1

De beste documentaires van IDFA in je eigen theater

Ontdek nieuwe werelden in je eigen filmhuis

The Best of IDFA on Tour Nieuws door
Foto 1. Kom documentaires kijken bij het IDFA. Foto: Felix Kalkman © IDFA 2017

archief oud artikel 20 januari 2018 Cultuur Landelijk In november kwamen ruim driehonderd documentaires, geschoten door wereldwijde filmmakers, naar Amsterdam voor het International Documentary Film Festival Amsterdam, oftewel IDFA. Al die documentaires gaven een inkijkje in levens van mensen over de hele wereld en ruim 285.000 mensen bezochten het festival. De beste films werden tijdens IDFA 2017 bekroond met een IDFA award. Deze documentaires gaan op reis naar theaters bij jou in de buurt tijdens The Best of IDFA on Tour, zodat jij in je eigen, vertrouwde theater of filmhuis kunt genieten van mooie, maar ook rauwe verhalen.

IDFA award

Vier documentaires doen er mee aan The Best of IDFA on Tour, namelijk:

  • The Other Side of Everything - Deze documentaire is geschoten in Servië en verhaalt de politieke onrust in dit land. De hoofdpersonages uit de film vormen een familie die samen in een appartement in Belgrado wonen dat opgesplitst wordt door het communistisch regime. Midden in het appartement komt een muur met een deur erin, die nooit meer open gaat. De filmmaakster is zelf geboren in het opgesplitste appartement en filmt vooral haar eigen moeder - een krachtige vrouw die haar actie met een bepaalde vanzelfsprekendheid uitvoert, zelfs al brengt ze daarmee haar eigen leven in gevaar. Zou de nieuwe generatie dat ook doen? Winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Lenght.

  • Piripkura - De film Piripkura gaat over twee van de enige drie bekende leden van de Piripkura-indianen, die nog op traditionele, nomadische wijze leven in de Amazone. Hun belangrijkste bezit is een fakkel die in 1998 is aangestoken en daarna nooit meer gedoofd is. Het beschermde stuk oerwoud waar de indianen wonen, wordt bedreigd door omliggende boerderijen en houtzagerijen die uit willen breiden. Om het oerwoud te behouden, moet bewezen worden dat de indianen nog leven. De filmcrew bewijst met deze film dat de mannen nog leven en toont de tragiek van de inheemsen uit het Amazonewoud. Hoelang gaat het nog zo door? Winnaar van de eerste Amsterdam Human Rights Award.

  • As We're Told - Zweedse arbeidsbureau zijn niet bijzonder populair in eigen land en blijken weinig effect te hebben, maar er verandert nooit iets aan de wijze waarop ze werken. De bureaucratie die hierachter schuilgaat, wordt ontleed in de komische documentaire As We're Told. Door middel van poppen van bordkarton doen werkcoaches, receptionisten en psychologen hun verhaal over het falende systeem van het arbeidsbureau. Ze klagen over een veel te hoge werkdruk, slechte resultaten en ongrijpbare foutmeldingen in het systeem. Een fascinerende en kunstzinnige documentaire over hoe mensen omgaan met een irrationele bureaucratie. Winnaar van de IDFA Award for Best Short Documentary.

  • Amal - De coming-of-age documentaire Amal gaat over de Egyptische tiener Amal in de jaren na de revolutie. Leef met haar mee terwijl ze opgroeit in een kapotgeschoten Caïro en op zoek gaat naar haar eigen identiteit in een land dat steeds veranderd. Ze moet opkomen voor haar rechten als meisje en het recht om haar eigen keuzes te maken in de toekomst, en die strijd gaat ze fel en onverschrokken in. Deze actuele film was de openingsfilm van IDFA 2017 en werd zeer lovend ontvangen.

Waar kun je ze kijken?

The Best of IDFA on Tour trekt door het hele land, langs diverse filmhuizen en theaters. Je kunt de films kijken in Hilversum, de LantarenVenster in Rotterdam, Concordia in Enschede, Almere, de De Verkadefabriek in Den Bosch, Bergen, Utrecht, Den Haag, Tilburg, Arnhem, Houten, Cinema Oostereiland in Hoorn, De Lieve Vrouw in Amersfoort, Doetinchem, Filmhuis De Keizer in Deventer, Zeist, Delft, Filmhuis Oosterbeek, Oss, Alphen, Gouda, Zwolle, Middelburg, Gigant in Apeldoorn, Bussum, Leeuwarden, Zaandam, Maastricht, Roermond, Venlo, Zoetermeer, De Domijnen in Sittard, Amsterdam, Theater De Omval in Diemen, Groninger Forum in Groningen, Amstelveen, het Chassé Theater in Breda, LUX in Nijmegen, Voorschoten, Wassenaar en Agora in Lelystad.

Bekijk het overzicht van deelnemende filmhuizen.

Goed om te weten:

  • Wanneer? Van zaterdag 20 januari tot maandag 2 april. Kijk in het overzicht van de deelnemende filmhuizen welke documentaires waar te zien zijn;
  • Hoe duur? De kaarten zijn verkrijgbaar bij de filmtheaters en de prijs is afhankelijk van het filmtheater en de voorstelling.
Foto 2. De film Amal gaat over de Egyptische tiener Amal tijdens en na de revolutie. Foto: IDFA 2017
Foto 3. De documentaire As We're Told, over bureaucratie. Foto: IDFA 2017
Foto 4. De twee indianen waar de documentaire Piripkura over gaat. Foto: IDFA 2017
Foto 5. Still uit The Other Side of Everything. Foto: IDFA 2017

Laatst gewijzigd: 2018-01-19 14:51:44 · Gepubliceerd: 20 januari 2018 - 456