1

Watersnood 1953: 65 jaar terug in de tijd

Herdenking bij Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Watersnoodmuseum: de kracht van het verwoestende water Nieuws door
Foto 1. Watersnood 1953. Dijkdoorbraak in de Alblasserwaard bij Papendrecht. Foto: Nationaal Archief / Flickr

archief oud artikel 1 februari 2018 Geschiedenis Ouwerkerk, Zeeland Dit jaar is het 65 jaar geleden dat het verwoestende water zich een weg baande door Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. In het Zeeuwse Ouwerkerk was op 1 februari de Nationale Herdenking van de Watersnoodramp 1953 bij het Watersnoodmuseum. Het museum opende daarbij een nieuwe tentoonstelling.

De 1836 slachtoffers van de watersnood werden tijdens de Nationale Herdenking herdacht en de aanwezigen stonden stil bij de gebeurtenissen tijdens de Watersnoodramp. Als erevoorzitter van het Rode Kruis was Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet aanwezig bij de herdenking. Het Watersnoodmuseum, waar de herdenking plaatsvond, was op 1 februari gesloten, maar is nu weer open voor bezoekers.

Alle informatie over de Nationale Herdenking Watersnoodramp 1953.

Wat gebeurde er precies 65 jaar geleden? Bekijk de reconstructie van de Watersnoodramp in 1953, gemaakt door de NOS.

Nieuwe tentoonstelling in Watersnoodmuseum

Minister Cora van Nieuwenhuizen opende op 1 februari de nieuwe tentoonstelling Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen in het Watersnoodmuseum. In deze interactieve expositie krijgen bezoekers een beeld van hoe er ook nu nog dagelijks tegen overstromingen gevochten wordt. En hoe kan een watersnood zich ontwikkelen? Naast Nederland, komen ook andere landen aan bod. Bezoekers nemen zelf het heft in handen door polders te graven en dijken te bouwen. De nieuwe tentoonstelling is vanaf 2 februari voor iedereen te bezoeken.

Kunstwerk De Verdronkenen

Kunstenares Miep van Riessen borduurde steekje voor steekje alle namen van de slachtoffers van de Watersnoodramp op vijf panelen. Dit emotionele kunstwerk heeft sinds kort een plekje in caisson 2 van het Watersnoodmuseum. Door het gebruik van verschillende kleuren schemeren door de letters heen de contouren van Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.
Foto 2. De Verdronkenen (2003-2008), Vijf panelen met de namen van alle 1836 slachtoffers van de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Monumentaal werk van Miep van Riessen in acryl en garens op doek - 134 x 236,8 cm. StichtingMiepvanRiessen Foto: © Jan van de Ven

Laatst gewijzigd: 2018-02-13 17:13:58 · Gepubliceerd: 1 februari 2018 - 540