Een week lang feest in het Universiteitsmuseum Utrecht

Feestweek Universiteitsmuseum Utrecht | Nieuws door

Bezoek de feestweek vol leuke activiteiten

14 februari 2018 Toerisme Utrecht, Utrecht Het Universiteitsmuseum Utrecht viert feest in de voorjaarsvakantie! Alle museumfavorieten van de afgelopen jaren worden uit de kast getrokken tijdens een speciale feestweek vol leuke activiteiten. Neem een kijkje in het SchimmelLAB, ga op onderzoek met botten uit het bottenloket of kom experimenteren met snoep. Laat de wetenschapper in jou maar naar boven komen in dit interactieve museum!

Foto 1. Ontdek het museum in het donker tijdens de FamilieMuseumnacht. Foto: Universiteitsmuseum Utrecht

Oude favorieten

In de feestweek kun je elke dag naar het SchimmelLAB, een van de favorieten van bezoekers van het museum in de afgelopen jaren. Hier leer je alles over waarom schimmels zo handig zijn en hoe ze in de toekomst plastic kunnen vervangen. Hier staat ook 's werelds eerste schimmeljurk én mag je zelf schimmels in elkaar knutselen. Ook leuk: het bottenloket. Haal hier een bot op en zoek zelf uit van welk dier dit bot is. Wil je meer weten over botten? In de familietentoonstelling 'Tot op het bot' ontdek je wat de verschillen zijn tussen mensenbotten en dierenbotten. Kleine onderzoekers mogen het MicroLAB ook niet overslaan. Hier ga je als een echte labmedewerker aan de slag, bijvoorbeeld door tekeningetjes van gist te maken.

Zorg dat je de quiz van een echte wetenschapper niet mist, die van 26 februari tot en met 2 maart elke dag tussen 12:00 uur en 15:00 uur wordt gehouden!

Hortusweekend

Ook botanische tuin De Oude Hortus staat op zaterdag 24 en zondag 25 februari figuurlijk (en hopelijk ook letterlijk) in het zonnetje. Tuinman Henk Nokkert is aanwezig voor tips en tricks voor je eigen planten, er is een stekjesmarkt, een gezellige markt met allerlei hebbedingetjes en natuurlijk muziek! Dichter Ingmar Heytze komt zondagmiddag gedichten voordragen, in een waadpak in de waterbak van één van de kassen. In het Universiteitsmuseum zelf kun je dit weekend experimenteren met snoep. Weet jij waar de kleuren van M&M's vandaan komen? En hoe een chocozoen het ervan afbrengt in een vacuümpomp? Kom experimenteren!

Feestelijke activiteiten

Van 26 februari tot en met 2 maart kun je dagelijks om 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur luisteren naar de beroemde Utrechtse hoogleraar geneeskunde Jan Bleuland. Hij neemt je mee naar de wereld van piskijkers, die vroeger konden proeven welke ziektes hun patiënten hadden door hun urine te drinken. Klinkt dat niet vies in jouw oren? Misschien durf je dan zelf ook wel wat te proeven en onderzoeken! Deze dagen kun je ook op pad met een publieksbegeleider die samen met jou op zoek gaat naar het antwoord op wonderlijke vragen. Of schuif aan bij Wetenschap door een rietje, waarbij verschillende wetenschappers in dertig minuten vertellen over hun expertise. Een soort mini-college van echt slimme mensen dus!

FamilieMuseumnacht

Op 3 maart staan de deuren van het Universiteitsmuseum Utrecht van 19:00 tot 00:00 uur open het hele gezin tijdens de FamilieMuseumnacht. Kom dansen in de Wetenschapsdisco, radio maken in het RadioLab en cocktails maken in reageerbuisjes. Vergeet je zaklamp niet, want in het pikkedonker is dat je enige bron van licht tijdens een tour door het Rariteitenkabinet. Die zaklamp heb je ook nodig tijdens een zoektocht naar nachtdieren. Brrr, eng. Helden op sokken mogen ook lekker knus luisteren naar de fantastische dierenfabels van Toon Tellegen die voorgelezen worden.

Tip: bestel kaartjes voor het Universiteitsmuseum Utrecht met korting! Deze zijn ook geldig tijdens de feestweek.
Foto 2. Lekker zelf experimenteren! Foto: Universiteitsmuseum Utrecht
Laatst gewijzigd: 2018-02-14 08:44:56 · Gepubliceerd: 2018-02-09 13:21:32 - 529