De leukste markten in mei

Markten, fairs, beurzen en braderieën die je niet wilt missen

Markten en braderieën in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Kom speuren naar mooie, tweedehands spullen op bijvoorbeeld de populaire, Weerselose markt. Foto: © Weerselose Markt

1 mei 2024 Toerisme Landelijk Op jacht naar leuke hebbedingetjes? Bezoek een gezellige voorjaarsmarkt! Daar scoor je mooie tweedehandse koopjes, snuffel je rond voor streekproducten, of koop je kunst rechtstreeks van de kunstenaar. Deze markten en braderieën staan op de planning in mei.

4, 11, 18, 25 mei en daarna: Weerselose markt

Weerselo, Overijssel - Een populaire markt in Overijssel is de wekelijkse Weerselose markt. Dit is de place to be voor elke shopfanaat: of je nu houdt van nieuwe of vintage spullen. Hier vind je van alles bij de honderden kramen op een terrein van ruim 20.000 vierkante meter. Voor € 1,50 per persoon kun je lekker speuren op de markt en op zoek naar de mooiste pareltjes. Kinderen mogen gratis mee en geen zorgen: ze zullen zich niet snel vervelen. Hebben ze even geen zin om te wandelen over de markt? Dan kunnen ze lekker springen op het springkussen. Na de vermoeiende dag dalen jullie samen neer in het restaurant voor een drankje én smakelijk appelgebak. Yummie!

In mei zorgt de Weerselose markt trouwens voor net wat meer shopplezier. Dan vinden er namelijk extra markten plaats op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag.

Foto 2. Op de Weerselose markt kun je terecht voor vintage producten, maar ook voor nieuwe spullen. Foto: © Weerselose Markt

6 mei: Jaar- en vlooienmarkt

Didam, Gelderland - In het Gelderse dorpje Didam organiseren ze op maandag 6 mei voor de vierde keer de jaarmarkt en vlooienmarkt op één dag. Een zeer populaire markt waar in het verleden zo’n 8.000 bezoekers op af kwamen. Het is ook een megamarkt waar de kans op slagen, met ruim 150 kramen, erg groot is. Grijp dus je kans als je zoekt naar bijzondere items voor jezelf of een origineel cadeau voor iemand anders.

9 mei: Boekenmarkt

Vaassen, Gelderland - Boekenfans zullen helemaal in hun nopjes zijn door de grote boekenmarkt van Vaasaqua. Met 27 jaar aan ervaring heeft deze boekenmarkt een goede naam opgebouwd. Dwaal langs honderden kramen en ontdek een uitgebreide collectie aan oude, maar wel kwalitatief goede boeken. Een grote shopper én genoeg tijd is zeker nodig! Kinderen kun je ook gerust meenemen. Ze zullen zich namelijk niet vervelen dankzij de aanwezige springkussens en leuke shows in het theater op het speciaal ingerichte plein voor kids. Vermijd je liever de drukte? Kom in dat geval tijdens de rustige ochtenduren. En ben je vervolgens uitgekeken op de boeken? Geen zorgen! Wandel dan gewoon verder naar de braderie en kunstmarkt, want deze Hemelvaartsmarkt is veel meer dan alleen een boekenmarkt!

Foto 3. De grote boekenmarkt in Vaassen biedt honderden oude, maar wel kwalitatief goede boeken tijdens de Hemelvaartsmarkt van Vaasaqua. Foto: © Vaasaqua

11 mei: Voorjaarsmarkt

Enkhuizen, Noord-Holland - Luid het voorjaar officieel in op de voorjaarsmarkt in Enkhuizen. Zaterdag 11 mei vind je de fleurige markt op de belangrijkste winkelstraten van de historische stad. Inderdaad: een dag voor Moederdag. De perfecte plek dus voor last-minute Moederdagcadeautjes! Of maak er een leuk dagje uit van samen met je moeder. Tussen het shoppen door kom je namelijk ook straattheater tegen en gezellige muzikanten.

12 mei: Kofferbakmarkt

Wijk aan Zee, Noord-Holland - Ben je bewust op zoek naar tweedehands spullen? Kom dan lekker struinen op de maandelijkse kofferbakmarkt in Wijk aan Zee! Op een groot weiland ergens buiten het centrum staan diverse kramen met oude, maar wel leuke meuk en kraampjes met snacks en drankjes. Rust tijdens het intensieve shoppen dus ook zeker even uit op het speciale terras voor een kop koffie en een goed gesprek met je meegebrachte gezelschap.

17 t/m 20 mei: Pasar Malam Asia

Groningen, Groningen - Voor een vakantiegevoel hoef je halverwege mei niet naar het buitenland. Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei kun je namelijk terecht op de Pasar Malam Asia in Groningen: een groots Aziatisch festival én deze keer extra groot vanwege het Pinksterweekend. Selamat datang! Waan je in Azië door de muziek, het indrukwekkende tempeldecor en natuurlijk de geuren van al het lekkere Indonesische eten. Ga bijvoorbeeld voor de gebruikelijke saté ayam en pisang goreng of proef het tropische ‘Tjendol’ ijsdrankje. Entree kost € 8,50 voor volwassenen en € 6,50 voor kinderen van vier tot en met elf jaar.

Foto 4. De Pasar Malam Asia in Groningen is vanwege het Pinksterweekend extra groot! Foto: Exo Temple B.V. © John van Hese

18 mei: Schaapscheerdersfeest

Exloo, Drenthe - Wil je originele spullen kopen op een markt én tegelijkertijd iets bijzonders ontdekken? Kom dan naar het Schaapscheerdersfeest in het Drentse plaatsje Exloo. Tijdens dit traditionele evenement op zaterdag 18 mei kun je onder meer het NK schapen scheren met de hand bijwonen. Een bijzonder moment waar altijd een heleboel mensen op af komen! De kudde schapen wordt binnengehaald met een optocht van scheerders, spinsters, een volksdansgroep en schoolkinderen in klederdracht. Daarna wandel je lekker over de braderie voor onder meer verse streekproducten. Ondertussen word je vermaakt door optredens van bijvoorbeeld de Schaop’ndansers en is er voor kinderen speciaal vermaak. Een leuk en uniek dagje uit voor het hele gezin!

Foto 5. Vooral het NK schapen scheren is altijd een ware happening tijdens het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest in Exloo. Foto: © Bram van Wijk

26 mei: Jaarmarkt

Beek, Limburg - De jaarmarkt in het Limburgse dorpje Beek gaat al heel wat jaren terug. Begin 1900 begon het als een Paasveemarkt voor de Limburgse boeren. Dit was eerst voor de verkoop van vee, maar werd later gebruikt voor de keur van het vee. Echter maakt de besmettelijke mond-en-klauwzeer ziekte een einde aan de Paasveemarkt. Vervolgens was het even stil rondom de markt in Beek, maar na coronatijd ontstond dan de huidige jaarmarkt. Inmiddels is het een grote markt, waar fans van tweedehands spullen en leuke hebbedingen zich met gemak een hele dag vermaken. Op een parcours van zo’n kilometer lang vind je vele kramen vol spullen. Al zorgt het voor meer dan shopplezier! Tussendoor vermaken diverse muziek- en dansacts je op het marktplein. Daarna plof je na het wandelen en struinen lekker neer bij één van de gezellige cafés of restaurants voor een welverdiend hapje en drankje.

Meer leuke ideeën:

Foto 6. Op het schaapscheerdersfeest in Exloo vind je ook wolspinsters in leuke, ouderwetse klederdracht. Foto: © Bram van Wijk

Laatst gewijzigd: 2024-04-23 12:14:29 · Gepubliceerd: 1 mei 2024 - 599160