Poep onder de loep in ARTIS-Micropia

Tour de poep brengt je langs alle ins en outs van de darmen

ARTIS-Micropia   Nieuws door
Foto 1. 'Sisters'. Fotograaf: Markus Keuter. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

22 april 2018 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Wist je dat poep voor de helft uit darmmicroben bestaat? Biljoenen onzichtbare wezens die keihard werken om jou gezond te houden. Tour de poep in ARTIS-Micropia neemt je mee in een tijdelijke route door het museum. Onderweg ontdek je alles over de verborgen wereld van poep en kom je langs het nieuwe onderdeel 'Hoop doet leven', waar je ziet hoe microben helpen met het recyclen van de mest van een Aziatische olifant.

Route door Micropia

Even wat feitjes over microben op een rij: misschien ken je ze niet, maar je lijf zit er vol mee. Je lichaamsgewicht bestaat namelijk voor anderhalve kilo uit microben. En maar liefst 99% daarvan zit in je darmen. Klinkt misschien eng, maar ze werken juist om je gezond te houden. Ze helpen met verteren, het aanmaken van hormonen en vitamines en helpen je immuunsysteem op peil te houden. In ARTIS-Micropia ontdek je wat microben precies zijn, waar ze allemaal goed voor zijn en hoeveel er op jouw lichaam rondkrioelen. In Tour de poep kun je je lijf scannen om kennis te maken met je eigen darmbewoners. Aangenaam!

Van mest naar maag

In de tour leer je het effect van voedsel op je darmen. De poep van een panda ziet er bijvoorbeeld anders uit dan poep van een mens. Er staan her en der poepvitrines, waar je ontlasting kunt vergelijken. De route loopt ook langs de nieuwste aanwinst van het museum: Hoop doet leven. In deze opstelling zie je hoe microben helpen bij het verwerken van de mest van de Aziatische olifant in ARTIS. Deze olifanten produceren zo'n duizend (!) kilo mest per week. ARTIS recyclet de mesthopen tot compost voor in een eetbare tuin. Dit gaat natuurlijk niet zomaar; daar helpt een mix van zo'n tachtig verschillende bacteriën, schimmels en gist aan mee. De eetbare tuin kweekt kruiden, groente en bloemen die dan weer als voer dienen voor de dieren in de dierentuin.

ARTIS-Micropia

  • Tour de poep is tot eind juni in ARTIS-Micropia te volgen.
  • Micropia is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 18:00 uur en van donderdag tot en met zaterdag tot 20:00 uur.
  • Een kaartje voor volwassenen kost € 15,-. Kinderen tot tien jaar betalen € 13,- entree. De adviesleeftijd voor Micropia is vanaf acht jaar.
  • Bijzonder: dagelijks vertelt een laborant om 13:00 uur en 16:00 uur alles over poeptransplantaties. Mensen met darmaandoeningen krijgen dan gezonde ontlasting van een donor om de balans in de darmen te herstellen.
Foto 2. Van poep tot... Foto: ARTIS-Micropia, Ronald van Weeren.

Laatst gewijzigd: 2018-05-28 09:00:08 · Gepubliceerd: 2018-04-18 12:12:30 - 1000