Lekker nostalgisch: maak een retroreis in Hoorn

Wandel door decennia aan spullen

Museum van de 20e Eeuw   Redactioneel door
Foto 1. Directeur Hans Stuijfbergen weet bij elk item in het museum een mooi verhaal te vertellen. Foto: DagjeWeg.NL.

9 november 2017 Toerisme Hoorn, Noord-Holland Het is een aardige wandeling langs de haven, maar dat is het Museum van de 20e Eeuw meer dan waard. Het museum is een aangename trip down memory lane waar de passie van de enthousiaste medewerkers (bijna allemaal vrijwilligers) vanaf spat. De allereerste barbies, nog werkende radio's uit de oorlog, kleurrijke platencollecties uit de jaren tachtig; zo'n beetje alles van vroeger is te zien. De spullen die je ziet zijn schenkingen en hebben vroeger dus echt bij mensen thuis gestaan, wat de collectie nog specialer maakt.

Hé, die had mijn oma vroeger ook!

Onze tocht door het verleden begint rond 1910, bij een van de eerste wc's. Lees: een houten trommel waar mensen hun behoefte op konden doen, waarna ze de inhoud op straat loosden. Zijn wij even blij met onze huidige riolering! We lopen door naar een strenge woonkamer met orgel, radio en stofzuiger uit de jaren twintig. Bijzonder: de radio doet het nog. Het museum lijkt wel een filmset: de verschillende decennia zijn allemaal in kleine, gedetailleerde decors ingericht. Een sobere woonkamer uit de oorlog met sigaretten op tafel, een kleurrijke keuken uit de jaren zestig, een zithoekje uit de eighties vol lp's. Zo loop je van decennia naar decennia en kom je allerlei spullen tegen die herinneringen oproepen. Dingen die je grootouders vroeger in huis hadden staan, of vergeten items die je voor het eerst ontdekt. Tip: volg de gratis audiotour en ontdek leuke weetjes over alle items in de collectie.

Politieke platen en gedeelde wasmachines

Het is niet alleen nostalgische spullen bekijken wat de klok slaat; het museum is nog leerzaam ook. Achter elk item schuilt een mooi verhaal. Neem bijvoorbeeld de woonkamers uit de jaren veertig: tijdens de oorlog leefden mensen hutjemutje samen, waren ze veel binnen en was de radio het belangrijkste venster naar de buitenwereld. In de jaren tachtig kwamen veel liedjes en films in opspraak; entertainment werd een uitlaatklep, een manier om je politieke opinie te uiten. Dit zie je in de vaste tentoonstelling onder andere terug in een grote wand vol diepte- en hoogtepunten uit de roerige jaren tachtig. Je ontdekt ook allerlei grappige weetjes. Zo zie je een van de eerste wasmachines van vroeger. Ontzettend luxe en duur voor die tijd, maar wel draagbaar. Dus wat bedachten wij zuinige, praktische Hollanders? Delen die hap! Buurten hadden samen één wasmachine en legden allemaal een klein bedrag voor het gebruik in. Iedereen mocht 'm een keertje gebruik, dus zag je om de zoveel tijd wat buurmannen de wasmachine verhuizen naar het volgende adres.

Elektronische revolutie in vogelvlucht

Omdat Museum van de 20e Eeuw meerdere decennia in de spotlights zet, is het voor iedereen een feest der herkenning. Of je nu bejaard, een tiener of iets daartussenin bent; er zit voor iedereen wel iets herkenbaars tussen. Een gigantische collectie van classy barbies uit de jaren vijftig, dikke computers uit de jaren negentig, het eerste telefoonboek - serieus met telefoonnummers als '27' omdat er zo weinig telefoons waren. Er is zoveel te zien dat je gerust uren in het museum kunt rondlopen. Voor kinderen is vooral het gedeelte vol gadgets, speelgoed en spelletjes leuk. Hier mogen ze af en toe zelf aan de slag en kunnen ze spelen met LEGO of een van de eerste elektronische games uitproberen. Dit gedeelte laat zien hoeveel ontwikkeling er is geweest op gebied van elektronica. Er zijn honderden radio's, televisies, computers, telefoons en meer te zien. Indrukwekkend om te zien hoeveel er in korte tijd is veranderd. Grappig: veel dingen van vroeger komen nu weer terug en zijn opnieuw hip, maar in een nieuw jasje gestoken. Misschien is dat ook wel deel van het geheim van het succes van het museum: nostalgie is iets wat nooit uitsterft.

Tip: bestel kaartjes via DagjeWeg.NL Tickets en krijg 20% korting op tickets voor Museum van de 20e Eeuw.
Foto 2. Kijk binnen bij woonkamers uit vervlogen tijden, met échte spullen van vroeger. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Een woonkamertje van vroeger. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Ouderwets klaslokaal. Leuk: hier kunnen kinderen ook echt een les van vroeger volgen. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Bijzondere locatie: het museum ligt aan de haven van Hoorn. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-01-05 11:27:34 · Gepubliceerd: 2017-11-09 09:04:03 - 3344