Nationaal Gevangenismuseum

Bijzonder aan het Nationaal Gevangenismuseum is dat er in een oude boevenbus door Veenhuizen gereden kan worden. Een gids legt uit wat het dorp met gevangenen en gevangenissen te maken heeft. En dat is een heel verhaal, want vroeger waren er liefst vijf gevangenissen in het dorp. Het museum in het Drentse dorp zelf toont de geschiedenis van het gevangeniswezen van 1600 tot nu. Hoe leefden criminelen vroeger en hoe werden ze behandeld? Ontdek het in dit museum! Ook de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen komt aan bod. Hier werden twee eeuwen lang paupers zoals weeskinderen, armen en bedelaars opgevangen en heropgevoed. In de expositie 'Het verhaal van Veenhuizen' stap je terug in de tijd en in het dagelijks leven van deze sloebers.

Kinderen van zeven tot en met twaalf ontrafelen alle geheimen tijdens de spannende speurtocht De Vloek van Veenhuizen, waarbij je de vloek rond gevangen Gaius moet opheffen voordat hij eeuwig in de cel moet zitten. Voor jongere kinderen is De Lange Leo Kinderroute leuk, waarbij de gezellige gevangene Lange Leo je meeneemt door het museum. Hij heeft zich op allerlei plekken verstopt, vind jij hem?

Het museum biedt vergaderzalen en ruimtes waar groepsactiviteiten plaats kunnen vinden.

Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje (vanaf € 5,50 p.p.), schoolreisje en vrijgezellenfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.