Wat is de Wandelroute van het Jaar 2018?

Bekijk meer mooie wandelroutes |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Dit zijn de tien genomineerde wandelroutes

23 november 2017 Natuur Landelijk Nederland en België zijn ideale wandellanden. Je hoeft geen superconditie te hebben, want hoge bergen en diepe dalen zijn er niet en de natuur is ook in de landen aan de Noordzee prachtig. In het Westen kun je heerlijk slenteren door de duinen en op de Veluwe ontdek je allerlei dieren per benenwagen. Maar waar vind je de beste wandelroutes? Deze tien wandelroutes zijn genomineerd voor de trofee 'Wandelroute van het Jaar 2018' en absoluut de moeite waard!

Foto 1. Foto: Clem Onojeghuo from Pexels.com.

De tien genomineerden

ZUID-LIMBURG - Rondom het zuidelijkste puntje van Nederlands Limburg, België en Duitsland vind je een wandelpad in de vorm van een lus. Dit pad is 277 kilometer lang en doorkruist steeds weer andere taalgebieden: Nederlands, Frans, Duits en zelfs Esperanto. Hij is te lopen in twaalf etappen van ongeveer 25 kilometer.

ROOTS NATUURPAD - Dit langeafstandspad van 459 kilometer begint bij Groningen en loopt helemaal tot aan de Belgische grens. Het leuke aan dit pad is dat het voor zeventig procent over onverharde paden gaat, door bossen, duinen en zandverstuivingen. Je nette schoenen hoef je dus niet aan te trekken.

GELUKKIGERWIJSPAD - Het Gelukkigerwijspad is aangelegd door het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier. Je kunt het een hedendaags pelgrimpad noemen, in de vorm van een lus van 125 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug tussen Utrecht, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Amersfoort, dat in de vijftiende eeuw een bedevaartsoord was waar honderden mirakels plaatsvonden.

IJSSELPAD - Vanaf de aftakking van de Rijn in Westervoort, waar de IJssel begint, tot haar monding in de buurt van Kampen loopt deze route. Als je de hele IJssel afloopt, over de ijk of door de uiterwaarden, kun je 177 kilometer per benenwagen bij je prestaties rekenen. Diverse delen van het IJsselpad komen overeen met het Hanzestedenpad, Maarten van Rossumpad, Trekvogelpad en andere mooie routes.

VLAAMSE-ARDENNEN - Vlaanderen telt twee nieuwe wandelnetwerken: Zwalmvallei en Bronbossen. Deze twee nieuwe wandelnetwerken horen bij het al bestaande netwerk Getuigenheuvels, wat in totaal 850 kilometer aan wandelpaden met bewegwijzering heeft. Hier ben je dus wel even zoet! De naam 'getuigenheuvels' verwijst naar de tijd dat Vlaanderen nog onder water stond. De heuvels die ontstonden toen de zee zich terug trok getuigen van deze tijd.

GROENE HART UTRECHT-MIDDEN - De regio's Vechtstreek, Noorderpark en de gemeenten Utrecht en Vianen zijn de thuishavens van een in juni 2017 geopend knooppuntennetwerk van 500 kilometer in de provincie Utrecht. In 2013 besloot de provincie Utrecht de wandelpaden in de provincie flink op de schop te nemen, met als resultaat een schitterend netwerk met correcte bewegwijzering. Met een digitale routeplanner of app kunnen wandelaars hun eigen route samenstelen met het knooppuntennetwerk.

IJMOND WANDELROUTES - De IJmond Wandelroutes zijn een serie wandellussen rondom drie thema's: buitenplaatsen, culinair en cultuur en natuur. Je vind ze in de streek Beverwijk, Heemskerk en Velsen op het wandelnetwerk Noord-Holland. Stop voor een natje en een droogje in een van de vele prachtige buitenverblijven die Noord-Holland rijk is.

GR 512 - GR staat voor Grote Routepaden en zijn te volgen met wit-rode of geel-rode markeringen. Deze route kan iets zwaarder zijn dan de anderen, want de route voert over heuvels van het Belgische Brabant. Loop 173 kilometer lang door de provincie Vlaams-Brabant van de pittoreske huisjes van Diest door mooie wouden en authentieke dorpjes naar de Muur van Geraadsbergen in België.

GR 5 - GR 5 is de bekende wandelroute die begint bij de Noordzee en eindigt bij de Middellandse Zee. Het Vlaamse traject van de route, 246 kilometer lang, is vernieuwd en genomineerd. Dit gedeelte staat bekend vanwege de afwisseling van het landschap: bossen, heide, abdijen en de Maasvallei trekken aan je voorbij. Vertrek in Nederland in Bergen op Zoom en eindig in de ruïnes van Fort Eben-Emael in België, aan de voet van de Ardennen.

THORPAD - In België, vlakbij de stad Genk in het Noorden zijn elf kleine wandellussen te vinden, van twee tot zestien kilometer. Allemaal beginnen ze bij de nieuwe toegangspoort van het technologiepark Thorpark achter de voormalige steenkolenmijn van Waterschei. Je loopt over door Nationaal Park Hoge Kempen en ziet onderweg bijzondere gebouwen, zoals de mijnkathedraal van Zwartberg en de voormalige kinderkolonie in As.

Fiets en wandelbeurs

Niet elk pad komt zomaar in de aanmerking voor Wandelroute van het Jaar. De jury van de jaarlijkse Fiets en Wandelbeurs kiest wandelinitiatieven uit die afgelopen jaar nieuw of vernieuwd zijn. Hiermee hopen ze overheden en andere instanties te stimuleren om nieuwe wandelpaden aan te leggen of verouderde wandelpaden te vernieuwen. Vorig jaar won het Groot-Frieslandpad de trofee. Dit pad begint in het Nederlandse Bergen aan Zee en loopt over uitgestrekte polderlandschappen en slingerende dijkjes naar Leer in Duitsland.

Bekijk meer mooie wandelroutes op DagjeWeg.NL of doe vast inspiratie op voor je volgende tocht met tips voor wandelingen waar je blij van wordt!
Foto 2. Foto: Photo by Zach Damberger from Pexels.com.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:38:20 · Gepubliceerd: 2017-11-20 23:42:47 - 972