1

It giet oan op deze natuurijsbanen!

Hier bind je de ijzers onder op echt natuurijs

Alle natuurijsbanen op DagjeWeg.NL Redactioneel door
Foto 1. Foto: Bert Kaufmann. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

archief oud artikel 2 maart 2018 Natuur Landelijk Mooi zonnig weer, het kwik een aantal graden onder nul en... dik genoeg ijs! Eindelijk kan het weer eens in Nederland: schaatsen op natuurijs. Laat je meevoeren door de schaatskoorts, trek die Noren uit het vet en zoek het natuurijs op, nu het weer (en nog) kan. Bij deze natuurijsbanen kun jij je lol op, maar check wel altijd de website of Facebookpagina van de ijsbanen zelf voor de laatste updates over het ijs!

Zuid-Holland

DE LIER - De ijsmeesters van schaatsbaan Hard gaat-ie in De Lier in Zuid-Holland hebben hard om best gedaan om de optimale omstandigheden te creëren voor de ijsbaan, en dat heeft z'n vruchten afgeworpen. De ijsbaan is namelijk vanaf zondag al geopend en krijgt 's nachts een extra laagje water om aan te sterken. Klaar om de ijzers onder te binden? Zet dan koers naar de Burgemeester Cramerlaan 13A in De Lier. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

AMMERSTOL - IJsclub Vooruitgang in Ammerstol heeft twee banen van tweehonderd en vierhonderd meter. In de zomer zijn dit skeelerbanen, maar in de winter kun je er met voldoende vorst heerlijk schaatsen. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

BOSKOOP - It giet oan sinds zondagochtend bij IJsclub Otweg in Boskoop, Zuid-Holland. Tot het ijs het houdt, bind je hier de ijzers onder voor een zwier over het ijs van zowel de binnen- als de buitenbaan. Aan de Paddegat 1 moet je wezen, en zorg dat je contant geld meeneemt want pinnen is niet mogelijk bij de ijsbaan. Schaatsen slijpen wel, dus dat scheelt weer een ritje langs de schaatswinkel. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

SCHIPLUIDEN - Sinds woensdag kun je ook schaatsen op de krabbelbaan en 400-meterbaan van IJsclub Vlietland in Schipluiden. Er zijn wel enkele regels opgesteld door de medewerkers van de ijsclub: stilstaan en kletsen op het ijs mag niet, treintjes maken ook niet hockeyschaatsen zijn niet toegestaan en je mag het ijs niet op met een slee. Ook mogen er alleen leden op de baan.Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 08:00 uur.

PUTTERSHOEK - Ook de baan van IJs en Skeelerclub Puttershoek is dik genoeg voor een rondje op de schaats. De baan is toegankelijk voor leden en mensen die een dagkaartje kopen van € 3,00, pinnen is mogelijk. Afhankelijk van de kwaliteit van het ijs wordt gekeken hoelang de baan open blijft. Adres: Sportlaan 6. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

NOORDWIJK - Op de ijsbaan van de Noordwijkse IJsclub Gevers kun je de schaatsen onderbinden sinds woensdag op de grote krabbelbaan. Een toegangskaartje kost € 2,00 per persoon. Adres: Gooweg 26 in Noordwijk. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

WARMOND - In de zomer is de baan van de Warmondse IJsclub een skeelerbaan en in de winter kun je er schaatsen. Adres: Veerpolder 18. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

MEERKERK - Op donderdagochtend is het ijs van IJsclub Zederik sterk genoeg om erop te kunnen schaatsen. Een kaartje kost € 2,00 per persoon. Adres: Patrijs 25, parkeren kan op de parkeerplaats van de Christelijk Gereformeerde Kerk, via de onverharde oprit. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

WADDINXVEEN - Vanaf donderdagochtend is de ijsbaan van IJsvereniging Lekkerkerk geopend. Schaatsliefhebbers zijn mogelijk ook 's avonds welkom. Je vind de baan in de Oranjewijk in Waddinxveen. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

KRIMPEN AAN DE LEK - Thialf Krimpen heeft een natuurijsbaan waar bij voldoende vorst op geschaatst kan worden. Koud gekregen? Warm dan even op in de kantine. Adres: De Hoop 13. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:30 uur.

LEIDERDORP - De schaatsbaan van Vereniging IJssport Leiderdorp is geopend sinds woensdag. Je kunt hier geen schaatsen huren. Adres: Boomgaardlaan 18. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

STEENWIJK - Eindelijk is de schaatsbaan van IJsclub Vierpolders ook geopend vanaf donderdagmorgen. Schaatsen kun je hier huren, als je die niet hebt. Foto: Kerkweg. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

VOORSCHOTEN - De ijsbaan van Schaats Trainings Groep Voorschoten is sinds donderdagmiddag geopend, al is het ijs in de zon nog wel minder dik dan het ijs in de schaduw. Let op: je kunt hier geen schaatsen huren of slijpen. Adres: Anthonie van Leeuwenhoekkade 38. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

PIJNACKER - De Pijnackerse IJsbaan is op donderdag open gegaan. Je vind de baan aan het einde van de Sportlaan. De baan is ook 's avonds open als de weersomstandigheden het toestaan. Opwarmen kan in het clubhuis met de toepasselijke naam De Tinteltent. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

SASSENHEIM - It giet oan vanaf donderdag bij IJsclub Sassenheim. De baan is overdag en 's avonds geopend voor iedereen. Tussen 18:00 en 19:00 uur mogen echter alleen leden schaatsen. Adres: Kagerweide. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

KOUDEKERK AAN DE RIJN - De ijsbaan van Vereniging IJssport Koudekerk aan den Rijn is vanaf woensdagochtend geopend. De baan is ongeveer 333 meter lang en het ijs is prima, volgens de ijsmeesters. Een kaartje kost € 2,00 voor kinderen tot en met vijftien jaar en € 4,00 voor iedereen die ouder is. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

Let op!

Ga niet zomaar overal het ijs op, maar vraag eerst na of het ijs wel dik genoeg is om te schaatsen! Op plassen, meren of grote vijvers kan het veel langer duren dan bij sloten of ondergespoten weilanden en pleinen voor het ijs betrouwbaar is, omdat deze veel dieper zijn. Enkele tips van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond KNSB): Ga nooit alleen op natuurijs, schaats niet in het donker, kijk uit bij bruggen, planten en takken want hier kan het ijs dunner zijn, ga het ijs niet op als er sneeuw op ligt en controleer de ijsdikte. Natuurijs dunner dan acht centimeter is onveilig. Ga niet over één nacht ijs in ieder geval.

Utrecht

DOORN - Ook de ijsbaan van De Doornsche IJsclub in Doorn in Utrecht is open. Houd wel rekening met drukte, want alleen het ijs van het achterste gedeelte van de baan, ongeveer tweehonderd meter, en de krabbelbaan is dik genoeg. Adres: IJsbaanlaantje 1, maar voer in je navigatiesysteem Wijngaardsesteeg 1a in. Je kunt parkeren bij sporthal Steinheim. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

VEENENDAAL - Het ijs van IJsbaan De Greb van de Veenendaalse Schaats- en Skeelerclub is dik genoeg! Let op: pinnen kan niet! Wel zijn er schaatsen te huur en is er een hapje en drankje te koop in de kantine. Kaartjes overdag kosten € 3,00 per dagdeel en 's avonds € 5,00. Adres: Groeneveldselaan 3a. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 08:00 uur.

LEUSDEN - Ook het ijs van de schaatsbaan van IJsclub Leusden is dik genoeg vanaf woensdagochtend. De baan blijft waarschijnlijk tot het eind van de ochtend geopend. Een kaartje kost € 2,50 en voor iedereen onder de zestien jaar € 2,00. Je vind de ijsbaan in het Jan Banninkpark in Leusden. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 08:30 uur.

UTRECHT - Kom gezellig schaatsen bij IJsclub Siberia. Er zijn kinderschaatsen te leen en de entree is helemaal gratis! Adres: Schouwweteringstraat 1 in de Marnedreef, Utrecht Overvecht. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

Drenthe

ODOORN - Verscholen tussen de bomen van het bos bij Odoorn vind je de romantische natuurijsbaan Odoorn van IJsvereniging Schoonmeer. Zodra het vriest doen buurtbewoners hun uiterste best om de baan schaatsklaar te maken, en dat is gelukt sinds maandagmiddag 26 februari. Donateurs mogen gratis het ijs op en een kaartje is te koop voor € 2,00 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen tot twaalf jaar. Koek en zopie is aanwezig, dus je hoeft niet te schaatsen op een lege maag. Adres: Schaapstreek 4. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

VEENOORD - Ga snel naar de ijsbaan van IJsvereniging Veenoord aan de Nieuweweg 3, waar je kunt schaatsen zolang het ijs dik genoeg is! In de blokhut kun je terecht voor warme chocomelk. Een kaartje kost € 2,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

ZUIDWOLDE - De baan van IJsclub de Falieberg in Zuidwolde is vanaf dinsdag geopend. Ga dus snel naar Falieberglaan 5a. Let op: pinnen kan hier niet. Een kaartje voor een middag schaatsen kost € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen tot en met veertien jaar. 's Avonds is de entreeprijs € 3,00 voor alle leeftijden. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

Gelderland

OOSTERBEEK - Hoera, ook in Oosterbeek is het ijs van de ijsbaan van de Oosterbeekse IJsvereniging dik genoeg! 's Ochtends is de baan geopend van 09:00 tot 12:00 uur. Afhankelijk van hoe hard de zon gaat schijnen is de baan 's middags en 's avonds ook (gedeeltelijk) geopend van 14:00 uur tot 17:00 uur en van 19:00 uur tot 22:00 uur. Adres: J.J. Talsmalaan 11, parkeren kan op het Raadhuisplein. Let op: pinnen is niet mogelijk, maar betalen met een betaalapp wel. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

EDE - De natuurijsbaan van de Edese IJsvereniging is vanaf dinsdagochtend geopend! Je vindt de baan bij de skeelerbaan in De Peppel, aan de Langekampweg 6. Bij voldoende ijs is de baan geopend tussen 09:00 tot 12:30 uur, van 13:30 tot 17:00 uur en van 19:00 tot 21:30 uur. Een kaartje voor een dagdeel kost € 4,00 voor volwassenen en € 2,00 voor iedereen tot zestien jaar. Schaatsen huren kan ook voor € 2,00. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

ARNHEM - Ook in sportpark Schuytgraaf in Arnhem kun je je op de ijzers wagen. Hier is de ijsbaan vanaf dinsdagochtend geopend. De ijsmeesters weten niet hoelang het duurt voor het teveel dooit, dus houd de Facebookpagina van de ijsbaan goed in de gaten als je van plan bent om na 12:00 uur te komen. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 08:30 uur.

DOETINCHEM - Sinds woensdag is ook IJs- en Skatebaan Doetinchem geopend. Hier schaats je voor € 3,50 of voor € 2,00 als je onder de zestien jaar bent. Er zijn schaatsen te huur, maar niet zoveel. Hiervoor dient wel een borg betaalt te worden. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur. De baan is 's middags niet geopend en 's avonds wel weer.

DUIVEN - Kom rondjes schaatsen op de mooi geprepareerde IJsbaan Horsterpark in Duiven. 's Avonds is de baan mooi verlicht en uiteraard ben je hier aan het goede adres voor koek en zopie. Bij het Theepaviljoen kun je makkelijk het ijs op stappen. Let op: de baan betreden is op eigen risico.

ARNHEM - Waar kun je beter schaatsen bij vlakbij een heus schaatsstadion? De natuurijsbaan van A.IJ.C. Thialf in Arnhem is sinds dinsdagochtend 09:00 uur open. Je vind de baan op sportpark 't Cranevelt. Als de zon het toelaat, is de baan geopend tot 17:00 uur en 's avonds van 19:00 tot 22:00 uur. Een kaartje kost € 3,00 en € 1,50 voor iedereen tot en met twaalf jaar. Let op: je kunt hier geen schaatsen huren of laten slijpen! Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 08:30 uur.

HOENDERLOO - Zwieren op het ijs bij een van de meest gefotografeerde plekken van Nederland, Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vijver van het meer is dichtgevroren, op een klein stukje na. Voor een warme hap en drankje kun je terecht in de theekoepel naast de vijver. Je moet entree betalen voor het park, maar schaatsen is gratis.

Groningen

GRONINGEN - In Groningen bind je de ijzers onder op maar liefst drie buurtijsbanen. Deze zijn door de gemeente aangelegd. Je vindt de buurtijsbanen in het Ina Boudierplantsoen in De Wijert-Zuid, op het Bernoulliplein in de Korrewegwijk en aan de Borgwal in De Hoogte. Schaatsen kost hier helemaal niks, maar controleer wel of het ijs dik genoeg is.

LEEK - IJsbaan Nienoord van IJsvereniging Leek ligt prachtig verscholen tussen de bossen op landgoed Nienoord. Een dagje schaatsen kost hier € 2,00 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen van zes tot veertien jaar. Kinderen onder de zes jaar schaatsen gratis. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

WINSUM - Vanaf donderdagochtend is de natuurijsbaan van Vereniging Winsumer IJsbaan geopend voor schaatsliefhebbers. Een kaartje kost € 3,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen. Komen kijken is gratis. Adres: Netlaan 1. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

BAFLO - Vanaf donderdag is ijsbaan 't Olhof in Rasquert geopend! Adres: Mathenesserweg. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:300 uur.

Flevoland

LELYSTAD - In de zomermaanden is Paradiso een surfschool, maar in de wintermaanden vind je aan de Uilenweg 8 in Lelystad een grote ijsbaan van maar liefst duizend vierkante meter! De schaatsbaan is sfeervol verlicht en uiteraard is er warme chocolademelk te koop. Hier schaats je voor € 3,50. Kom je na 12:00 uur? Check dan even de Facebookpagina van de schaatsbaan om zeker te weten dat het ijs nog altijd dik genoeg is. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:30 uur.

LELYSTAD - De kleine en grote baan van IJsclub Lelystad is vanaf woensdagochtend geopend. Echter adviseren de ijsmeesters dat alleen kinderen hierop mogen. Een kaartje voor kinderen tot en met zestien jaar kost € 2,00. Mocht de baan ook openen voor volwassenen, betalen die € 3,50. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 11:00 uur.

ALMERE - In het Fanny Blankers-Koen Sportpark vind je een natuurijsbaan van ASV Almere. De kosten voor een kaartje om hier te schaatsen zijn € 4,00 en € 2,00 voor iedereen tot veertien jaar. Adres: Competitieweg 5. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

Overijssel

WIERDEN - Op de baan van de Wierdense IJsclub kun je in de zomer skeeleren en wielrennen en in de winter rondjes schaatsen, als het genoeg gevroren heeft. Je vind de baan op Sportpark Het Lage Veld aan de Tweede Lageveldsweg in Wierden. Een dagkaartje kost € 3,50 en € 2,50 voor iedereen onder de zestien jaar. Als het weer meezit, is de baan ook 's middags van 14:00 uur tot 17:00 uur en 's avonds vanaf 18:30 uur geopend. Op vrijdag maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur. In de middag gesloten en mogelijk 's avonds weer geopend.

HENGELO - De ijslaag op de Combibaan Hengelo is dik genoeg! Een ochtend, middag of avondje schaatsen kost € 3,00 en € 2,00 voor iedereen tot en met twaalf jaar. Schaatsen slijpen of huren is mogelijk. Adres: Van Alphenstraat 17. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

OLDEMARKT - IJsclub Oldemarkt bestaat al meer dan 130 jaar. De baan ligt op een prachtige locatie, dichtbij het Mallegat. Een kaartje kost € 2,00 en de helft voor iedereen onder de achttien jaar. Adres: Burgemeester van Gerrevinklaan 3. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

Noord-Holland

UITGEEST - Het ijs van de natuurijsbaan van IJsclub Uitgeest is minimaal zeven centimeter en dat betekent dat erop geschaatst kan worden! Een kaartje kost € 2,00. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

PURMEREND - Hoera, de schaatsbaan van IJs en Inline-skateclub Purmerend is geopend vanaf donderdag. Kaartjes kosten € 3,50 en € 2,00 voor iedereen tot en met zeventien. Schaatsen huren kan ook voor € 3,00 per paar. Adres: Trimpad 10. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

HEEMSKERK - It giet eindelijk oan bij IJsclub Kees Jongert op vrijdagochtend. De baan is vooral geschikt voor jeugd en funrijders, niet echt voor hardrijders. Let op: je kunt hier geen schaatsen huren of slijpen. De toegang is gratis! Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:30 uur.

Friesland

DOKKUM - De Koninklijke IJsclub Dockum is de oudste ijsclub van Nederland en bestaat al sinds 1840. De baan van de ijsclub is geopend sinds donderdag. Adres Birdaarderstraatweg 10. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 13:30 uur.

HINDELOOPEN - IJsclub Hielpen uit Hindeloopen had een ijsbaan van twee kilometer uitgezet op het IJsselmeer en donderdag is het ijs op de baan eindelijk dik genoeg. Je vind de baan achter de jachthaven in Hindeloopen en het ijs spiegelt heel mooi. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 12:30 uur.

GOUTUM - De laatste keer dat je op de baan van IJsclub Goutum kon schaatsen was in 2013, maar dit jaar kun je je hier weer op de ijzers wagen. Kinderen tot twaalf jaar schaatsen gratis en alle andere niet-leden betalen € 2,50. Adres: Buorren 37. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 10:00 uur.

Noord-Brabant

OOSTERHOUT - Bind de ijzers onder op natuurijsbaan de Elskens van IJs- en Skeelerclub Oosterhout. Geen schaatsen? Geen nood, die kun je hier huren voor € 2,50. Een toegangskaartje kost € 2,50 en kinderen tot en met vijf jaar schaatsen gratis. Adres: Elskensweg 15 in Sportpark Elskens. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 09:00 uur.

GRAMSBERGEN - Beter een halve baan dan helemaal niets, denken ze bij IJsvereniging "Ons Genoegen" in Gramsbergen. Hier is het ijs van de helft van de baan goed genoeg om op te schaatsen. De baan is vanaf dinsdagmiddag geopend. Houd de website in de gaten, want mogelijk staat er 's avonds discoschaatsen voor de jeugd op het programma. Adres: Kanaaldijk 3. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 13:00 uur.

Zeeland

WEMELDINGE - Schaatsen op Zeeuws ijs kan bij IJsclub Wemeldinge aan de Oranjeboomstraat. Uitgeschaatst? Geniet dan van chocolademelk, koeken en snert bij de koek en zopie. Een dagkaartje voor volwassenen kost € 2,00 en € 1,00 voor kinderen. Op vrijdag 2 maart is de ijsbaan open vanaf 14:00 uur.

Foto 2. Foto: oskarlin. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com
Foto 3. Foto: eelke dekker. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Laatst gewijzigd: 2018-03-02 16:26:29 · Gepubliceerd: 2 maart 2018 - 7955