws door
Foto 1. De Museumnacht, ben jij er? Foto: Reinout Bos © Museumnacht

archief oud artikel 31 oktober 2017 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Een Night at the Museum is alleen mogelijk in films? Welnee, tijdens de Museumnacht openen altijd tientallen musea 's avonds en 's nachts hun deuren voor bezoekers en aankomend weekend, van 4 op 5 november, is Amsterdam aan de beurt. We snappen dat je niet kunt kiezen tussen de ruim vijftig musea en culture instellingen, dus hebben alvast een selectie voor je gemaakt. Bij deze acht bijzondere plekken in 020 moet je in ieder geval een kijkje nemen!

Dansen in het Tropenmuseum

TROPENMUSEUM De nacht begint in het Tropenmuseum, dat vanwege het imposante gebouw al een bezoekje waard is. De opening van de nacht vier je hier en deze gaat traditioneel gepaard met een spectaculaire en eenmalige performance van Amsterdammers. Dit jaar zijn dat Akwasi, Leeroy en Hayzee van de hiphop-formatie Zwart Licht, begeleid door het collectief D.O.L.House voor vette ballroom dances. Rapper en columnist Massih Hutak geeft daarnaast een ode aan Amsterdam-Noord. De deuren van het Tropenmuseum openen om 18:00 uur en de voorstelling begint om 18:30 uur. De ruimte is beperkt, dus wees op tijd! Kom je later op de avond in het Tropenmuseum? Volg dan een rondleiding in gebarentaal of maak een toffe accessoire om je outfit op te leuken.

Come on Barbie, let's go party

ARCAM ARCHITECTUURCENTRUM Barbie blond en maatje 34? Gooi dit stereotype snel overboord en ontdek bij het ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam Barbie in alle soorten en maten. Barbie werd geboren op 9 maart 1959 bij de Californische speelgoedfabrikant Mattel, en deze fabrikant verzorgt ook de expositie. Droom je er stiekem van om er zelf zo uit te zien als Barbie? Ga dan op de foto als Barbie of Ken. Daarnaast is ARCAM tijdens de Museumnacht zoeter dan zoet omdat het vol staat met roze poppenhuizen van vroeger en nu. Doe samen met je team mee aan een pupquiz vol popart, pop-up architectuur en popmuziek. ARCAM is poppin'!

Op sterk water

ANATOMIE MUSEUM VROLIK Let op: de volgende activiteit is niet geschikt voor mensen met een zwak hart. Bij Anatomie museum Vrolik gaan de lampen tijdens de Museumnacht één voor één uit tot je alleen overblijft met het zwakke schijnsel van je zaklamp en potten vol schedels, lichaamsdelen en dode dieren. Dool door het museum en laat je niet afschrikken door de preparaten van Museum Vrolik. Toch een beetje bang in het donker? Achteraf staat er een drankje tegen de schrik klaar. Hopelijk is dat geen sterk water..

Een drijvende ballenbak

BALLENBAKBOOT Heel cultureel verantwoord of kunstzinnig is het misschien niet, maar leuk des te meer: de Ballenbakboot achter het Rijksmuseum. Duik twintig minuten lang in de 36.000 ballen van deze varende ballenbak. Tussen de ballen zijn leuke prijzen verstopt, duik jij ze op? Als achtergrondmuziek klinken de hele avond hitjes en guilty pleasures van vroeger. Tip: wees er op tijd bij! Er is beperkt plek aan boord en op het moment van schrijven hebben al meer dan zesduizend mensen (!) zich aangemeld via Facebook. Vanaf 19:30 uur kun je je melden bij de steiger achter het Rijksmuseum, vanwaar de boot ieder halfuur vertrekt.

Tijd voor Matzes

JOODS HISTORISCH MUSEUM Wie kent de oranje doos met de droge broden genaamd Matzes niet? Deze matzes spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van het jodendom. De joden maakten dit droge brood zonder zuurdesem toen ze snel moesten vertrekken uit Egypte aan het einde van het slavernijtijdperk in Egypte. In het Joods Historisch Museum leer je meer over de geschiedenis van deze platte broden, bak je je eigen matzes en proef je ze uiteraard ook! Dit alles onder het genot van zachte deuntjes van de Iggy Popquiz in de expositie The Jewish Jukebox. Wil je meer weten over joden? In het museum zitten Joodse jongeren klaar om al je vragen te beantwoorden.

Onspeelbare muziek

GEELVINCK PIANOLA MUSEUM Ben je een geoefend pianist en schrik je niet terug van vingerbrekende stukken? Dan zal het Geelvinck Pianola Museum Amsterdam je doen verrassen. Hier spelen pianola's composities die zo moeilijk zijn dat ze onspeelbaar zijn op een gewone piano. Verwacht woeste muziek met even indrukwekkende beelden van weerloze scheepjes op de onstuimige golven van een woeste zee!

Sterren kijken bij NEMO

NEMO SCIENCE MUSEUM Ready for take-off? Lanceer jezelf in vijf, vier, drie, twee, één naar NEMO Science Museum en verdwaal tussen de sterren. Maak een wollen trui van sterrenstof, stuur je moeder een selfie uit de ruimte en leer de moonwalk net zo goed dansen als Michael Jackson. Op het dak tuur je door een telescoop naar de sterren of ga je dansen onder de sterren op de muziek van de beste dj's. Ga op reis langs de sterren in het opblaasplanetarium, waar een projectie je al het moois uit het heelal laat zien en zie de wereld, net als een astronaut, even op de kop met de Spacewalk. Wil je wel wat meer weten over het universum? Rijzende sterren uit de wetenschapswereld geven flitscolleges in 180 seconden.

Een badass broeiplaats in de Bijlmer

HEESTERVELD CREATIVE COMMUNITY Zodra je metrostation Bullewijk uitstapt, sta je in de wereld van Amsterdamse kunstenaars, graffiti artists, producers, rappers, muzikanten en culturele organisaties. Deze culturele broeiplaats in de Bijlmer wordt ook wel Heesterveld Creative Community genoemd en staat tijdens de Museumnacht bol van de activiteiten. Zo zijn er kunsttentoonstellingen met futuristische, psychedelische kunst en foto-exposities die op het randje zijn. Waarom? Dat ontdek je hier zelf. Kunstenaar Elon Liberman toont nieuwe manieren om muziek te maken met de gekste instrumenten. Knoop gezellig een praatje aan met de kunstenaars en geniet ondertussen van een snack van Oma Ietje, een van de gezelligste horecazaakjes van Zuidoost.

Dit moet je weten over de N8:

Het programma van de Museumnacht Amsterdam is zeer uitgebreid. De activiteiten zijn tussen 19:00 uur en 02:00 uur, verspreid over meer dan vijftig musea en culturele instelling in heel 020. Ben je wel benieuwd naar het culturele aanbod van onze hoofdstad? Bekijk het overzicht van alle musea in Amsterdam!

Honger gekregen? In het groene kathedraaltje Hortus Botanicus Amsterdam kun je even bijkomen met een verse paddoburger of wat oerhollandse bitterballen. Zoek je iets wat meer vult? Bij Huize Frankendael haal je een verantwoorde en vegetarische Nachthap van restaurant Merkelbach.
Foto 2. De spectaculaire openingsact van vorig jaar. Foto: Joe van Aert © Museumnacht
Foto 3. Bezoek meer dan vijftig musea en culturele instellingen in 020. Foto: Suzie Hagens © Museumnacht
Foto 4. Bewonder tussen de activiteiten door de kunst in de musea. Foto: Jake Vermaas

Laatst gewijzigd: 2018-03-26 08:21:13 · Gepubliceerd: 2017-10-30 11:33:10 - 811