1

Neem een kijkje in pauperparadijs Veenhuizen

De veenkolonie staat centraal in de expositie 'Het verhaal van Veenhuizen'

Openingsweekend van 'Het verhaal van Veenhuizen' Nieuws door
Foto 1. Zie de portretten van de inwoners van Veenhuizen. Foto: Nationaal Gevangenismuseum

archief oud artikel 24 maart 2018 Geschiedenis Veenhuizen, Drenthe De Drentse veenkolonie Veenhuizen fungeerde twee eeuwen als opvangplek voor weeskinderen, bedelaars, rijkswerkinrichting en gevangenisdorp. De paupers van de samenleving leerden er werken, zaten er een straf uit of werden heropgevoed. Stap in het dagelijks leven van deze mensen in de tentoonstelling 'Het verhaal van Veenhuizen' in het Nationaal Gevangenismuseum.

Duizenden 'weeskinderen' in Veenhuizen

De kolonie Veenhuizen werd opgericht als onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, naar de ideologie van generaal Johannes van den Bosch. Oorspronkelijk deed de kolonie dienst als opvangplek voor wezen, al stuurden arme ouders uit het hele land hun kinderen ook naar Veenhuizen. De kinderen gingen per boot naar Drenthe toe, wat vaak een memorabele en dagenlange reis was. In de expositie 'Het verhaal van Veenhuizen' leer je door middel van informatieborden en foto's hoe de kinderen de bootreis ervoeren, hoe het was om aan te komen in de kolonie en hoe het dagelijks leven in de kolonie eruitzag.

Wil je meer weten over het leven in Veenhuizen? De theatervoorstelling Het Pauperparadijs, naar het gelijknamige boek van Suzanne Jansen, is deze zomer weer te zien in Carré.

Landlopers en bedelaars in Veenhuizen

Later veranderde Veenhuizen in een rijkswerkinrichting voor landlopers, bedelaars en andere mannen die een straf uit moesten zitten. De mannen gingen aan het werk in het veen van Drenthe. Het heide- en veenlandschap rondom Veenhuizen veranderde in rap tempo in een strak en rechthoekig landschap. Ontdek de ontwikkelingen in het landschap en in de architectuur die de mannen brachten. In een multimediale presentatie krijg je zicht op het landschap voor het ontstaan van de koloniën en daarna. Veenhuizen transformeerde uiteindelijk in een gesloten gevangenisdorp dat pas weer in de jaren tachtig weer vrij toegankelijk werd. De gevangenissen zijn vandaag de dag nog altijd in gebruik; topcriminelen als Willem Holleeder en Ferdi Elsas (ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn) zaten er in de cel.

Openingsweekend met de voorouders van André Kuipe

De expositie 'Het verhaal van Veenhuizen' is een nieuwe vaste expositie in het Nationaal Gevangenismuseum, te zien vanaf zaterdag 24 maart 2018. Tijdens het openingsweekend van de expositie staan allerlei leuke activiteiten op de agenda. Zo komt Ferry Sieders van het Drents Archief op zaterdag 24 maart vertellen over het verborgen verleden van André Kuipers en Albert Verlinde, die allebei een voorouder hebben die als bedelaar in Veenhuizen woonde. Zelf kun je ook ontdekken of je voorouders rond had lopen in de Drentse koloniën. Kinderen kunnen hun eigen masker maken van een cartoonfiguur van een weeskind in Veenhuizen en knutselen aan de kinderknutseltafel. Het weekend wordt muzikaal omlijst door de mannen van Vollek, die zinger over het rauwe leven in Veenhuizen.

Praktische informatie:

Foto 2. De signalementskaart van Gerrit Lut - een van de paupers in Veenhuizen. André Kuipers is zijn achter-achterkleinzoon. Foto: Nationaal Gevangenismuseum
Foto 3. Kinderen kunnen zich lekker uitleven aan de knutseltafel. Foto: Nationaal Gevangenismuseum
Foto 4. De inwoners van Veenhuizen werkten in het veen van Drenthe. Foto: Nationaal Gevangenismuseum
Foto 5. André Kuipers oog in oog met zijn voorvader Gerrit Lut tijdens de opening. Foto: Nationaal Gevangenismuseum

Laatst gewijzigd: 2018-03-26 17:07:06 · Gepubliceerd: 24 maart 2018 - 940