10 uur in Deventer: dit mag je niet missen

Dit zijn de hotspots van Deventer

Dagje Deventer   Reportage door
Foto 1. Stadshart Brink is altijd gezellig. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

3 juni 2018 Cultuur Deventer, Overijssel Deventer is een perfecte bestemming voor een stedentrip in eigen land of een heerlijk weekendje weg. Deze oude Hanzestad kent een gezellig centrum vol hippe koffietentjes, zonnige terrasjes, conceptstores, boetiekjes en tweedehands snuffelwinkeltjes. Wat mag je niet overslaan tijdens een dagje Deventer? DagjeWeg.NL zocht het voor je uit!

10:00 uur: brunchen bij Hollands Glorie

Uitgeslapen? Wandel door het prachtige, monumentale centrum naar Hollands Glorie aan de Brink, op nummer 87. Hier scoor je voor maar € 9,95 een goedgevulde picknickmand als ontbijt. Croissants, bolletjes, sneedjes bruin en wit, ontbijtkoek, hagelslag, pindakaas, huisgemaakte jam, ham, kaas, boter, koffie of thee en jus d'orange of melk. Dat klinkt toch heerlijk? Tip voor vroege vogels: het allereerste ontbijtje van de dag is gratis. Dus zorg dat je om 10:00 uur meteen op de stoep staat. Overigens hebben ze bij Hollands Glorie ook heerlijke appeltaart, stroopwafelcake, wentelteefjes en bitterballen.

10:00 uur: shoppen in het centrum

Nu je toch al in het centrum bent, is het tijd om je geld te laten rollen. De Kleine Overstraat en de Walstraat zijn winkelstraten die je niet mag missen. In de Kleine Overstraat vind je op nummer 30 kantoorboekhandel Alternote, een winkel waar je honderden leuke wenskaarten, notitieboeken en schattige schrijfwaren vindt. Leuk om gewoon doorheen te neuzen en een feestje voor iedere stationary-fan. Ook leuk: conceptstore Holy Cow! De etalage van deze winkel staat vol kleurrijke bloemenjurken, grappige hebbedingetjes en bijzondere merken. Het is onmogelijk om niet vrolijk te worden van een bezoekje aan Holy Cow!

12:00 uur: tijd voor lunch

Voor de lunch moet je bij stadshart Brink zijn. Dit plein hoort volgens velen bij de leukste pleinen van Nederland en er zijn zoveel restaurantjes en cafeetjes dat je bijna keuzestress krijgt. St. Tropez springt meteen in het oog, met de blauwe gevel en vrolijke lampionnetjes. Plof neer op een schapenkleedje en laat je verwennen. Terwijl je geniet, heb je uitzicht over de hele Brink, inclusief mooie monumentale panden, de Wilhelminafontein en een heleboel voorbij wandelende mensen. Ook spelen er vaak kinderen op de Brink. Je hoeft je dus niet te vervelen!

14:00 uur: cultuur proeven

Voor wie Deventer echt wil leren kennen is Museum De Waag perfect. In het prachtige waaggebouw op de Brink zijn wisselende tentoonstellingen te zien die de ziel en zaligheid van Deventer blootleggen. Plof daarna voor een kopje koffie met echte Deventer Koek neer bij het Deventer Koekwinkeltje, ook aan de Brink. De koek van Deventer, die moet je immers geproefd hebben.

Wandel door het oude centrum en loop de hoek van de Sandrasteeg eens om; een klein en onbeduidend steegje. Toch blijkt een bezoekje aan deze steeg te belonen: je vind hier namelijk het oudste stenen huis van Nederland. Het pand komt uit het jaar 1130 en omvat de oudste stadspoort van Nederland, al is daar niet veel meer van te zien. De oude stenen uit 1130 zijn nog wel te zien. Als je de Sandrasteeg weer uitloopt en je weg vervolgt in de Lange Bisschopstraat, loop je al na twee minuten tegen de Grote of Lebuïneskerk. Deze prachtige gotische hallenkerk heeft rijke versieringen en een mooie toren, die je mag beklimmen. Boven wacht je een fenomenaal uitzicht over de stad!

18:00 uur: dineren en borrelen bij de Zwarte Silo

Huur een fiets op het station en zet koers naar de wijk Havenkwartier, wat ongeveer tien minuten fietsen is. Aan het water vind je restaurant en bar De Zwarte Silo. Neem binnen gerust een kijkje in de open keuken, waar veel gerechten op de grill worden bereid. Buiten op het terras kun je eindeloos over het water staren. Met een beetje zon kun je hier heerlijk naborrelen, maar daar is binnen ook genoeg ruimte en sfeer voor.

Meer Deventer:

Foto 2. Ga voor je ontbijtje naar Hollands Glorie. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Voor alle fans van unieke schrijfwaren en kaartjes: Alternote. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Voor lunch zit je goed bij St. Tropez. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 5. Scoor leuke cadeautjes bij Holy Cow! Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 6. Bewonder De Proosdij: het oudste huis van Nederland. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 7. Een kijkje in de Deventer Koekwinkel. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 8. Het is koek wat de klok slaat in Deventer. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 9. Winkelen kan heel goed in Deventer. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-03-16 19:32:25 · Gepubliceerd: 2018-05-28 16:59:51 - 35158