Zelfs de stijfste hark zit niet stil bij On Your Feet!

Musical over Gloria en Emilio Estefan swingend succes

On Your Feet! Recensie door
Foto 1. Foto: On Your Feet! © Roy Beusker.

archief oud artikel 18 januari 2018 Cultuur Utrecht, Utrecht Een ode aan liefde, ambitie, passie en Latin pop. De musical On Your Feet! is een feestje, ook als je de muziek van Gloria Estefan niet kent. DagjeWeg.NL was bij de première van Tommie Christiaan als de sympathieke, hartstochtelijke macho Emilio Estefan. De hele cast speelde de sterren van de hemel, wist de zaal aan het dansen te krijgen (best zeldzaam) en kreeg een staande ovatie. Christiaan ging zelfs moonwalkend van blijdschap het podium af.

IJzersterke cast

Vanaf het allereerste moment dwingt On Your Feet! de aandacht af met aanstekelijke muziek, een vleugje drama en vooral heel veel lol. Bij iedereen - hoofdrollen, bijrollen, ensemble, band - spat het plezier er gelijk van af. De swingende musical vertelt het verhaal van Gloria en Emilio Estefan, de Queen van Latin pop en haar steun en toeverlaat. Het verhaal begint bij de jeugd van Gloria, met de schattige Yuna Fjallström als de zachtjes zingende, verlegen 'Glorita' in Cuba. Hartverwarmend, met een hoog Disney gehalte, totdat dat kleine meisje zich ineens ontpopt tot Gloria als tiener (Vajèn van den Bosch). Van den Bosch is zelf nog maar 19 jaar, maar heeft een dijk van een stem en weet zelfs later in de show als moeder en echtgenote te overtuigen. Enige minpuntje is dat ze tijdens liedjes erg vaak knipoogt. Iets wat Estefan zelf soms ook deed, maar het had nu iets minder gemogen. Van den Bosch steekt er ondanks haar talent niet met kop en schouders bovenuit, maar vormt samen met alle andere belachelijk getalenteerde mensen één geheel. Dat is een van de mooiste dingen aan deze musical: het familiegevoel van de cast en het plezier en de eenheid waarmee ze de show neerzetten.

De tekst gaat door onder de video.

De musical On Your Feet! is een feestje voor iedereen

Ode aan Latin

On Your Feet! is naast een gepassioneerd liefdesverhaal en een portret van een ijzersterke vrouw (Gloria Estefan maakte nogal wat mee tijdens haar klim naar de top) een ode aan Latin pop en de Latijns-Amerikaanse cultuur. Dit komt heel sterk in het hele verhaal naar voren. Niet alleen in de sfeer, de muziek en de kleding, maar ook in de grapjes. Emilio (Tommie Christiaan) noemt zijn publiek grappend 'zo wit als wattenstaafjes'. Ironisch, aangezien de hoofdrolspelers zelf allesbehalve latino's zijn. Toch stoort dit niet. Vooral Tommie Christiaan en Nurlaila Karim, die de moeder van Gloria speelt, overtuigen als gepassioneerde, temperamentvolle latino's, met hun losse heupen en razendsnelle ruzies in het Spaans. Dat is ook een dingetje in het verhaal: de dialogen zijn Nederlands en Spaans en de liedjes zijn Engels. In het begin is dat even wennen, maar na een poosje heb je er al geen erg meer in en draagt het alleen maar bij aan de sfeer.

Verrassend grappig

Al zit het verhaal vol pieken en dalen uit het leven van Gloria en Emilio - ziekte, familieruzies, een heftig busongeluk - de musical is overall lekker licht, snel, vrolijk en zit vol humor. Wat humor betreft stelen Ellen Evers als Gloria's oma en Paul Donkers als Phil de show. On Your Feet! zit vol flauwe grappen en goed getimede bijrolletjes met geniale details. Zo kun je niet stoppen met lachen om de dansende dronken tante op een bar mitswa waar Gloria optreedt. Niet schrikken als ze naar je toe komt, want tijdens het iconische Conga trekt de cast het publiek van hun stoel. En hoe: het komt niet vaak voor dat een hele theaterzaal opstaat en ongegeneerd de heupen schudt.

  • Super: De dansers zijn zâ goed dat je met open mond zit te kijken.
  • Jammer: De airco in het Beatrix Theater was best luid en dat was jammer tijdens de dramatische, stille scènes.
Foto 2. Vajèn van den Bosch straalt als Gloria Estefan. Foto: On Your Feet! © Roy Beusker.
Foto 3. Nurlaila Karim als Latin diva Gloria Fajardo. Foto: On Your Feet! © Roy Beusker.

Laatst gewijzigd: 2018-06-04 17:43:34 · Gepubliceerd: 18 januari 2018 - 1935