Met de duim in de mond luisteren tijdens De Nationale Voorleesdagen

Luisteren en eten tijdens het Nationale Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen 2018 Nieuws door
Foto 1. Prinses las vorig jaar voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Foto: CPNB © Janiek Dam

archief oud artikel 22 januari 2018 Cultuur Landelijk Met een prentenboek op schoot, terwijl je geliefde kroost met de duim in de mond luistert naar de wonderlijkste verhalen. Over aapjes, astronauten en dappere auto's. Wie heeft er geen warme herinneringen aan het voorleesuurtje van vroeger voor je naar bed moest? Tijdens De Nationale Voorleesdagen staan kinderboeken in de spotlights, en daar komen heel wat leuke activiteiten bij om het hoekje kijken. DagjeWeg.NL zette er een paar voor je op een rijtje.

Voorleesontbijt

Voorlezen is een prima manier om peuters en kleuters aan het eten te krijgen. Niet voor niets starten De Nationale Voorleesdagen ieder jaar met het Nationale Voorleesontbijt, dit jaar op 24 januari. Op heel veel basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzaken en kinderdagverblijven zijn kinderen welkom om te komen ontbijten terwijl een onbekende of bekende Nederlander voorleest uit Ssst! De tijger slaapt, Prentenboek van het Jaar 2018. Bekijk alle locaties waar het Nationale Voorleesontbijt wordt gehouden.

Echte tijgers in Burgers' Zoo

De mini-editie van Ssst! De tijger slaapt geldt op zaterdag 3 februari, de slotdag van De Nationale Voorleesdagen, als entreebewijs bij Burgers' Zoo in Arnhem (één kaartje per boekje). Het verhaal van de slapende tijger uit het boekje wordt een stuk levendiger als je oog in oog staat met een echte tijger!

Middag vol luisterplezier

Ook andere uitstapjes doen mee. Een greep uit de activiteiten:

  • In Buitencentrum Oostvaardersplassen kun je op 3 en 27 februari terecht voor een middag vol luisterplezier. Een voorlezer van Staatsbosbeheer neemt kleine kids mee naar de wereld van Albert en zijn lievelingsboom die verdriet heeft, of het badder-avontuur van Klein Konijn. Na afloop van het verhaal kunnen de kinderen hun eigen tasje maken met knutselspullen.
  • Een andere manier om invulling te geven aan De Nationale Voorleesdagen is de poppenkastvoorstelling Slaap tijger slaap van Frank Peters in wijkcentrum 't Achterom in Wijchen.
  • In het Plaswijckpark in Rotterdam staan speciale voorleesvoorstellingen op het programma. Hier komt op woensdagochtend ook een BN'er voorlezen; acteur en kinderboekenschrijver Joris Lutz.
  • Boer Cor Hoek leest voor op Boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude. Deze boerderij is bovendien KinderzwerfboekStation, dus hier kun je ook nog eens nieuwe kinderboeken vinden!
  • Theatermaakster Ruth Bakker staat in diverse plaatsen op de planken met de kindervoorstelling Ssst Loet! De tijger slaapt.
Je ziet het, de keuze is reuze. Zit er niets voor jou bij of zijn deze activiteiten te ver weg? Informeer dan eens bij je basisschool, bibliotheek of kinderboekenwinkel!

Meer leuke activiteiten rondom peuter-, kleuter- en kinderboeken vind je in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier is bovendien van 18 januari tot en met 11 juni een tentoonstelling te zien met illustraties van Charlotte Dematons uit de kinderboeken De gele ballon, Alleen op de wereld en nog veel meer. Daarnaast ontbreken natuurlijk de bekende Nederlandse taferelen uit het tekstloze boek Nederland niet, vol molens, duinen, Nederlandse steden en bekende kinderliedjes.
Foto 2. Beau van Ervens Dorens las vorig jaar voor in Amsterdam. Foto: CPNB © Chris van Houts
Foto 3. De top 10 prentenboeken van 2018. Foto: De Nationale Voorleesdagen

Laatst gewijzigd: 2018-01-22 13:16:58 · Gepubliceerd: 22 januari 2018 - 718