Twaalf dagen lang films in Rotterdam

Verbreed je horizon op het IFFR

International Film Festival Rotterdam - IFFR 2017 Nieuws door
Foto 1. Bekijk honderden films tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Foto: Bas Czerwinski.

archief oud artikel 24 januari 2018 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Het is een gezellige drukte in Rotterdam in deze sombere januarimaand! Op 24 januari vergaren filmfans zich in de stad voor de 47e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Bijna zeshonderd films uit de hele wereld zijn te bezichtigingen in Rotterdam. Kijk mee, discussieer met regisseurs en verbreed je horizon.

Roadtrip door Europa

Op 24 januari opent het IFFR met de wereldpremière van Jimmie, een film van de Zweedse filmmaker Jesper Ganslandt. Een vader en zoon zijn de hoofdrolspelers in deze roadmovie, waarin je Europa ziet door de ogen van de vierjarige zoon. De opening vindt plaats in Pathé Schouwburgplein.

Stel je eigen programma samen

Honderden films staan op het programma van het IFFR, van 24 januari tot 4 februari, waaronder producties van over de hele wereld. Zo zitten er Oscarkandidaten tussen, zoals The Shape of Water, over de liefde tussen een doofstomme vrouw en een zeemonster in de Koude Oorlog, Lady Bird, over een eigenzinnig tienermeisje en I, Tonya, over de vreemde carrière van schaatsster Tonya Harding. Daarnaast beleeft het Nederlandse drama Wij zijn première op het IFFR, over een groep rebelse tieners die op zoek gaan naar seks en spanning, maar eindigen met porno, prostitutie en chantage. Maar wat moet je nou zelf gaan zien op het IFFR?

Om de keuze wat makkelijker te maken en wat overzicht te scheppen in het gigantische aanbod, zijn de honderden films onderverdeeld in vier categorieën:

  • Bright Future - Jong en upcoming talent met een eigen stijl en vaak originele werken (geel);
  • Voices - Films vol krachtige verhalen, grote thema's en pakkende onderwerpen (blauw);
  • Deep Focus - Over de geschiedenis van cinema, vol retrospectieven en verdiepende onderwerpen (groen);
  • Perspectives - Een kritische blik op relevantie sociale en politieke thema's (rood).
Sla aan het puzzelen en kijk in het programmaboekje welke films er allemaal op de agenda staan. Geen idee welke films bij je pauze? De Eerste Hulp bij Filmkeuze geeft je een filmadvies op maat.

Even nazitten

Na zo'n twee uur ingespannen kijken naar het witte doek, gaat de ervaring van het IFFR verder tijdens speciale evenementen. Verschillende regisseurs zijn bij de vertoning van hun films aanwezig en enkele van hen geven ook masterclasses, zoals de Argentijnse cinecast Lucrecia Martel, de Amerikaanse Sean Baker en Paul Schrader. Met kunstenaar Alfredo Jaar kun je in gesprek gaan over de rol van kunst in een wereld vol armoede, uitbuiting en genocide. Actrice Charlotte Rampling (van Broadchurch en verschillende Engelse, Franse en Italiaanse arthouse-films) komt ook langs, tijdens de opening, om te vertellen over haar ontwikkeling als actrice. Tip: voor kinderen is er op 28 januari een speciaal Kids Only programma!

Film kijken in de trein

Extra leuk: begin al met films kijken in de trein! De NS heeft een speciale IFFRtreinbioscoop gelanceerd die van en naar Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam pendelt. Plof in de roodpluchen bioscoopstoelen en geniet van films die je kijkt via een schermpje in de stoel voor je. Geen plekje bemachtigt in de bioscoopcoupé? Niet getreurd, via de CinetraiNS app of via wifi kun je films streamen in de hele trein. Popcorn wordt je gebracht door een heuse piccolo!

Blijf wat langer plakken en ga een dagje uit in Rotterdam of vind een overnachting in Rotterdam.
Foto 2. Bekijk films in Rotterdam. Foto: Marcel Kollen
Foto 3. Napraten over de films. Foto: Marcel Kollen
Foto 4. Tsjoe tsjoe! Stap aan boord van de IFFRtreinbioscoop. Foto: NS

Laatst gewijzigd: 2018-01-26 10:00:09 · Gepubliceerd: 24 januari 2018 - 775