1

Driehonderd documentaires komen naar Amsterdam!

Verbreed je wereldbeeld bij IDFA

Ga naar het IDFA Nieuws door
Foto 1. De film Amal gaat over de Egyptische tiener Amal tijdens en na de revolutie. Foto: © IDFA 2017

archief oud artikel 8 november 2017 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Duizenden uren aan filmmateriaal van over de hele wereld komt naar Amsterdam tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Het IDFA is het podium voor ruim driehonderd documentaires die mooie, maar ook rauwe verhalen vertellen. Over meesterfilmer Steven Spielberg, WikiLeaks of het harde leven in South Los Angeles bijvoorbeeld.

Hollywood in Nederland

Twaalf dagen lang wordt onze hoofdstad overspoeld door zo'n drieduizend (inter)nationale filmproducenten en enkele honderdduizenden bezoekers voor IDFA. Verschillende bioscopen en theaters door heel Amsterdam vertonen meer dan driehonderd documentaires. De hoofdlocaties zijn onder andere EYE, het luxe filmtheater Pathé Tuschinski en het vlakbij gelegen Pathé De Munt. Kies vooraf welke film je bezoekt: het is jammer genoeg te veel om allemaal te bekijken en er draaien vaak verschillende documentaires tegelijkertijd.

Keiharde werkelijkheid

Wat IDFA zo bijzonder maakt, is dat de documentaires niet zijn opgefleurd. Ze zijn een afspiegeling van de werkelijkheid, en die is vaak hard en rauw. Zo gaat de documentaire A Man with HIV over een Chinese man die ontslag krijgt vanwege zijn besmetting met het hiv-virus en komen in de film About Baghdad inwoners en bezoekers van de stad Bagdad aan het woord over vroegere gruwelen en huidige angsten. Het festival opent op 15 november in Koninklijk Theater Carré met de coming-of-age film Amal, die gaat over een Egyptische tiener in en na de jaren van de revolutie. Ook dit is een film die duidelijk maakt dat het leven niet altijd over rozen gaat.

Nog meer documentaires

In de film Spielberg wordt duidelijk hoe beeldbepalend meesterfilmer Steven Spielberg is geweest met zijn levensechte dinosaurussen in Jurassic Parc en de bekende haai in Jaws. Ook zie je dat de films die hij maakte niet gingen over buitenaardse wezens en dino's, maar over Spielberg zelf: al zijn levensthema's verwerkte hij in zijn films. De documentaire Risk neemt je mee naar de wereld van Laura Poitras, die betrokken is bij de publicatie van de vertrouwelijke NSA-informatie in WikiLeaks. Darwin's Nighmare gaat de arme bevolking rondom het Victoria-meer in Afrika, die letterlijk kapot wordt gemaakt door de internationale vis- en wapenhandel.

Verschillende categorieën

IDFA heeft de documentaires in grofweg tachtig verschillende categorieën ingedeeld. Van de Noord-Korea tot adoptie en van de dood tot de Spaanse Burgeroorlog, voor iedereen zit er wel iets interessants tussen. De meeste documentaires gaan over politiek, familie, geschiedenis, jeugd en identiteit. Voor geïnteresseerden is er na de meeste films een nagesprek; IDFA Talks. Hierbij kun je in gesprek gaan met de regisseur of hoofdpersonen uit de films. Voor kinderen is er IDFA Junior met korte jeugddocumentaires voor kinderen vanaf acht jaar.

IDFA in het kort

  • Het International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van 15 november tot en met 26 november in verschillende bioscopen en filmtheaters in Amsterdam.
  • Met een ticket voor €10,50 heb je toegang tot één film. Mensen met een studenten-, CJP- of Stadpas betalen €8,00 per film.
  • Meer dan vijf voorstellingen bezoeken? Schaf dan de IDFA Voordeelpas aan. Met deze pas betaal je ook €8,00 per film.
  • IDFA Junior wordt op 26 november gehouden in Filmmuseum EYE. Er is een ochtend- en middagprogramma.
Foto 2. Kijk documentaires in de mooiste theaterhuizen van Amsterdam. Foto: Felix Kalkman © IDFA 2017
Foto 3. De documentaire Spielberg gaat over meesterfilmer Steven Spielberg. Foto: © IDFA 2017
Foto 4. Bij de officiële opening in Carré loopt de zaal vol. Foto: Nichon Glerum © IDFA 2017
Foto 5. Praat na de film verder met de regisseur of hoofdpersonen. Foto: Nichon Glerum © IDFA 2017

Laatst gewijzigd: 2017-11-20 11:25:04 · Gepubliceerd: 8 november 2017 - 274